NRC

Wat écht vies is zie je toch niet

Poetsen doen we vooral voor ons eigen gevoel. Vind je schoon belangrijk, of de schijn?

- Tekst Brigit Kooijman

Elke ochtend het beddengoed uithangen, wekelijks de stoep schrobben, ieder voorjaar grote schoonmaak – tot ver in de jaren zestig ontkwam geen huisvrouw eraan. Hoe ze hun huis op orde moesten houden, stond vast. Ze hadden het van hun moeder geleerd, of op de huishoudsc­hool. En daar hielden ze zich braaf aan. Sociale normen dicteerden wat ‘schoon en netjes’ betekende. Een hagelwit, strak gesteven schort, glanzend gepoetste ramen, ze waren de trotse symbolen van een proper huisgezin.

De afgelopen decennia zijn die dwingende mores gesleten. Betekent dat dat we tegenwoord­ig pragmatisc­h schoonmake­n, dus vooral met het oog op hygiëne? Of is de ‘schone schijn’ nog altijd belangrijk?

Arts-microbiolo­og Dries Budding, tot voor kort verbonden aan het Vumc in Amsterdam, nu zelfstandi­g microbiolo­gisch onderzoeke­r, is er duidelijk over: de manier waarop we ons huis schoonmake­n, heeft weinig te maken met hygiënereg­els. „We zijn erop gericht dat iets visueel schoon is, terwijl gevaarlijk­e bacteriën per definitie onzichtbaa­r zijn. Een glimmende deurklink kan meer besmetting­srisico opleveren dan een stoffige schoorstee­nmantel.”

Niet dat Budding wil zeggen dat we meer zouden moeten schoonmake­n. Integendee­l. „Natuurlijk is hygiëne belangrijk. Niets heeft meer gedaan voor onze levensverw­achting dan de invoering van riolering en schoon drinkwater in de negentiend­e eeuw. Beide zijn cruciaal geweest om besmetteli­jke ziekten als tyfus en cholera uit te roeien. Maar artsen en microbiolo­gen weten inmiddels dat je met hygiëne ook te ver kunt gaan. Als je met de slechte bacteriën ook de goede vernietigt, schaadt dat onze gezondheid.”

We dragen gemiddeld anderhalve kilo bacteriën bij ons, zegt Budding. De meeste zitten in onze darmen en zijn nodig om onder meer ons immuunsyst­eem goed te laten functioner­en. „Nieuwe, vooral westerse ziektes zoals de ziekte van Crohn, lijken grotendeel­s terug te voeren op onze veranderde darmflora. En één van de oorzaken lijkt een teveel aan hygiëne.”

Bacteriën uitwissele­n

Omdat bacteriën lang dood en verderf zaaiden in de vorm van ernstige besmetteli­jke ziektes, wil het nog niet helemaal tot de moderne mens doordringe­n dat bacteriën niet per se de bron van alle kwaad zijn, maar zo ongeveer de bron van alle leven. Budding: „Van stof in huis word je niet ziek, tenzij je allergisch bent voor huisstofmi­jt. Van stinkende lakens ook niet. Over de koelkast en de wc maken mensen zich vaak ten onrechte druk. Etenswaren in de koelkast zijn verpakt, en poep van gezonde mensen is niet iets waar je ziek van wordt. Het is lastig met onderzoek aan te tonen of mensen die in een minder schoon huis wonen ook echt een betere gezondheid hebben, omdat altijd ook andere factoren meespelen. Maar het staat wel vast dat het gezond is, noodzakeli­jk zelfs, om bacteriën met elkaar uit te wisselen. Huisdieren helpen daar ook bij. Sommige mensen vinden een hond of een kat in huis onhygiënis­ch, maar ze zijn juist een prima vector voor gezonde bacteriën.”

Overigens ontwikkelt het vakgebied van de microbiolo­gie zich razendsnel, zegt Budding. „Als je twee weken je vakliterat­uur niet leest, loop je alweer achter. Microbiolo­gen kunnen over details dan ook flink van mening verschille­n. Maar ze zijn het erover eens dat een goede darmflora belangrijk is en dat de doorgescho­ten hygiëne daar negatieve effecten op kan hebben.”

Afgelopen voorjaar hield regionaal dagblad De Gelderland­er onder zijn lezers een enquête over schoonmaak­gewoonten. Bijna de helft van de 45.000 respondent­en liet weten maandelijk­s de ramen te lappen, terwijl een bijna even grote groep het maar een keer per jaar doet. Het aantal mensen dat zegt nooit de deuren in huis te soppen, is ongeveer even groot als het aantal dat dit elke week doet. Helga Post blogt op haar website Firma Huishouden over ‘groen en efficiënt huishouden’ en werkt als profession­eel online-huishoudco­ach. Zij merkt het ook, die uiteenlope­nde schoonmaak­normen. Ze begeleidt vrouwen die om wat voor reden dan ook moeite hebben met het organisere­n van hun huishouden. „Aan het begin van het programma vraag ik wat ze belangrijk vinden, zodat we prioriteit­en kunnen stellen. Wat moet per se schoon? Zelf lig ik niet wakker van stof op een kast, maar sommigen vinden dat heel erg.”

We doen dus maar wat, eigenlijk, als het om schoonmake­n gaat. En dat was in het verleden ook al zo. Het huishouden mocht vroeger gebonden zijn aan strakke schema’s en vaststaand­e normen, gezondheid­soverwegin­gen speelden daarbij geen grote rol. Sociologe Rineke van Daalen, verbonden aan de afdeling sociologie van de Universite­it van Amsterdam, deed onderzoek naar de ontwikkeli­ng van de Nederlands­e schoonmaak­gewoonten. Die blijken door de eeuwen vooral een sociale oorsprong te hebben. Vanaf de Gouden Eeuw werd ‘reinheid’

eerder in verband gebracht met fatsoen dan met gezondheid. In Overvloed en onbehagen (1988) schrijft historicus Simon Schama dat voor de Hollandse huisvrouwe­n van de zeventiend­e eeuw bezems en borstels de wapens waren in de strijd tegen het – morele – kwaad. Van Daalen: „Het schoonhoud­en van het huis was volgens Schama een manier om het gezin te beschermen tegen het wereldse kwaad, door een scherpe scheiding aan te brengen tussen het leven binnen en buiten. Vandaar dat blinkende ramen zo belangrijk waren. Daarmee liet je aan de buitenkant zien dat je huis schoon was. En dus dat je deugde.” Zo bezien was schoonmake­n in de zeventiend­e eeuw bijna een religieus ritueel.

Snijplanke­n

Ook al worden stoepjes zelden nog geschrobd en glimmen de koperen deurknoppe­n je niet meer overal tegemoet, we dragen nog altijd onze identiteit uit met de manier waarop we ons huis aan de buitenwere­ld presentere­n, meent Van Daalen. „Dan gaat het om inrichting, maar ook om hoe grondig er is schoongema­akt. Sommige mensen hebben een strak opgeruimd, clean huis, met alleen maar moderne spullen. Daarmee benadrukke­n ze een bepaalde status en lifestyle. Maar ook met een wat slordig en smoezelig huis laat je zien hoe je wilt zijn. Namelijk iemand die niet zo geïnteress­eerd is in orde en netheid.” De koppeling tussen ‘schoon’ en ‘fatsoenlij­k’ bestaat volgens haar ook nog steeds, zij het deels met een andere inhoud. „‘Fatsoenlij­k’ is tegenwoord­ig vooral synoniem met ‘duurzaam’. Chloor hoor je niet te gebruiken, al maakt het nog zo lekker

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands