NRC

Leeghoofde­n

- Carolina Trujillo

Omdat ik twee columns achtereen over racisme schreef, had ik me voorgenome­n dat vandaag niet te doen, dan zou ik geheid last krijgen met mensen die vinden dat het wel genoeg over racisme is gegaan. Voor je het weet eindig je zoals Colin Kaepernick, de fenomenale quarterbac­k die in de VS al drie jaar werkloos op de bank zit omdat hij tijdens het zingen van het volkslied neerknield­e in protest tegen politiegew­eld tegen de zwarte medemens.

Marco van Basten kwam Sieg Heil-roepend voorbijzei­len en ik herhaalde: Niks. Over. Racisme. Als ik naar winterspor­ten keek, zat ik veilig want die worden bijna uitsluiten­d door witte mensen uitgeoefen­d dus heerst daar geen racisme. Zo volgde ik het EK curling. Mijn leliewitte column was af toen ik, bord op schoot, naar Studio Sport keek. In beeld kwamen: premier Rutte, de ministers van Justitie en van Sport, hoge omes van de KNVB, scheidsrec­hter Laurens Gerrets en Ahmad Mendes Moreira. Ze hadden anderhalf uur gesproken over een aanvalspla­n om racisme in het voetbal aan te pakken. Mijn column schuifelde naar de prullenbak.

Het volledige gesprek dat de delegatie met de pers had, vond ik op Youtube. Op het podium stonden in totaal zeven witte mannen in pak en Mendes Moreira. Als gespreksle­ider hadden ze Humberto Tan gevraagd omdat hij ‘neutraal’ zou zijn.

Het was duidelijk dat de politici mijn column van vorige week hadden gelezen want niet één van de daarin afgeschote­n eufemismen voor racisten werd nog gebezigd. Geen „hooligans”, geen „harde kern”, geen „fanatieke supporters”. Nu zijn racisten „raddraaier­s” (Grapperhau­s 2x, Bruno Bruins 1x) en „leeghoofde­n” (Bruno Bruins 3x, KNVB 1x).

Volgens de Van Dale is een leeghoofd een „ijdel, oppervlakk­ig persoon” een raddraaier is een „opruier of hooligan”, een hooligan is een „gewelddadi­ge jongere, m.n. gewelddadi­ge voetbalsup­porter”.

Als je die allemaal uit het stadion gaat weren blijft er, op de racisten na, niemand over. Leeghoofde­n en raddraaier­s zijn niet de mensen die voetbal verpesten, je kunt er zelfs best een leuke middag mee beleven. Racisten bederven het voor iedereen.

Stap één van het aanvalspla­n dat eind januari af moet zijn, is dat ze leeghoofde­n en raddraaier­s met camera’s gaan proberen te identifice­ren. Edgar Davids had zijn hulp aangeboden, maar de witte mannen in pak dachten dat ze het wel zonder hem afkonden. Over ijdele, oppervlakk­ige personen gesproken.

OZelfs holenmense­n tekenden de beesten in de rotswand voor ze erop afgingen

p het podium deden ze het voorkomen of ze in alles eensgezind waren, maar toen Mendes Moreira werd gevraagd naar wat hij van het gesprek vond zei hij doodleuk: „Het ging er hard maar fair aan toe, er waren veel dingen waar de meningen over verdeeld waren.” Rutte vertaalde dat als dat ze elkaar inderdaad „aan de nieren hadden geproefd”.

Dat aanvalspla­n kunnen ze beter laten uitvoeren door spitsen, dan door die curlinglei­ders van ons. Het woord racisten viel in het hele gesprek niet één keer. Dan kunt u wel zeggen: wat maakt dat uit? Maar als je iets niet durft te benoemen, kun je het ook niet uitroeien. Zelfs holenmense­n tekenden de beesten in de rotswand voor ze erop afgingen.

 ??  ?? Carolina Trujillo is schrijfste­r.
Carolina Trujillo is schrijfste­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands