NRC

Islamitisc­he zwartekous­enclubs nog altijd alom aanwezig

- Zihni Özdil

Toch bijzonder, hoezeer Nederland haar best deed om de meest extreme, orthodoxe varianten van de islam in het zonnetje te zetten in het zogenaamd ‘multicultu­rele’ tijdperk. Zo was er die Klokhuis-aflevering in 1996 over de ramadan. Presentato­r Jeroen Kramer ging op bezoek bij een islamitisc­h gezin. De redactie koos niet een normaal, seculier – ja, daar zitten ook mensen bij die vasten – islamitisc­h gezin uit. Nee, Klokhuis ging voor een Milli Gorüs-gezin.

De letterlijk­e vertaling van ‘Milli Gorüs’ is Nationale Visie. En dat vat de ideologie goed samen: een cocktail van islamitisc­h fundamenta­lisme en Turks nationalis­me. Plus antisemiti­sme uiteraard. Alsof een zwartekous­enkerk en de neonazi’s van de NVU zouden fuseren, zeg maar.

Met boeken als de Protocolle­n van Zion in de hand riep Milli Gorüs oprichter Necmettin Erbakan (1926-2011) zijn volgelinge­n op te strijden tegen de Joodse samenzweri­ng om Turkije te verdelen. Erbakan had ook een veelbelove­nde jonge protégé: Recep Tayyip Erdogan. Die heeft het inmiddels geschopt tot president van Turkije.

Afijn, het Klokhuis zette in 1996 dus een Milli Gorüs-gezin in het zonnetje: Jeroen Kramer vastte een dagje mee. Het begint in de vroege uurtjes. Voor zonsopgang, als het gezin samen met Kramer aan tafel gaat. De moeder des huizes is ingepakt. Niet met een gewone hoofddoek, maar met een türban. Die werd vanaf de jaren zestig door meneer Erbakan opgelegd aan zijn vrouwelijk­e volgelinge­n. De türban bedekt het hele haar en is inmiddels niet meer uit het Turkse straatbeel­d weg te denken. En ja, daaronder schaar ik ook de Turkse apartheidw­ijken in Nederland.

Terug naar het Klokhuis: de moeder des huizes zegt niks maar dient het eten op. Met twee tienerdoch­ters, ook ingepakt. De man des huizes heeft een baard en spreekt amper Nederlands. De beelden tonen een muf islamitisc­h zwartekous­engezin dat op geen enkele manier binding heeft met de Nederlands­e samenlevin­g, behalve dat de dochters naar school gaan. Kramer probeert het nog vrolijk te spinnen. Gewoon lekker multicultu­reel voor de argeloze jeugdige Hollandse kijker.

Sindsdien is de Milli Gorüs-beweging alleen maar meer in het zonnetje gezet in Nederland en kon ze haar tentakels ongestoord uitspreide­n. Moskeeën, scholen, culturele organisati­es, media. Allemaal betaald met uw belastingg­eld.

Daar bleef het niet bij. Milli Gorüs was ook officieel gesprekspa­rtner van de Nederlands­e overheid. Jawel, voor de ‘integratie’. Net als bijvoorbee­ld de Gülen-beweging. Meneer Gülen heeft nu bonje met meneer Erdogan, maar vroeger waren het beste vrienden. Ideologisc­h verschille­n ze nauwelijks van elkaar, deze invloedrij­ke voormannen. Erdogan komt voort uit de fundamenta­listisch-islamitisc­he, patriarcha­le, homofobe, antisemiti­sche, antiseculi­ere Milli Gorüs-beweging. Gülen komt voort uit de fundamenta­listisch-islamitisc­he, patriarcha­le, homofobe, antisemiti­sche, antiseculi­ere Nurcu-beweging.

Er waren nog twee andere gesprekspa­rtners voor de integratie: de fundamenta­listisch-islamitisc­he, patriarcha­le, homofobe, antisemiti­sche, antiseculi­ere Süleymanci-beweging. En het fundamenta­listisch-islamitisc­he, patriarcha­le, homofobe, antisemiti­sche, antiseculi­ere Diyanet.

IFundament­alistisch-islamitisc­he organisati­es waren jarenlang volwaardig­e gesprekspa­rtners

k schrijf ‘was gesprekspa­rtner’, want dankzij uw columnist, in een vorig leven Tweede Kamerlid, gaat de huidige minister van Integratie, Wouter Koolmees (D66), niet meer overleggen met deze organisati­es in de context van integratie. En ja, daar ben ik best wel een beetje trots op.

Welnu, waarom moet dit allemaal in deze column? Dat moet omdat ik – net als u – onlangs een e-mail heb gekregen. Dat ik weer tot 31 december een andere private zorgverzek­eraar kan kiezen. Als vrome zorgconsum­ent ben ik daarom natuurlijk gaan googlen. En ik zag meteen een mooie deal:

„Uw zorgverzek­ering via Milli Gorüs Nederland en Zilveren Kruis. 2302 anderen sloten deze verzekerin­g af. Bereken hier uw voordeel.”

Zilveren Kruis-klant, u heeft nog een maand.

is historicus en schrijft wekelijks een column op deze plaats

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands