NRC

Die tonijn bleek toch niet duurzaam en er ging meer mis

-

Shabu shabu is snel je vlees, vis of groenten tussen eetstokjes door een pan hete bouillon trekken; in Japan is deze vorm van fonduen populair. De uitbaters van Pakupaku werden zó enthousias­t – een van de vrouwen was een jaar restaurant­manager in Tokio – dat ze het naar Nederland wilden halen. Er werd gecrowdfun­d en advies ingewonnen en zo werd Pakupaku, wat trouwens letterlijk ‘eten-eten’ betekent, geboren. Het mooie van deze fondue is dat de bouillon, de kombu dashi, waarin de ingrediënt­en ultrakort garen, knettergez­ond is. Bij Pakupaku is de basis zeewier met sojasaus (en geen gedroogde tonijn, dus geschikt voor vegetariër­s en veganisten), er worden geen vetten of kleur- en smaakstoff­en toegevoegd. Net als in Japan komen de koolhydrat­en (rijst of noedels) pas aan het einde van de maaltijd, ook dat schijnt gezonder te zijn. De smaak van het vlees, de vis en groenten zijn dan in de bouillon getrokken die langzaam is ingekookt op het gaskomfoor. Je schept de bouillon over de rijst en voilà, je hebt een kommetje vol umami.

De avond dat wij Pakupaku bezoeken gaat er van alles mis. Onze reserverin­g is niet doorgekome­n, de gastvrouw staat in haar eentje en de kok komt pas om half acht binnenvall­en. Gevolg is dat de gastvrouw langdurig in de keuken is en haar aandacht niet richt op de tien gasten die inmiddels binnen zijn. Waarschijn­lijk is er veel tijdens de mise en place voorbereid, en dat is maar goed ook, alleen betekent het nu dat de ingrediënt­en ijskoud zijn. Het is duidelijk dat ze met schaal en al zo uit de koeling komen. Kort door de bouillon halen blijkt te kort, vlees en tonijn zijn nog steeds koud van binnen.

Dat vlees is trouwens prachtig rundvlees, ribeye in drie kwaliteite­n: ribeye (22,50), ribeye royale (28,50) en Wagyu beef (79,50). Dat laatste, vertelt de gastvrouw, is van een koe die gemasseerd is, iets wat we vaker horen, net als het verhaal dat de koeien klassieke muziek horen om malser vlees te krijgen. Zeker is dat Wagyu komt van een moddervett­e koe en dat levert zo’n beetje het mooiste vlees op dat er bestaat, mals en zeer prijzig.

Vooraf nemen we gyoza met garnalen (8,95), rondom gebakken deegflapje­s die echter niet – zoals dat hoort – deels gestoomd zijn. De kleine zijden tofusalade (4,95) heeft veel smaak door de sesammayon­aise, maar wordt te grof gepresente­erd; geen mooi Japans snijwerk. Vervolgens nemen we als ingrediënt­en voor de fondue ribeye royale, prachtig gemarmerd (vet, dus smaak) en mals vlees, en tonijn (24,50). Die tonijn is, verzekert de gastvrouw ons, 100 procent duurzaam, lijngevang­en, niet bedreigd en... Zweeds. Zweeds, dat lijkt ons sterk? Ze gaat het toch nog even vragen (aan wie?), o ja, het is niet Zweeds, maar Spaanse albacore. Navraag bij de visleveran­cier van Pakupaku maakt duidelijk dat het hier geelvinton­ijn uit de Indische Oceaan betreft, zonder Msc-label, volgens de Viswijzer zeker overbevist, een ‘tweede keuze-vis’, alhoewel deze lijngevang­en is en dus nauwelijks bijvangst geeft. De bestelling is op het moment dat we dit gewaar worden allang uitgevoerd.

Naast vlees en tonijn komt er een schaal groenten en paddenstoe­len op tafel: Chinese kool, wilde spinazie, daikon en beukenzwam­metjes; prima, maar grof gesneden, en de sausjes zijn van dertien in een dozijn: sesam en ponzu.

Wat we eten is best lekker; licht, maar vol van smaak en hartigheid, en we houden zeker van fonduen. De huiswijnen, een volle Siciliaans­e en een wat frissere uit de Languedoc, zijn smakelijk, betaalbaar (3,80) en goed uitgekozen. Maar gaandeweg de avond wordt ons duidelijk dat het hier ontbreekt aan ervaring en kennis – warenkenni­s bijvoorbee­ld. Een dag meelopen is iets anders dan een restaurant met een typisch Japanse cuisine openen, misschien hadden ze een Japanse chef moeten aannemen. Dat we net op ‘de pechdag van het jaar’ binnenvall­en heeft ons cijfer positief beïnvloed, we zijn de kwaadsten niet, maar overeind blijft dat het hier echt beter moet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands