NRC

Oproep tot soepelheid richting baggeraars

- Door onze redacteure­n en Jos Verlaan

DEN HAAG. Het bouwen en baggeren kan weer beginnen. Minister Stientje van Veldhoven (D66, Milieu en Wonen) kondigde vrijdag nieuwe, soepele verontrein­igingsnorm­en aan. De oude waren zo stringent dat het verplaatse­n van grond en bagger nauwelijks meer mogelijk was.

Is de crisis daarmee nu voorbij? „Niet alles is hiermee opgelost, maar dit is een grote stap”, zei Van Veldhoven vrijdag. Naar verwachtin­g kan 80 procent van de bouwprojec­ten waarbij droge grond moet worden verplaatst nu weer op gang komen. Of de nieuwe normen toereikend zijn voor baggeraars is minder duidelijk.

Boosdoener zijn zogeheten Pfasstoffe­n, die de bijzondere eigenschap hebben dat ze water, olie, vuil en stof afstotend zijn en populair zijn bij het maken van coatings, voor pannen of regenjasse­n. De sterke verspreidi­ng van deze groep giftige stoffen (ruim zesduizend) heeft beleidsmak­ers overvallen. Een eerste grote maatregel, in juli, leidde tot te strenge regels voor bedrijven. Vrijdag kwam er een nieuwe norm: grond mag nu worden verplaatst als er per kilo minder dan 0,8 microgram PFAS in wordt gevonden. Dat was sinds deze zomer acht keer zo weinig: 0,1 microgram.

Een norm veranderen is kennelijk niet genoeg. Van Veldhoven kwam vrijdag ook met een oproep aan gemeenten, provincies en waterschap­pen om zich ruimhartig op te stellen richting bouwers en baggeraars en de nieuwe manoeuvree­rruimte „zo snel mogelijk en maximaal te benutten”. Ook wil het kabinet bedrijven die door de Pfas-crisis in de knel zijn geraakt, opdrachten zijn misgelopen of personeel hebben moeten ontslaan, financieel tegemoetko­men, met soepelere kredietver­lening.

 ??  ?? Boerenprot­est bij het Catshuis in Den Haag tegen het Pfas-beleid. Het kabinet heeft dit nu versoepeld.
Stéphane Alonso
Boerenprot­est bij het Catshuis in Den Haag tegen het Pfas-beleid. Het kabinet heeft dit nu versoepeld. Stéphane Alonso

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands