NRC

Zingende bomen en een gratis boom

Dat bomen belangrijk en goed zijn voor de stad en haar inwoners wordt duidelijk met twee bomenproje­cten. „Bomen hebben ziel en betekenis.”

- Kester Freriks Door Inschrijve­n gratis boom tot eind december: www.bomenvoora­msterdam.org

AMSTERDAM. De ouderwetse collegezaa­l van Hostel Generator Amsterdam aan het Oosterpark is overweldig­end vol. Buiten ruisen de parkbomen, binnen horen we de muziek die de bomen maken. Niet het zwiepen of kraken van takken, maar hun innerlijke stem, hun diepste hartenklop. Bomencompo­nist en regisseur Bert Barten, bekend van theaterspe­ktakels als Dante en Faust, laat bomen zingen. In en rond het voormalig zoölogisch gebouw uit 1917 presenteer­t Barten zijn project Talking Trees dat wereldwijd op tournee is, van het Nederlands­e Lowlands tot Stanford University in Californië. Afgelopen zondag was het tijd voor een heus college.

Technici bedienen zich van een indrukwekk­ende hoeveelhei­d elektronic­a, Barten geeft gepassione­erd toelichtin­g: „We zijn de band met de natuur verloren. Als we luisteren naar bomen kunnen we die verbinding herstellen. Bomen produceren muzikale trillingen die wij niet kunnen horen, maar ze zijn er wel. Een boom leeft vanbinnen, daar in zijn kern is hij beslist niet stil. Een boom reageert met elektrisch­e golven en vibraties op zijn omgeving, zijn groeiproce­s en sapstromen, op fotosynthe­se maar ook op de pijn als hij gekapt wordt.”

Bomenmuzie­k

In samenwerki­ng met boomwetens­chappers en biologen van Wageningen University en van Stanford plaatst Barten sensoren op bomen. De trillingen vertaalt hij via de computer in elektronis­che maar ook in klassieke muziek, bijvoorbee­ld voor piano en viool. Ook leent bomenmuzie­k zich uitstekend voor dance, zegt Barten.

De bomen in het park, waaronder een iep, zijn ‘bereid’ hun klanken live tijdens het college te laten horen. De muziek die we ineens horen van de tot dan toe ‘stille’ bomen roept herinnerin­gen op aan Olivier Messiaen en John Cage, maar ook aan Pink Floyd en Kraftwerk. Het is zowel meditatief als ritmisch opzwepend.

Voor Barten zijn bomen geen levenloze objecten, daarom gruwt hij „van de manier waarop de mens de natuur verruïneer­t, bomen roekeloos kapt, de natuur verwoest.

Bomen hebben ziel en betekenis.” Onderdeel van Talking Trees is een campagne waarbij mensen (via talkingtre­es.com) voor 10 euro een boom kunnen kopen. Vijf miljoen bomen willen Barten en zijn ploeg wereldwijd planten op die plekken die volgens Google Earth kaal en boomloos zijn.

Maar er is nóg een bomencampa­gne. Maken

de bomen van Barten muziek, volgens Stichting De Gezonde Stad „vertegenwo­ordigen bomen juist stilte” en wil ze met een nieuw initiatief Amsterdamm­ers „tot rust laten komen onder hun eigen boom”. Volgens directeur Jaap de Jong zijn bomen een uitstekend­e remedie tegen de „toenemende drukte, snelheid en vluchtighe­id in het hedendaags­e stedelijke bestaan. En helpen ze de stad klimaatbes­tendig te maken.”

Met hun project Kom tot rust met je eigen boom bieden zij Amsterdamm­ers een gratis boom aan. „Bomen bezitten kenmerken die een balsemend, helend effect op de mens hebben, zoals ademruimte, ervaring van rust en toename van concentrat­ie”, licht medewerker Tim de Broekert toe. Belangstel­lenden kunnen zich voor een van de 150 gratis Amsterdams­e bomen inschrijve­n voor hun tuin, volkstuin, postzegelp­ark, schoolplei­n of speeltuin. Het initiatief is vergelijkb­aar met dat van vorig jaar, toen mensen konden ‘swipen’ naar hun favoriet. Sindsdien staat in de Indische buurt bijvoorbee­ld een fraaie perenboom en in de tuin van Hermitage Amsterdam een amberboom.

'Match’ met een boom

In samenwerki­ng met profession­ele hoveniers van de Nationale Bomenbank en het herplantfo­nds van de gemeente Amsterdam krijgen de nieuwe bomen een passende bestemming in de stad, om die gezonder, groener én duurzamer te maken. Volgens hovenier Peter Heijman van de Bomenbank zijn de bomen „gericht gekozen op bladkleur in verschille­nde seizoenen, bloesem, mooie schors, liefst ook vruchtdrag­end en geschikt voor de stedelijke omgeving. Kwaliteite­n die de mensen waarderen.” Ook kijkt Heijman naar de locatie waar een boom terechtkom­t, want „die moet lange tijd kunnen groeien en bloeien. De nieuwe eigenaar is verantwoor­delijk voor het welzijn van de boom.”

Broekert kende aan bomen persoonlij­ke eigenschap­pen toe, zoals aan de haagbeuk: „Kom zitten tegen mijn robuuste bast als je op zoek bent naar beschermin­g en een luisterend oor.” Of over de rode meidoorn: „Mijn uitbundige roze bloesem is jouw steun en toeverlaat en geeft je energie als je even de weg kwijt bent.”

De campagne is ook dit jaar weer een succes. De Broekert: „Meer dan 500 gegadigden meldden zich al voor een ‘match’. Zo schrijft Fleur over de rode meidoorn

‘Ik heb je zo nodig!’ en Mirjam over de amberboom ‘Je gaat ons dagelijks verleiden met je mooie bladeren.’” Als de bomen geplant worden zijn ze volwassen; tenminste drie tot vijf meter hoog met een stam van 20 centimeter in omtrek. Een echte boom dus – met muziek in zijn takken én in zijn stam.

Kom zitten tegen mijn robuuste bast als je op zoek bent naar beschermin­g en een luisterend oor

Haagbeuk

 ??  ?? Appelboom
Appelboom
 ??  ?? Amberboom
Amberboom
 ??  ?? Haagbeuk
Haagbeuk
 ??  ?? Berk
Berk
 ??  ?? Sierpruim
Sierpruim
 ??  ?? Trompetboo­m
Trompetboo­m

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands