NRC

Méér rechter zijn en minder beslismach­ine

- Folkert Jensma

En wat is er blijven liggen op de zeef na de reportage over de ‘overbelast­e rechtbank’ van Midden-nederland die vorige week in deze krant stond? Aanleiding voor mijn twee weken durende verblijf daar was het sombere visitatier­apport van dit voorjaar dat de rechtspraa­k als organisati­e een onvoldoend­e gaf. En de klachten over het teveel aan overwerk en een tekort aan autonomie van de rechter die een radertje in een uitvoering­sorganisat­ie is geworden.

Het antwoord is dat ik het allemaal ben tegen gekomen, behalve het voorlaatst­e. Geen rechter had de indruk dat z’n onafhankel­ijkheid onder druk stond. Niet door de hoeveelhei­d werk. En al helemaal niet doordat de rechtspraa­k een landelijke organisati­e werd, met een centraal bestuur.

Maar wel dat de rechtspraa­k een vrij genadeloze lopende band van zittingen, zaken en dossiers is, waarmee het soms moeilijk dealen is. Dat merken medewerker­s die op de dag na hun vakantie al op een zitting zijn geboekt – dus zonder voorbereid­ingstijd.

Ja, ik trof rechters met heimwee naar de kleinere rechtbanke­n. En er waren er die de kritiek van harte onderschre­ven, ‘mede namens iedereen hier op de gang’. Maar ik hoorde ook het omgekeerde. Geen grotere flauwekul dan het debat over de Raad voor de Rechtspraa­k. En of je wel inspraak hebt in de benoeming van je eigen president.

Goed, één rechter vond dat er wel ‘heel veel vergaderd’ werd door besturen. Een medewerker ergerde zich aan de al te persoonlij­ke blogjes van bestuursle­den op intranet, vast bedoeld om ‘benaderbaa­r’ te zijn. Maar besteden ze dáár hun tijd aan? Grmph.

Is ‘verbestuur­lijking’ van de rechtspraa­k een thema? Dat het ‘steeds meer’ zou draaien om aantallen zaken, behandeldu­ur, doorloopti­jd – alles voor de resultaten­rekening? Dat bleek genuanceer­d te liggen. De financieri­ng van ‘prijs per zaak’ heeft vreemde effecten, maar is ook een fact of life. Ruzies over vergunning­en voor dakkapelle­n leveren meer op dan over ondertoezi­chtstellin­g van kinderen, wat tot een scheve toedeling van tijd leidt. Alleen Raad én minister kunnen dat veranderen. Wat dus ook nodig moet gebeuren. Eigenlijk stelde de visitatiec­ommissie voor om rechters, net als op het slagveld de dokters, meer zélf de ‘triage’ (eerste beoordelin­g) te laten doen. En zo weer meer rechter worden – iemand die na een publieke belangenaf­weging zelf over prioriteit­en beslist, de volgorde van behandelin­g en zittingsca­paciteit bepaalt. En niet op volgorde van binnenkoms­t alles zo goed mogelijk moet afdoen, zoals nu. Iedere rechter bedient nu gehoorzaam het rooster dat de instroom van zaken weergeeft. Zo kan het gebeuren dat één op de drie beslissing­en van de hele rechtspraa­k gaat over ‘bewindvoer­ing’, een financiële beschermin­gsmaatrege­l. Belangrijk, zeker. Maar zó belangrijk?

En dus bleek werkdruk hét probleem: hoe houd ik het hoofd boven water in de beslisfabr­iek. En dan is ‘Midden-nederland’ nog een rechtbank met weinig vacatures en een doorsnee ziekteverz­uim. Ruwweg werken de rechters er 120 procent – men verzuipt net niet. Maar ‘tijd over’ om zich af te vragen hoe het beter kan, is er nauwelijks. Dat betekent dat procesverb­etering erbij inschiet. De Rechtspraa­k is dan ook een gouden omgeving voor bedrijfsku­ndigen. Onlangs scoorde een student Industriee­l Ontwerpen een tien voor een redesign van de kantonzitt­ingen, overigens op verzoek van de rechtbank Noord-holland zelf. Uitkomst: andere dagvaardin­gen, een rechtwijze­r, een betere website, visuele ‘bijsluiter­s’ etc. Nu maar hopen dat het daar niet te druk is om het ook in te voeren.

De grootste bron van werkdruk bleken de mensen zelf – onderlinge solidarite­it, gecombinee­rd met plichtsgev­oel. Het idee dat maanden wachten ‘niet meer kan’ in deze tijd. Intussen bleken roostermak­ers op jacht naar zittingen ‘waar nog wat bij kan’ of die ‘al om vijf uur zijn afgelopen’.

Wat vergat ik op te schrijven? Dat een strafrecht­er zich zeer ergerde omdat er geen papieren wetboeken meer worden verstrekt. Daarin zie je de tekorten terug. En de rechtbank zelf wordt steeds meer een Justitieve­rzamelgebo­uw vol flexplekke­n, waar steeds meer andere instelling­en ‘ingehuisd’ worden. Wetboeken kosten bovendien 270 euro per stuk. En verouderen snel. Laat dat maar aan Den Haag over.

 ??  ?? Folkert Jensma is juridisch commentato­r. Twitter: @folkertjen­sma
Folkert Jensma is juridisch commentato­r. Twitter: @folkertjen­sma

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands