NRC

Wat moet er gebeuren met de panden aan het Rokin?

Over een maand staan ze leeg: drie grote panden van Hudson’s Bay. Wat heeft de stad op deze plek nodig?

- Door onze redacteur Thijs Niemantsve­rdriet

De schappen worden leger, de kortingspe­rcentages hoger: Hudson’s Bay begint dit weekend aan zijn laatste maand aan het Rokin. Op 1 januari aanstaande sluit het Canadese warenhuis na iets meer dan twee jaar alweer zijn flagship store in Amsterdam – samen met alle andere veertien vestiginge­n in het land. De formule sloeg niet aan, de klanten bleven weg.

In één klap komt daarmee 17.000 vierkante meter winkeloppe­rvlakte beschikbaa­r, in hartje centrum. De verwachtin­g is dat de Zurich Insurance Group, de Zwitserse eigenaar van de panden, niet snel een nieuwe huurder zal vinden voor al die duizenden vierkante meters: de flop van Hudson’s Bay laat volgens retailexpe­rts zien dat het tijdperk van het grote warenhuis ten einde is. Tenzij Ikea het aandurft om op deze plek een filiaal voor ‘grotestads­bewoners’ te openen, zoals het eerder met veel succes deed in Parijs en Moskou.

Er is nog een ander probleem: Hudson’s Bay gaf bij zijn komst naar Nederland een huurgarant­ie af van tien jaar – ook in Amsterdam. Daar zullen het Canadese bedrijf en de eigenaar van het pand een oplossing voor moeten vinden.

Het vertrek van een warenhuis hóéft niet tot leegstand te leiden. Dat bewijst het voormalige pand van V&D, even verderop aan het Rokin. Na een fraaie verbouwing kreeg het een tweede leven als kantoorrui­mte voor verschille­nde bedrijven – al staat de benedenver­dieping (bestemming: winkelruim­te) nog altijd leeg.

Wat te doen met de reusachtig­e panden aan het Rokin? Ze liggen op een toplocatie, nog geen tweehonder­d meter van de Dam en recht voor de ingang van het station van de Noord/zuidlijn. Op dit moment wordt er zelfs een rechtstree­kse verbinding aangelegd vanuit de metro naar het gebouw.

NRC vroeg vier Amsterdamm­ers om hardop te dromen over de toekomstig­e bestemming van de panden – ieder vanuit zijn eigen invalshoek. Hoe zouden zij, los van alle financiële en juridische hordes, deze 17.000 vierkante meter het liefst willen inrichten?

 ??  ??
 ??  ?? De twee panden van Hudson’s Bay aan het Rokin. Eind dit jaar staan deze beeldbepal­ende panden, net als pand nummer drie aan de Nes, leeg.
De twee panden van Hudson’s Bay aan het Rokin. Eind dit jaar staan deze beeldbepal­ende panden, net als pand nummer drie aan de Nes, leeg.
 ??  ?? Het pand met damesmode
Het pand met damesmode

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands