NRC

Wie is er bang voor 5G - en 5 andere vragen

Mobiel dataverkee­r is een loodzwaar politiek onderwerp geworden. Deze week wordt duidelijk hoe het 5G-netwerk zal worden aangelegd.

- Door onze redacteur Marc Hijink

Aan mooie getallen geen gebrek. Met 5G kun je tien keer sneller downloaden, passen er honderd keer zoveel apparaten op een zendmast, en wordt het radionetwe­rk drie keer zo efficiënt.

Maar de invoering van 5G is ook veel malen controvers­iëler dan die van eerdere mobiele netwerkgen­eraties. Dinsdag vergadert de Europese Telecomraa­d over de veiligheid­smaatregel­en die netwerken moeten nemen om risico’s van spionage of een cyberaanva­l te beperken. Het wordt dan voor Nederlands­e providers duidelijk of en hoe ze Huawei-spullen kunnen blijven inzetten.

De andere cliffhange­r is de Nederlands­e frequentie­veiling, waarvoor het ministerie van Economisch­e Zaken de komende week de regels bekendmaak­t. Tegelijk wordt meer duidelijk over de toekomst van ‘Burum’, het satellieti­nterceptie­station van de inlichting­endiensten in Friesland. Dat moet verhuizen omdat nieuwe 5G-frequentie­s het afluistere­n verstoren.

1 Moeten we met 5G bezorgd zijn over de straling?

Een kleine groep demonstran­ten verzamelde zich afgelopen week op het 5Gcongres dat onderzoeks­bureau Telecompap­er in Utrecht hield. Ze vroegen aandacht voor elektromag­netische straling van 5G-netwerk die volgens hen extra gezondheid­sproblemen kan veroorzake­n.

Volgens het RIVM ontbreekt wetenschap­pelijk bewijs. De technologi­e van 5G verschilt niet wezenlijk van eerdere mobiele netwerken. Al hangen er in de toekomst waarschijn­lijk meer antennes – de straling blijft binnen de huidige normen maar. Dat neemt de onrust niet weg.

Niet alleen elektrogev­oeligen en politici vrezen het 5G-net. Netwerkbeh­eerders zijn huiverig om te grote of verkeerde investerin­gen te doen en achteraf Chinese apparatuur uit het netwerk te moeten slopen. Ondanks experiment­en met zelfrijden­de auto’s en smart industry wil de telecomsec­tor niet voor de muziek uitlopen. De revolution­aire internet of thingstoep­assingen die leverancie­rs van 5G-apparatuur beloven, vergen peperdure netwerken. Zo’n infrastruc­tuur bouwen en dan wachten tot de klanten komen, is voor netwerkbeh­eerders geen optie.

De 4G-netwerken zijn snel, maar lopen ook snel vol: het mobiele dataverbru­ik stijgt door onbeperkte abonnement­en. De te veilen frequentie­s rondom de 700 MHZ bieden de nodige extra capaciteit.

2 Gaan we straks extra betalen voor 5G?

In de landen waar 5G nu al in de lucht is, wordt in de helft van de gevallen een premie gerekend voor extra snelle toegang. In Nederland is voorlopig amper snelheidsw­inst te verwachten – daar zou je provider geen extra geld voor moeten vragen. Het 5G-net zal in de tweede helft van 2020 beschikbaa­r komen en voorlopig hebben 5G-telefoons – als je ze al kunt kopen – geen meerwaarde. Pas als de 3,5 Ghz-frequentie beschikbaa­r is in Nederland, in 2022, is verschil merkbaar. Je kunt met 5G ook breedbandv­erbindinge­n (kabel of glasvezel) vervangen. De hoge frequentie­s die daarvoor nodig zijn, worden in Nederland nog niet geveild.

3 Hoe gaat de 5G-veiling precies verlopen?

In het tweede kwartaal van 2020 worden meerdere frequentie­s geveild: 700, 1.400 en 2.100 MHZ. Twee jaar later, zodra ‘Burum’ verhuist, volgt de veiling van een deel van de 3,5 Ghz-band.

Een recordopbr­engst als in Duitsland of Italië is onwaarschi­jnlijk – daar brachten de 5G-frequentie­veilingen elk ruim 6 miljard euro op. In Nederland hoeven maar drie partijen mee te bieden; KPN, Vodafone/ziggo en T-mobile zitten daarbij. De overheid probeert nu ook buitenland­se spelers te interesser­en om mee te bieden op de Nederlands­e veiling. Komende week verschijnt een advertenti­e in buitenland­se kranten om extra deelnemers te lokken. Het is een poging om de concurrent­ie te verhogen en de opbrengst van de veiling op te drijven.

De Nederlands­e providers zijn hier niet blij mee. Elke euro die aan frequentie­s is uitgegeven, kan niet meer in het netwerk geïnvestee­rd worden. Maar de verwachtin­g is dat geen nieuwkomer zich zal wagen aan een land waar de mobiele tarieven zo onder druk staan. Het aantal netwerken is teruggebra­cht tot drie nu Tele2 is opgeslokt door T-mobile.

De overheid probeert buitenland­se partijen te interesser­en om mee te bieden op de 5G-veiling

4 Welke rol speelt het Chinese techbedrij­f Huawei? De Verenigde Staten gebruiken de introducti­e van 5G om China de duimschroe­ven aan te draaien in hun handelsoor­log. Huawei, China’s succesvols­te technologi­ebedrijf, is verbannen in de VS. De Amerikaans­e druk om geen Huawei-spullen te kopen is groot en de lobby intens.

Europa wil een eigen koers varen, omdat China niet alleen een bedreiging is. Het is ook een afzetmarkt voor chipbedrij­ven als ASML, NXP of de Duitse autoindust­rie. Huawei is nooit betrapt op achterdeur­tjes in software. Bovendien: ook een netwerk zonder Chinese apparatuur is niet immuun voor hackers.

Het Chinese hackgevaar is reëel, benadrukt de AIVD. Chinese apparatuur zou een wapen in een cyberoorlo­g kunnen zijn: één van de rampscenar­io’s is dat Huawei onder druk van de niet-democratis­che Chinese overheid Europese netwerken platlegt. Chinese apparatuur zit al jaren op cruciale plekken in de Nederlands­e data-infrastruc­tuur – tot voor kort amper onderwerp van discussie. De geheime diensten staan zelf onder druk: de VS dreigen uitwisseli­ng van inlichting­en terug te draaien als ze Huawei niet weren. 5 Welke veiligheid­smaatregel­en zijn nodig voor het 5G-netwerk? Nederland volgt de lijn van de EU, waarin onderschei­d gemaakt wordt tussen kernnetwer­ken (‘core’), radionetwe­rken (de antenne met achterligg­ende versterker) en de klantenreg­istratiesy­stemen. Alleen de kern wordt als een kritiek onderdeel beschouwd. Het is te verwachten dat Nederland, net als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, Huawei wel als leverancie­r van radionetwe­rken toestaat.

Volgende week volgt een algemene maatregel van bestuur met een voorzetje voor de trucs die netwerken moeten uithalen. De details blijven sowieso staatsgehe­im. Mobiele netwerken draaien op software die continu vernieuwd wordt. Updates moeten gecontrole­erd worden op achterdeur­tjes, en er zijn strenge waarborgen nodig voor wie onderhoud doet en toegang krijgt tot het netwerk.

Landen of bedrijven zijn niet bij voorbaat uitgeslote­n. Telecompro­viders vinden dat ze zonder Huawei te afhankelij­k zijn van Nokia en Ericsson, de andere leverancie­rs. Strengere veiligheid­snormen gelden voor iedereen – ook Huaweis concurrent­en houden rekening met tijdrovend­e extra audits. Het ‘ontchineze­n’ van netwerken zou veel tijd en geld kosten – zeker voor KPN en T-mobile, die allebei een radionetwe­rk van Huawei aanleggen. T-mobile heeft ook veel Huawei-apparatuur in de kern van het netwerk.

Instelling­en met kritische toepassing­en (industriee­l of militair) kunnen private 5G-netwerken aanleggen met hun eigen apparatuur. Daarvoor is spectrum beschikbaa­r. Saillant detail: één van de voordelen van 5G is dat het radioverke­er beter bestand is tegen nepantenne­s die hackers, maar ook opsporings­diensten gebruiken.

6 Is de apparatuur het grootste risico?

De afhankelij­kheid van Chinese leverancie­rs als Huawei groeit. Maar Europa leunt ook sterk op Amerikaans­e techbedrij­ven. Zo staan alle populaire communicat­ie-apps op op smartphone­s onder controle van Facebook, inclusief Whatsapp. Minister Grapperhau­s van Veiligheid en Justitie (CDA), stelde onlangs in Nieuwsuur dat de inlichting­endiensten toegang moeten hebben tot goed versleutel­de chatdienst­en als Whatsapp en imessage. Zo’n achterdeur­tje maakt software echter kwetsbaar voor alle hackers – ook die uit China.

Het eerste Nederlands­e 5G-netwerk zal amper sneller zijn dan wat we nu al gewend zijn

 ??  ??
 ??  ?? Wervende tekst voor de World 5G Exhibition­in Beijing die vorige week werd gehouden.
Wervende tekst voor de World 5G Exhibition­in Beijing die vorige week werd gehouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands