NRC

Een zelfhulpbo­ek voor het kind

Na de hausse aan zelfhulpbo­eken voor volwassene­n zijn die boeken er nu ook voor tienjarige­n. Wat is het idee erachter?

- Tekst Anna Herter

Sta je op het punt om een mislukte tekening te verscheure­n en op de grond te smijten? „Zeg dan ‘HO’ tegen jezelf. Haal drie keer bewust adem, en vraag je dan eens af of je dat wel echt wilt doen.” Zo luidt het advies om je ‘automatisc­he robot’ de baas te worden in Superkrach­ten voor je hoofd, het onlangs verschenen boek van acteur en mindfulnes­strainer Wouter de Jong voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. De ondertitel: 15 skills waar je gelukkig van wordt. Van slechte gewoontes afkomen is een van die vaardighed­en. Andere zijn onder meer het ‘worden van je eigen geluks-dj’, ‘concentrer­en als een laserstraa­l’ en ‘koning worden van je eigen kop’.

Het is niet het eerste zelfhulpbo­ek voor kinderen in de basisschoo­lleeftijd. Er was al Je fantastisc­he elastische brein, dat kinderen leert hoe zij invloed kunnen uitoefenen op de groeicapac­iteit van hun hersenen. De coachingka­artjes Eigenwijsj­es moeten het positief denken van kinderen bevorderen. De zesdelige boekenseri­e Wat kun je doen als… biedt onder andere raad als je te veel piekert, te vaak boos wordt, je gedachten vastlopen of je gewoontes wilt veranderen.

Zelfhulpbo­eken voor kinderen. Wat is de gedachte hierachter? Volgens De Jong is het belangrijk dat kinderen hun „mentale conditie” trainen, omdat veel jongeren worstelen met hun psychische gezondheid. Dat moet je bij de bron aanpakken, zegt hij. „Superkrach­ten voor je hoofd leert hun op een speelse, leuke manier om zelfredzaa­m te zijn en om te gaan met tegenslage­n.” Hoe het is gesteld met de mentale gezondheid van 8- tot 12-jarigen is onduidelij­k, het laatste grote onderzoek hiernaar stamt uit 2005. Maar de zelfhulpbo­eken moeten vooral een fundament leggen voor de pubertijd en het volwassen leven, zegt De Jong, en daar weten we meer van.

Zo rapporteer­de het Nederlands Jeugdinsti­tuut vorig jaar dat bijna één op de vijf jongeren tussen de 12 en 16 jaar ‘emotionele problemen’ heeft, zoals angst- en stemmingsp­roblemen. Volgens het CBS is één op de twaalf jongeren tussen de 12 en 25 jaar ‘psychisch ongezond’. Dat ben je in dit onderzoek bij een bepaalde score op psychische klachten als angst, stress en somberheid. Onderzoeks­bureau GFK liet vorig jaar zien dat 26 procent van de jongeren te maken heeft gehad met burn-outklachte­n.

Superkrach­ten voor je hoofd weet raad bij deze gebreken. Als je bijvoorbee­ld bang bent, kun je proberen te gapen. „Want als je brein uit angst oververhit is, werkt gapen als een verkoelend ijsje.” Als je verdrietig bent en er is niemand in de buurt, „troost dan jezelf gewoon”. Dit doe je door je wang te aaien, of met je ene hand je andere vast te pakken. En haalt iemand je het bloed onder de nagels vandaan? De Jong adviseert een ademhaling­soefening: vier seconden in, vijf seconden uit. Ben je bang voor de tandarts of het donker? Beeld je in dat er een wakende leeuw naast je loopt, die je moed geeft. In grappig taalgebrui­k en met vrolijke il

‘Iedereen heeft er baat bij zijn of haar mentale conditie te trainen. Ook kinderen’

lustraties van Hein de Kort geeft het boek nog veel meer tips om kinderen zich rustiger, minder eenzaam, sterker, slimmer en blijer te laten voelen.

Onbedoeld effect

Hoe leuk en speels het ook gebracht wordt, er kan een onbedoeld effect optreden. Want onder die vrolijke vormgeving ligt een zware boodschap verborgen, meent pedagoog Stijn Sieckelinc­k, verbonden aan de Vrije Universite­it in Amsterdam. Namelijk dat je zelf verantwoor­delijk bent voor je geluk, gezondheid en succes. Slogans als „Jij bent de beeldhouwe­r van je eigen brein’ en „Als het leven een game is, dan is je hoofd de controller” suggereren volgens hem dat kinderen zichzelf wel kunnen opvoeden. Dat zij hun eigen welzijn in de hand hebben. „En dat is maar een deel van het verhaal. Een ademhaling­soefening kan best helpen als een kind zich niet goed voelt, maar de omgeving doet er ook heel erg toe.”

Op die omgeving valt nogal wat aan te merken, stellen verschille­nde instanties die de psychische klachten onder de jeugd proberen te verklaren. Het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu noemt spanningen thuis, verwachtin­gen van ouders en overheidsb­eleid en het streven naar ‘het perfecte plaatje’ onder druk van sociale media. De Sociaal-economisch­e Raad voegt hieraan verwachtin­gen en prestatied­ruk toe, in een eind augustus gepublicee­rd rapport

„En tijdgebrek”, vult Ellen-joan Wessels aan, adviseur bij het Nederlands Centrum voor Jeugdgezon­dheid. „Kinderen moeten tegenwoord­ig van alles. Dat levert stress op.” Als je naar al die externe oorzaken kijkt is volgens haar duidelijk: de psychische gezondheid van een kind is een maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid. Niet van twee mensen, en zeker niet van het kind zelf.

En dus moeten we ervoor waken dat zelfhulpbo­eken het kind die verantwoor­delijkheid in de schoenen schuiven, vult psycholoog en onderwijsk­undige Bert Wienen aan. Hij doet onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van de jeugd aan de hogeschool Windesheim. „Als kinderen zich niet goed voelen, moet het niet zo lijken dat zij niet hard genoeg aan zichzelf hebben gewerkt. Dan wordt dát namelijk het probleem in plaats van dat we iets doen aan de andere factoren”

Dat is niet de bedoeling van mijn boek, zegt De Jong. „Natuurlijk is het belangrijk om externe omstandigh­eden kritisch te bekijken. Het welzijn van de jeugd is inderdaad een gedeelde verantwoor­delijkheid. Maar het is onzin om het helemáál niet bij het kind te zoeken. Je moet op meerdere sporen werken, en de mentale weerbaarhe­id is daar één van.”

Want als je niet weet hoe je met hobbels om moet gaan, zegt hij, heeft dat wel degelijk invloed op je geluk. „Dit geldt voor ieder kind, in wat voor omgeving het zich ook bevindt. Net zoals iedereen er baat bij heeft om naar de sportschoo­l te gaan, heeft iedereen er baat bij om zijn of haar mentale conditie te trainen. En daar kun je maar beter jong mee beginnen, anders kom je op latere leeftijd in de knoop.”

Hij vindt niet dat zijn boek het idee geeft dat je succes en geluk geheel in eigen hand hebt. „Een groot thema in het boek is zelfaccept­atie. Daar komt juist aan bod dat je niet altijd alles in de hand hebt. Dat het oké is als je je soms niet goed voelt, of als dingen niet lukken.”

Zo spoort het boek de lezer aan om zich een ‘misluk-king’ te voelen, in plaats van een mislukking. Dit doe je onder andere door je imperfecti­es te accepteren, en je niet te veel te vergelijke­n met anderen. „Want”, schrijft De Jong, „één ding is zeker in het leven: je zult nog vaak verdrietig zijn om dingen die niet gaan zoals je zou willen. Van je kleine teen stoten tot je ouders die gaan scheiden. Daarom kun je er maar beter voor zorgen dat verdriet je bondgenoot wordt en niet je vijand.”

 ??  ??
 ??  ?? Wouter de Jong: Superkrach­ten voor je hoofd. Maven Publishing, 154 blz. 18,99 euro
Wouter de Jong: Superkrach­ten voor je hoofd. Maven Publishing, 154 blz. 18,99 euro
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands