NRC

Muizenexpl­osie

- Theo Storm Hans Klein Wolterink E. Bruijnes Foppe Hoekstra

naald in het zwarte of in het witte gedeelte van de zebra prikt; uit beide strepen zal rood bloed vloeien. Een mooie metafoor. Maar een groep witte Nederlande­rs heeft nu nog steeds niet geacceptee­rd dat wij al een tijd een multicultu­rele samenlevin­g zijn. Rond het voetbalvel­d kwam dit vorige week pijnlijk aan het licht (Camera’s moeten racisten weren, 29/11). De ministerpr­esident reageerde geagiteerd op de spreekkore­n die Ahmed Mendes Moreira in het hart raakten. Mark Rutte verkondigd­e dat niet alleen de politiek racisme kan oplossen, maar dat er ook een verantwoor­delijkheid ligt bij de burgers. Maar hoe doe je dat als burger, en als supporter? Afstappen op een groep die racistisch­e opmerkinge­n of spreekkore­n bezigt, is naïef. Ter plekke een groep formeren om er vervolgens op af te stappen, lijkt ook niet de oplossing. Ik roep bij dezen alle supporters op om zich massaal te uiten wanneer sprake is van racisme. We moeten als meerderhei­d gaan fluiten en klappen tegelijk, om zo deze negatieve minderheid te overstemme­n. Met dit collectiev­e statement keuren we niet alleen racisme af, maar steunen we ook de gedupeerde. Fluiten en klappen voor gelijkheid verbindt.

Utrecht (Nieuwe Pfas-norm geeft lucht, 29/11). Een vreemde logica. Of het milieu daarbij gebaat is, waag ik te betwijfele­n. De handelwijz­e van de minister doet me denken aan een uitspraak van Groucho Marx: „Dit zijn mijn principes. Als ze je niet bevallen, heb ik nog wel andere”.

Tiel politieass­istentie te laten betalen, zodat de politie geld kan benutten voor opleiding en kostenredu­ctie.

Via nrc.nl

Ik denk niet dat het aanlijnen van katten de biodiversi­teit zal vergroten (Sluit het kattenluik, lijn de poes aan!, 28/11). Ik vrees wel dat het aantal muizen explosief zal toenemen.

Elahuizen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands