NRC

‘Laat het landschap zelf sturend zijn’

Vanuit Amsterdam liep Caspar Janssen anderhalf jaar door Nederland. Hij schrok van wat hij zag, maar blijft optimistis­ch. „Het kan.”

- Door Kester Freriks Caspar Janssen:

AMSTERDAM. Op een dag in mei

2017 verliet journalist en schrijver Caspar Janssen (57) via het Vondelpark en de langgerekt­e groenstroo­k de Brettenzon­e zijn woonplaats Amsterdam. Zijn doel was een voettocht door Nederland te maken; geen natuurwand­eling, maar een ontdekking­stocht „door de landschapp­en”.

Dat is een essentieel verschil, zegt Janssen: „Natuurwand­elingen zijn er volop in ons land en voeren vaak langs museumwand­elpaadjes en mooie mini-natuurgebi­eden. Maar die routes zijn niet representa­tief voor ons land. Slechts 13 procent bestaat uit natuur, waarvan de helft productieb­os. Dus ja, wat is dan natuur nog? Landbouwgr­ond beslaat 65 procent en juist hier wilde ik me op concentrer­en. Wat gebeurt daar? Hoe gaan boeren met het land om? Neem de explosieve maatschapp­elijke discussie, ontstaan door de stikstofpr­oblematiek. De oorzaak daarvan ligt ook in het boerenland, met intensief agrarisch beheer, met uitstoot van ammoniak en het gebruik van chemische bestrijdin­gsmiddelen. Ik wilde zelf gaan kijken naar dat landschap en het gebruik daarvan.”

Janssen liep ruim anderhalf jaar door heel Nederland en deed bijna dagelijks in de Volkskrant verslag, onder de titel Caspar loopt. Nu zijn de stukken gebundeld en heeft de auteur een belangwekk­end essay aan zijn verslaggev­ing toegevoegd. Voor iedereen die geïnteress­eerd is in onze natuur is Caspar loopt van onschatbar­e betekenis. Op heldere wijze zet hij de ingewikkel­de materie van landbouw en natuurbehe­er uiteen. Daartoe vond hij een mooie methode: kijken naar de logica en geschieden­is van het landschap in combinatie met wat wij er nu mee doen.

Alles moet meer, groter, lelijker. De beloofde natuur kwam er niet of nauwelijks

Journalist

Op zijn voorstel gaan we naar de Diemer Vijfhoek pal naast Amsterdam, een stuk wilgen- en moeraswild­ernis aan het Ijmeer, aangelegd met slib en bagger afkomstig van de bouw van de elektricit­eitscentra­le Nuon, nu Vattenfall. Janssen: „Dit is compensati­enatuur, een typisch Nederlands fenomeen. Voor de centrale werd veenweiden­atuur opgeofferd en dan moet er dus nieuwe natuur komen. En zo is er de laatste decennia een ruilhandel ontstaan die vaak slecht uitpakt voor de natuur. Hoe mooi het hier ook is, groter dan een postzegel is het niet.”

Landschaps­pijn

Tijdens zijn tochten ontmoette Janssen natuurkenn­ers, biologen, vogelaars, paddenstoe­ldeskundig­en en boeren die de moed hebben om met de natuur mee te boeren – mensen die hem inspireren en voor wie hij bewonderin­g heeft.

„Soms raakte ik gedeprimee­rd door wat recent ‘landschaps­pijn’ heet, en het regime waaraan we onze leefomgevi­ng hebben onderworpe­n. Alles moet meer, groter, lelijker. Grootschal­ige landbouw, zoals ingezet in de jaren zestig, heeft ons platteland op veel plaatsen stevig vernield. De beloofde natuur kwam er intussen niet of nauwelijks.”

In de Diemer Vijfhoek zien we een havik en horen we waterralle­n. Omgewaaide wilgen liggen over het pad. Janssen groeide op in de buurt van Nijmegen, tussen de rivieren. Vandaar zijn voorliefde voor het rivierenla­ndschap, vermoedt hij. „Maar ik geniet ook van landschapp­en met houtwallen en meidoornha­gen, korenvelde­n met vogels en boerderije­n met vee dat buiten kan lopen. Van landschap waarin landbouw en natuur verweven zijn. Een boer vertelde dat hij en zijn vrouw ‘niet meer koeien houden dan ze aan gras hebben’. Dat is beter voor het vee én voor het land. Maar de banken en de wereldmark­t jagen boeren op tot torenhoge investerin­gen, aanschaf van reuzenmach­ines en gebruik van kunstmest en bestrijdin­gsmiddelen. Zo gaat de biodiversi­teit teloor.”

Dan hebben we de varkenshou­derij in Brabant nog niet genoemd. Daar leven zes miljoen varkens in dichte megastalle­n – maar op zijn voettocht zag Janssen er bijna niet één. „Ik vind het onbegrijpe­lijk dat we dit nog altijd toestaan.”

Toch is Janssen niet pessimisti­sch en ziet hij een oplossing: „Kleinschal­igheid

en minder productie is de enige uitweg tegen de wantoestan­d van grootsheid en rendements­denken. Ik ben ervan overtuigd dat we de schoonheid van het landschap moeten nastreven, en als de regering dat wil dan kan dat. Laat het landschap zelf sturend zijn, zoals dat gebeurde langs de rivieren. Daar kwam ruimte voor de rivier. Dat had het landschap nodig, dat als het ware ‘meebeweegt’ met de rivier. Het land werd veiliger én mooier.”

Terug in Amsterdam

Na zijn anderhalf jaar durende tocht kwam Janssen via de Diemer Vijfhoek weer aan in Amsterdam. Heeft de reis hem veranderd? „De enorme grootschal­igheid van de landbouw en van bedrijvent­erreinen is nog manifester dan ik al dacht, het is zó dominant en ingrijpend in ons landschap. Maar gelukkig en vrolijk stemmend zag ik ook belangrijk­e initiatiev­en en kleinschal­ige, natuurvrie­ndelijke landbouw. Ik hoop dat het laatste de norm wordt en dat de Europese geldstrome­n die kant op gaan.”

Ondertusse­n is Janssen een nieuw onderzoek begonnen, op zijn stadsbalko­n: „Daar is het mooi, daar is voedsel voor stadsvogel­s en akkerhomme­ls. Het kan dus – zelfs op de kleine schaal van een balkon.”

Uitg. Atlas Contact, 340 blz. Prijs € 22,99

 ??  ?? vlakbij Amsterdam: „Ik ben ervan overtuigd dat we de schoonheid van het landschap moeten nastreven, en als de regering dat wil dan kan dat.”
vlakbij Amsterdam: „Ik ben ervan overtuigd dat we de schoonheid van het landschap moeten nastreven, en als de regering dat wil dan kan dat.”
 ??  ?? Caspar Janssen in de Diemer Vijfhoek,
Caspar Janssen in de Diemer Vijfhoek,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands