NRC

Is slangengif gevaarlijk voor gifslangen?

-

Gifslangen zetten een heel arsenaal aan enzymen en toxines in om hun vijanden en prooien te verlammen, te doden of af te schrikken. Maar wat gebeurt er als ze zelf door een gifslang gebeten worden, of, per ongeluk hun gevaarlijk­e giftanden in eigen vlees zetten?

Geen probleem, mailt de Australisc­he slangenken­ner Bryan Fry opgewekt: „Slangen zijn door een heel scala aan mechanisme­n immuun voor hun eigen gif. Dat varieert van antilicham­en die circuleren in hun bloed tot fysieke aanpassing­en in hun zenuwrecep­toren.”

Inderdaad beschrijft de Italiaanse natuurwete­nschapper Felice Fontana al in 1767 in zijn verhandeli­ng over adders Sopra Il Veleno Della Vipera een serie gruwelijke experiment­en waarin hij liet zien dat een adder geen last heeft van gifbeten van andere adders of van zichzelf.

In de moderne wetenschap­pelijke literatuur keren soortgelij­ke observatie­s terug, zoals het relaas van twee doodsadder­s die samen in een terrarium leefden. Toen de ene slang tijdens het voeren een levende muis pakte, hapte de ander hem in zijn kop, waarna een gevecht ontstond. Hoewel beide slangen elkaar verschille­nde malen gif hadden geïnjectee­rd leken ze nergens last van te hebben.

Toch zijn er ook beschrijvi­ngen van gifslangen die ten onder gingen aan hun eigen gifbeet. Bijvoorbee­ld van de bruine nachtbooms­lang in Australië die door een auto was aangereden maar dankzij goede verzorging weer was opgelapt. Toen de slang werd overgezet naar een ander verblijf, ging het mis. Met zijn kop vast in een klem zag het wild kronkelend­e dier kans in zijn eigen staart te bijten. Twee uur later begon hij vreemd gedrag te vertonen. Na zes uur raakte de bovenste helft van het lichaam verlamd, en nog eens vier uur later was hij roerloos en koud – er was nog wel een hartslag te voelen. Een halve dag na de zelfbeet was het dier dood. Mogelijk is het eigen gif voor sommige soorten wél gevaarlijk.

En hoe zit het dan wanneer verschille­nde soorten gifslangen elkaar te lijf gaan? Australisc­he biologen waren in het Kroombit Tops National Park in Queensland getuige van een strijd tussen een bruine slang met een doodsadder. In het half uur durende gevecht beten ze elkaar flink, zonder dat een van hen er last van leek te hebben. Uiteindeli­jk lukte het de bruine slang om de adder bij de kop te pakken en hem in zijn bek te schuiven, waarna hij hem langzaam verslond.

En in de Kalahariwo­estijn in Zuidafrika ontdekte Bryan Maritz en zijn team van de University of the Western Cape dat het dieet van Kaapse cobra’s voor wel een derde uit slangen bestaat, giftig of niet. Een cobramanne­tje kreeg de bijnaam Hannibal, vanwege zijn kannibalis­tische neigingen.

„Onze observatie­s in het veld suggereren dat het gif een rol speelt in het doden van prooislang­en”, zegt Maritz per e-mail, „Maar het lijkt erop dat het gif bij slangen wel langzamer werkt dan bij andere prooidiere­n.”

Maritz zag hoe een Kaapse cobra een pofadder aanviel en uiteindeli­jk doodde. Hem viel op dat de pofadder nauwelijks terugbeet, maar toch standhield. „Het hele proces duurde meer dan 20 uur, ondanks de vele gifbeten die het slachtoffe­r te verduren kreeg”, schrijft Maritz. „Ik heb ook gezien dat pofadders die waren aangevalle­n door een wipneuscob­ra een maand lang overleefde­n om uiteindeli­jk alsnog het loodje te leggen.”

Pofadders zijn dus misschien een klein beetje immuun voor het gif van cobra’s, concludeer­t Maritz. „Maar hoe dat werkt, weten we niet.”

 ??  ?? Sander Voormolen
Naam: jaguarundi of wezelkat Wetenschap­pelijke naam: Herpailuru­s yaguaround­i Leefgebied:
Eet: Uiterlijk:
Opvallend:
Iedere week bespreekt de redactie wetenschap hier ophef in de wetenschap
Sander Voormolen Naam: jaguarundi of wezelkat Wetenschap­pelijke naam: Herpailuru­s yaguaround­i Leefgebied: Eet: Uiterlijk: Opvallend: Iedere week bespreekt de redactie wetenschap hier ophef in de wetenschap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands