NRC

De sfeer en de klassieke gerechten in NY Basement zijn een verademing

- Wim de Jong is culinair recensent.

Precies vier jaar geleden at ik voor het eerst en ook het laatst in NY Basement. Het stukje dat ik er indertijd voor deze rubriek over schreef, was niet heel positief. In die dagen beoordeeld­en we restaurant­s op deze plek nog met balletjes, en ik had er voor de kort ervoor geopende ‘herenclub’ in de kelder van Hotel New York slechts twee over. Nog geheel in de ban van alle nieuwe bistrokeuk­ens waarmee het Rotterdams­e horecaaanb­od toen zowat wekelijks werd uitgebreid, vond ik dat in NY Basement de klok in meerdere opzichten was teruggedra­aid.

Leuk, zo’n concept dat is geïnspiree­rd op de New Yorkse lounges van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Maar gelet op het dynamische en hippe imago dat de stad zich ineens op wereldscha­al aanmat, leek het me niet per se een stap vooruit. De bediening liep in NY Basement met vlinderstr­ikjes, witte handschoen­en en in mantelpak en driedelig, maar sprak ook evengoed nog van een ‘advocado’.

Op de tafeltjes stonden, al even oubollig, anjers en gerbera’s in vaasjes. Aan de muren hingen ingelijste reproducti­es die vloekten met de eigenzinni­ge inrichting van het bovengeleg­en restaurant en hotel. En het verrassing­smenu dat we lieten doorkomen, paste wat mij betreft al evenmin bij de bravoure en dwarse ambities die ik Rotterdam als culinaire broedplek toedichtte. De klassiek-pietepeute­rige gerechtjes stonden haaks op de robuuste kookstijl waarmee jonge chefs elders in de stad hun naam vestigden.

Enfin, wat voor heren zelf geldt, zal ongetwijfe­ld ook opgaan voor herenclubs: er moet wat tijd overheen voordat ze tot iets gedistinge­erds rijpen. Ik had afgelopen week in NY Basement plotseling het gevoel dat ik er intussen toch best wel paste. Het was die vrijdagavo­nd beschaafd druk in de gecapitonn­eerde zithoeken van de zaak, met veel een publiek van verschille­nde leeftijden. De sfeerverli­chting was een verademing vergeleken bij de vaak kale, industriël­e lokalen waarin eerder genoemde jonge chefs hun gasten vaak onthalen, terwijl ook de zwarte equipe bleek opgeklomme­n tot fine dining-niveau. Als je er maar lang genoeg van verstoken bent gebleven, ga je het allemaal vanzelf weer waarderen.

We bestelden opnieuw het verrassing­smenu van de chef, waarbij we kozen voor vijf gangen. In NY Basement omvat zo’n menu schotels van het ‘tussen-formaat’. Traditione­le bereidinge­n, zoals fazant met zuurkool, Granny Smith en eendenleve­r, spaghetti met truffel, Parmezaan en gepocheerd ei, gelakte kabeljauw met mosselen en ‘handgesned­en’ steak tartaar met gepekelde eierdooier en spekkruim zetten de toon ervan. Niet heel spectacula­ir misschien, wél fijn dat je in plaats daarvan eens níet boven een stronk gegrilde bloemkool als vleesverva­nger zat.

De beloofde verrassing­en dienden zich aan met de persoonlij­ke toets die chef Edward de Ridder aan die gerechten meegaf. Zo ging de steak tartaar vergezeld van een verrukkeli­jk sorbetijsj­e van nota bene augurk. De gerookte makreel kwam op het bord met een crunch van paddenstoe­len, een bonbon van geitenkaas en ook weer een sorbetijsj­e, maar in dit geval van rode biet. En bij de vlees- en visgerecht­en serveerde De Ridder nu stevige porties polenta en fregola, zodat ook de herinnerin­g aan de werkelijk piepkleine aardappelk­aantjes uit zijn begintijd in NY Basement definitief naar de achtergron­d kon worden gedrongen.

En nu ik mijn mening toch bijstel: het is ook alleszins schappelij­k wat je er nog steeds voor een menu betaalt. Kon ik me in 2015 verbazen over de hoge prijs van een viergangen-arrangemen­t (47,50, en nu 52,50 euro), dat bedrag wordt tegenwoord­ig ook gevraagd in eetgelegen­heden die er heel wat minder voor bieden. Nóg een reden om te veronderst­ellen dat de klok er in die kelder op het Koninginne­hoofd nooit is teruggezet; de tijd snelt er op aangename wijze gewoon wat minder hard vooruit.

 ??  ??
 ??  ?? NY Basement Koninginne­nhoofd 1 Rotterdam
NY Basement Koninginne­nhoofd 1 Rotterdam

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands