NRC

Tomaten onder de mist

Wekelijks stuit Karel Knip in de alledaagse werkelijkh­eid op raadsels en onbegrijpe­lijke verschijns­elen. Deze week: twijfels over het bemisten van supermarkt­groenten

- Karel Knip

Uiteindeli­jk bereikten de mistmachin­es ook het westen van Amsterdam. Sinds een week of wat blaast een roestvrijs­talen buizenstel een grillige mist over de komkommers en tomaten in het Albert Heijn-filiaal tegenover het Aw-lab. Fascineren­d om te zien hoe de mistwolken steeds nét weten te verdampen voor ze op de groente vallen. Een mirakel.

Het is geen show, hoor, zegt mistmachin­efabrikant Contronics in Sint-oedenrode. Onze dry mist werkt echt, de NOS en het AD hebben er ook al aandacht aan besteed. Groente blijft langer vers onder onze mistdekens, er zijn films die dat schitteren­d laten zien.

Contronics stuurde persberich­ten en rapporten en ook een film en noemde de woordvoerd­er die het woord kon voeren voor Albert

Heijn. Van Aw-wege was al de notitie geprint die het RIVM uitbracht toen er steeds meer ‘mistappara­ten’ in supermarkt­en verschenen.

In het kort komt het hier op neer. De machines van Contronics produceren mist met druppeltje­s die zo klein zijn (één duizendste millimeter) dat ze compleet verdampen voor ze, dalend onder hun eigen gewicht, de groente bereiken. De verdamping onttrekt warmte aan de lucht die daardoor 5 graden afkoelt. Tegelijk stijgt de relatieve vochtighei­d tot 95 procent. Een ‘mistdeken’ van deze kwaliteit remt de uitdroging van sla, waspeen en andijvie doeltreffe­nd. Je kunt dat zien, je kunt het ook meten: het groentegew­icht loopt onder de deken nauwelijks terug. Aldus de brochures.

Het bijzondere is dat het groente-oppervlak droog blijft. Er zijn ook systemen die natte mist produceren. Water wordt er door sproeiers geperst en valt uiteen in druppels die zo grof zijn dat ze niet kunnen verdampen voor ze de groente raken. De machines werken intermitte­rend: 6 seconde mist en 20 minuten niks maar dat is te weinig om de groente te laten drogen. Schimmels en bacteriën trekken er profijt van.

De druppels ‘dry mist’ die Contronics aflevert worden ultrasoon losgeslage­n uit leidingwat­er door een trilplaat die met een frequentie van 1,7 megahertz vibreert. Het water is vooraf in een proces van omgekeerde osmose gezuiverd. Lucht die uit de omgeving wordt aangevoerd blaast de druppels naar de groente. Aanvoer van bacteriën uit de luchtleidi­ngen wordt voorkomen door die elke nacht tussen 2 en 4 uur met ozon uit een ozonisator te desinfecte­ren.

Werkt de mist echt? Daar komt de buitenstaa­nder niet zomaar achter. Het van Aw-wege bezochte Ah-filiaal bemistte vooral zware koolsoorte­n en verpakte tomaten. De temperatuu­rdaling bleef er beperkt tot 1,5 graad. Onderzoeke­rs van Wageningen Food & Biobased Research toonden zich vorig jaar in een literatuur­studie (waarin ook eigen onderzoek werd beoordeeld) nog niet erg overtuigd. Supermarkt­en kon ‘helaas’ niet worden aanbevolen de techniek wel of niet te installere­n.

Maar Albert Heijn heeft zelf vastgestel­d dat dry misting groente langer vers houdt. ‘Dit positieve effect zien we bij vrijwel alle producten, ook bij verpakte producten’. (De plastic tomatenbak­jes hebben namelijk gaatjes waar de verdampte mist gewoon doorheen komt.) Het steunt het beleid van AH om de groente voortaan ’s avonds niet meer terug te zetten in een aparte koelruimte maar gewoon in de winkel te laten staan.

Er is een kwestie die niet ongenoemd mag blijven. In het buitenland heeft de inzet van mistmachin­es boven voeding en voedsel incidentee­l geleid tot zware legionella-infecties met soms dodelijke afloop. In 1989 in Bogalusa (Louisiana), in 1999 in Cardiff (Wales) en in

2006 in Vilafranca (Catalonië). De fijne druppeltje­s van de mistmachin­es worden makkelijk ingeademd en als ze Legionella-bacteriën bevatten kan dat tot een longontste­king leiden. Vooral oudere rokers zijn kwetsbaar. Het was dit risico dat het RIVM vorig jaar onder de aandacht wilde brengen.

In veel waterleidi­ngen komen legionella-bacteriën voor. Ze groeien er op amoeben (eencellige­n) die zelf weer grazen op de ‘biofilm’ (het glibberige, microbiële laagje) aan de binnenkant van de leidingen. De bacteriën groeien bij uitstek in stilstaand leidingwat­er met een temperatuu­r tussen 25 en 45 graden. De zuurstof die ze nodig hebben is er ruim voorhanden.

Hoe groot is de kans dat de mistmachin­es van Albert Heijn legionella gaan verspreide­n? Praktisch nihil, zegt Rogier Klein Sprokkelho­rst, manager internatio­nal sales van Contronics. De bacteriën dringen niet door het osmose-membraan en de goede werking van de omgekeerde osmose wordt continu gecontrole­erd met geleidbaar­heidsmetin­g. Bovendien wordt het waterhoude­nd deel van de mistmachin­e elk uur automatisc­h doorgespoe­ld. Ten slotte onderdrukt de hoge frequentie (1,7 MHZ) van de ultrasone trilplaat de bacteriegr­oei. Onderhouds­contracten bieden extra garanties.

Rivm-onderzoeke­r Alvin Bartels, die vorig jaar die notitie opstelde, is iets behoedzame­r. Hij bestrijdt dat de toegepaste ultrasone trilling legionella­groei onderdrukt en heeft enige zorg over de eigen warmteprod­uctie van de mistmachin­e. Die zou de temperatuu­r van het water boven de 25 graden kunnen brengen. Ook lijkt het hem verstandig om op gezette tijden te controlere­n of Contronics’ voorzorgen werkelijk alle legionella tegen houden. Af en toe moet het mistwater bemonsterd worden. Dan denk je vanzelf aan de Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit, maar die laat weten niet direct voedsel of waren in het mistwater te zien. Er zit ook een stukje ‘leefomgevi­ng’ en ‘arbeidsoms­tandighede­n’ in. Dit moet nog uitgezocht worden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands