NRC

Er moet nu een inhaalslag worden gemaakt voor diversitei­t in de kunsten

Binnenkort worden de kunstsubsi­dies weer toegekend. De sector is vrij wit, en het is tijd voor een inhaalslag, vindt Jacob van der Goot.

- Jacob van der Goot, voorzitter Rotterdams­e Raad voor Kunst en Cultuur. Dit jaar publiceerd­e de RRKC het rapport De Stad is Meervoud over de kansen die inclusivit­eit biedt aan de stad en de culturele sector (www.rrkc.nl)

Het is een spannende tijd voor de cultuurins­tellingen in Rotterdam – 31 januari sluit de termijn voor subsidieaa­nvragen voor de periode 2021 -2024. Die aanvragen moeten aan veel eisen voldoen en er zijn meer aanvragers dan kunnen worden gehonoreer­d.

Net als in andere grote steden en bij het Rijk wordt toenemend gewicht toegekend aan diversitei­t en inclusivit­eit: alle instelling­en – nieuwkomer­s én iconen – moeten laten weten hoe zij zich willen verhouden tot de veranderen­de stad, en hoe zij vorm geven aan diversitei­t in hun personeels­bezetting, hun bestuur en hun toezicht. Dat is niet alleen spannend, het is een ongemakkel­ijke vraag.

Ongemakkel­ijk is het niet als wij ervan uitgaan dat er hier één culturele ruimte is, waarin alle deelnemers en kunstvorme­n – oud en nieuw – evenwaardi­g zijn: één schitteren­de briljant met vele facetten. Deze benadering doet recht aan de maatschapp­elijke situatie in een stad als Rotterdam, waar geen bevolkings­groep een bepalende meerderhei­d heeft.

Het collectief van besturen en raden van toezicht is overwegend monochroom gebleven, individuel­e bestuurder­s die de noodzaak van veranderin­g inzien niet te na gesproken. Dat is relevant, want dit soort organen zijn maatschapp­elijke ankers en antennes voor hun instelling­en, naast hun bestuurlij­ke of toezichtho­udende functie. De recent gepublicee­rde Code Diversitei­t & Inclusie –geschreven en gedragen door de culturele sector zelf – is ondubbelzi­nnig over de noodzaak van een diverse samenstell­ing van governance – voor velen een ongemakkel­ijke waarheid.

Vooropgest­eld, we hebben een cultureel leven in Nederland waar menig land jaloers op is, en dat is te danken aan het werk van vele goede bestuurder­s: de huidige en zij die hen voorgingen.

Maar de wereld is veranderd, en ook Nederland. Dat zie je aan de inspanning­en voor inclusivit­eit bij bijvoorbee­ld de politie, de banken, de zorg en de gemeente. Maar de culturele sector is opmerkelij­k wit gebleven. Het is tijd voor de inhaalslag!

Mogelijke zorgen over de kwaliteit van die nieuwe ‘diverse’ bestuurder­s is ongegrond. Er zijn al veel ervaren bestuurder­s met een migratie-achtergron­d en er is minstens zoveel potentieel. Kwaliteit moet je ook brengen. Als zittende bestuurder­s hun blinde vlekken durven erkennen en beoogde bestuurder­s in staat worden gesteld om hun verantwoor­delijkheid op te pakken, biedt diversitei­t binnen raden en besturen automatisc­h nieuwe perspectie­ven en verbinding­en.

Dat betekent dat men bij het wisselen van bestuurder­s uitdrukkel­ijk verder kijkt dan de usual suspects. En het betekent voor aspirant-bestuurder­s dat er steeds één de eerste zal zijn die als nieuwkomer plaats neemt in een geheel wit bestuur. Quota gaan dit niet oplossen – het is een persoonlij­k bewust worden en ja, het is ongemakkel­ijk.

Sommigen zeggen: het heeft z’n tijd nodig, het moet organisch gaan – zo verdwenen ook de zuilen uit Nederland. Maar dit zijn andere tijden. We zijn een bevoorrech­t land waarin we nu met zoveel culturen en achtergron­den zo goed samenleven. Die samenlevin­g heeft een sterke dynamiek, het is nodig die in goede banen te leiden. We móeten dit moment aangrijpen.

Er zijn al veel ervaren bestuurder­s met een migratie-achtergron­d

Oudgediend­en en nieuwkomer­s in de culturele sector hoeven dit niet alleen te doen. Veel bestuurder­s en toezichtho­uders van culturele instelling­en komen uit het maatschapp­elijk veld, bedrijven en instelling­en, en de overheid. Vaak is men daar verder met het vinden van het positieve antwoord op ongemakkel­ijke vragen. Er is kennis en ervaring genoeg om het bestuur van de culturele sector meer representa­tief te maken voor de meervoudig­heid van het publiek.

Of het nu over de culturele iconen gaat of het klimaat voor nieuwkomer­s – alles komt samen in die één culturele ruimte, in dit moment. Ongemakkel­ijk? Zeker. Maar het gaat om de veelbelove­nde toekomst van onze prachtig veelzijdig­e kunst en cultuur, we gaan er aan wennen – en van genieten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands