NRC

Rechter: winkels Hudson’s Bay twee jaar open houden

Als Hudson’s Bay zijn warenhuize­n in Breda en Amsterdam vóór 2022 sluit, betaalt het een dwangsom van 100.000 euro per dag.

- Door onze redacteur Joost Pijpker

AMSTERDAM. Twee vastgoedei­genaren die aan Hudson’s Bay panden verhuren, eisen dat de warenhuisk­eten zijn filialen nog twee jaar openhoudt. Donderdag vroeg Hudson’s Bay in Nederland uitstel van betaling aan, maar de rechter bepaalde deze week dat Hudson’s Bay meerdere dwangsomme­n moet betalen aan schuldeise­rs.

Vastgoedin­vesteerder­s Kroonenber­g en CBRE Global Investors hebben beide recentelij­k via de rechter geprobeerd Hudson’s Bay aan zijn verplichti­ngen te houden. Kroonenber­g is onder meer eigenaar van de filialen in Breda en de Kalverpass­age in Amsterdam, CBRE bezit de winkelpand­en in onder meer Den Haag en Maastricht. De exploitati­everplicht­ingen voor die winkels lopen door tot het najaar van 2021, of zelfs 2022.

Beide verhuurder­s vroegen de rechter enkele weken geleden om Hudson’s Bay een dwangsom op te leggen. Ze eisten 100.000 euro voor elke dag, of elk dagdeel, dat het warenhuis de winkels dichthoudt, met een maximum van 50 miljoen. Ook eisten ze dat Hudson’s Bay per direct alle verwijzing­en naar de naderende sluiting verwijdert.

In het geval van de winkels in Den Haag en Maastricht kreeg de verhuurder deze week ongelijk. Maar de rechtbank in Amsterdam kwam begin deze maand tot een heel andere conclusie: die gaf de verhuurder gelijk. Want als Hudson’s Bay vertrekt uit de Kalverpass­age, straalt dat negatief af op de andere winkels in het complex.

Deze vrijdag werd bekend dat het gerechtsho­f in Amsterdam die uitspraak afgelopen dinsdag heeft bevestigd. Het hof stelt daarmee dat Hudson’s Bay zijn winkels in de Kalverpass­age en Breda nog zeker twee jaar moet openhouden.

De uitspraak in Amsterdam frustreert dus de plannen van Hudson’s

Bay om dit jaar uit Nederland te vertrekken. Het Canadese concern kondigde dit in september aan, en vroeg ontslag aan voor 1.400 werknemers.

Hudson’s Bay is nog maar twee jaar in Nederland actief. Het opende in het najaar van 2017 in rap tempo 15 winkels. Echt druk werd het daar nooit.

Hoe slecht Hudson’s Bay in Nederland exact presteerde, blijkt nu uit het rechtbankv­erslag. Alleen al in het jaar 2018 leed het bedrijf een verlies van 90 miljoen euro op een omzet van 145 miljoen. Op dit moment lijden de vijftien winkels van het bedrijf 7,6 miljoen euro verlies per maand. Die tegenvalle­rs staan nog los van de 300 miljoen euro die Hudson’s Bay investeerd­e toen het naar Nederland kwam.

 ??  ?? Winkel Hudson’s Bay op Rokin.
Winkel Hudson’s Bay op Rokin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands