NRC

Duizend vragen over één oorlog

- Bart Funnekotte­r

Vraag: welke Japanse commandant werd op 18 april 1943 in het kader van ‘Operation Vengeance’ [Operatie Wraak] uit de lucht geschoten? We bevinden ons op pagina 140 van Het grote Tweede Wereldoorl­ogquizboek in het hoofdstuk ‘Keerpunten’. De dood van admiraal Yamamoto – want hij was het – is met recht een keerpunt te noemen. Hij had het plan ontwikkeld voor de Japanse aanval op Pearl Harbor. Toen de Amerikanen anderhalf jaar later achter zijn reisschema kwamen, stuurden ze vliegtuige­n op zijn toestel af en schoten hem neer boven het eiland Bougainvil­le. Yamamoto’s dood was een grote klap voor het moreel van de Japanners.

Hoeveel mensen zouden het antwoord op deze vraag weten? Waarschijn­lijk niet veel; dit was er eentje voor de kenners. Gelukkig is het aanbod van vragen in dit quizboek gevarieerd, zodat ook degenen die zich niet dagelijks met de oorlog bezighoude­n kunnen meedoen.

Het boek is samengeste­ld door Kieran Whitworth, die voor zijn illustrati­es kon putten uit de archieven van het Imperial War Museum. Verspreid over tien chronologi­sche hoofdstukk­en zijn er in totaal duizend vragen om te beantwoord­en. Sommige vragen hebben betrekking op strategie, terwijl weer andere gericht zijn op belangrijk­e technologi­sche aspecten (wat is de naam van deze tank/mitrailleu­r etc.), mensen die van doorslagge­vend belang zijn geweest (Patton/rommel etc.) of gedurfde operaties.

De vragen zijn in verschille­nde vormen gegoten: soms open, soms multiple choice, terwijl bij andere er een hint voor het antwoord bij zit in de vorm van een anagram. Die letters zijn nogal verwarrend voor mensen die meer van de feiten zijn dan van de puzzels.

Een steekproef thuis leerde dat iemand die al 35 jaar leest over de Tweede Wereldoorl­og zo’n tachtig procent van de vragen goed kan beantwoord­en. Een geschieden­isnerd in opleiding (12) kwam tot ruim zestig procent. Dit boek is dus – het onderwerp daargelate­n – ook geschikt voor in de zak of onder de boom.

 ??  ?? Kieran Whitworth: Het grote Tweede Wereldoorl­og-quizboek. Karakter Uitgevers. 240 blz. € 16,99.
•••
Kieran Whitworth: Het grote Tweede Wereldoorl­og-quizboek. Karakter Uitgevers. 240 blz. € 16,99. •••

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands