NRC

Gaat een quotum echt helpen?

- Marike Stellinga

Het was natuurlijk vrijwel onvermijde­lijk dat politieke partijen zouden gaan schuiven, nadat het bedrijfsle­ven overstag was gegaan. Eind september adviseerde de Sociaal Economisch­e Raad aan het kabinet om een wettelijk vrouwenquo­tum in te voeren voor de top van het bedrijfsle­ven. In de SER zitten vakbonden en lobbyclubs van bedrijven. En tja, als het bedrijfsle­ven zèlf akkoord is, waarom zouden politieke partijen dan nog tegen zijn?

D66 zei vlak voor het Ser-advies een quotum te willen. Het CDA is sinds vorige week om. Als de SP volgende week instemt, is er een meerderhei­d in de Tweede Kamer. Topvrouwen stonden deze week al klaar om de champagne te ontkurken.

Je kan denken: dat moeten ze zelf weten. Een quotum is bepaald geen ramp voor het bedrijfsle­ven, zo bleek in landen als Noorwegen. De vrouwen die werden benoemd waren (zeer) gekwalific­eerd voor de baan van commissari­s. Bovendien kan ik me best voorstelle­n dat er door een quotum iets wordt doorbroken. Recentelij­k bekende een rij zakelijke topvrouwen van mening te zijn veranderd: ze zijn nu vóór. Commissari­s Annet Aris vertelde in NRC over het quotum in Duitsland. „De commissari­ssen zeiden: we kunnen geen vrouwen vinden. Maar toen ze hun best gingen doen, merkten ze dat het wel kon.” Ik denk ook dat er hier genoeg goede vrouwen te vinden zijn.

Toch vind ik een quotum geen goed idee. Eerst een principiee­l punt. Een quotum is een paardenmid­del. De overheid zorgt niet meer alleen voor gelijke rechten en gelijke kansen, maar dwingt gelijke uitkomsten af. Zo’n drastische ingreep in benoeminge­n bij bedrijven kan, maar dan moet wat mij betreft duidelijke­r zijn dat er sprake is van stelselmat­ige discrimina­tie. Natuurlijk is er seksisme, ook in het bedrijfsle­ven. Maar nu blijft onduidelij­k of de verschille­nde uitkomsten tussen mannen en vrouwen niet ook – in grotere mate – het gevolg zijn van vrije keuzes, bijvoorbee­ld de liefde voor deeltijdwe­rk van Nederlands­e vrouwen.

Ik betwijfel bovendien of een quotum echt gaat helpen. Vanzelfspr­ekend komen er meer vrouwen in de raden van commissari­ssen: dwang werkt. Maar de hoop is dat een quotum werkt als een vliegwiel. Meer vrouwen aan de top zorgt voor meer vrouwen in leidinggev­ende posities eronder. Voorstande­rs voeren verschille­nde argumenten aan waarom dit zou gebeuren: doordat het old boys-netwerk en de op mannen gerichte, subjectiev­e selectie wordt doorbroken, doordat vrouwen in de top meer vrouwen benoemen, of doordat vrouwelijk­e ‘rolmodelle­n’ vrouwen inspireren om carrière te maken.

In Noorwegen, het land dat al in 2008 een quotum met sancties invoerde, zijn die verwachtin­gen tot nu toe niet uitgekomen. Er kwamen niet meer vrouwen in de subtop van bedrijven terecht, schrijven CPB en SCP. Dit is opmerkelij­k, want Noorwegen geldt als vrouwvrien­delijk walhalla met zijn lange ouderschap­sverlof en riante kinderopva­ng.

MEen quotum is een paardenmid­del, maar je verandert de wereld er kennelijk niet mee

et een quotum zet je een paardenmid­del in, maar je verandert de wereld kennelijk niet. Althans niet zomaar. De SER erkent dat en zegt nadrukkeli­jk dat een quotum alleen niet genoeg is. Bedrijven moeten van de SER óók verplicht worden transparan­t te zijn over hoe ze meer vrouwen in de raad van bestuur en de subtop krijgen.

Hier zit volgens mij de crux. Meer diversitei­t blijft hard werken. Voor elke organisati­e. Met een quotum snijd je de bocht af. Met het risico dat daar het denken – en de moeite – stopt.

 ??  ?? Marike Stellinga is econoom en politiek verslaggev­er. Ze schrijft elke week op deze plek over politiek en economie.
Marike Stellinga is econoom en politiek verslaggev­er. Ze schrijft elke week op deze plek over politiek en economie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands