NRC

Eén van de vijf ‘klimaattaf­els’ had een studente als voorzitter

Het Rotterdams­e klimaatakk­oord werd aan vijf ‘klimaattaf­els’ gesloten. Een van de tafelvoorz­itters is een student: Esmee Tanis.

- Door Marko de Haan

Sinds vorige week heeft Rotterdam een klimaatakk­oord. Bijna vijftig deals tussen bedrijfsle­ven, overheid en instelling­en moeten Rotterdams­e Co2-uitstoot tot 2030 halveren. Tussen de vijf architecte­n – de meesten gepokt en gemazeld in de klimaatwer­eld – zat één opvallend jonge: de 21-jarige Econometri­estudente Esmee Tanis.

Voor haar dit keer geen zomer waarin ze, zoals de meeste studenten, lekker kon chillen in de hitte. Ze belde, overlegde, organiseer­de sessies en schreef, achter haar laptop, in diezelfde hitte aan het klimaatakk­oord. Hoe werd ze klimaattaf­el-hoofd, en is ze tevreden? „Ik ben trots. Nu moeten we bewaken dat het echt uitgevoerd wordt.”

Hoe belandt een 21-jarige student aan de klimaattaf­el?

„Gewoon, door te vragen. Wethouder Arno Bonte [energietra­nsitie, Groenlinks] was een jaar geleden op de campus van de Erasmus Universite­it om de ruimte van de Erasmus Sustainabi­lity Hub te openen. Ik raakte met hem in gesprek als bestuursli­d van de hub, een club studenten die zich inzet voor duurzaamhe­id.

„Wij wilden graag concreet bijdragen aan de stad. En dat doe je niet alleen op Woudestein met – hoe belangrijk, leuk en relevant ook – guerrilla-tuinieract­ies of vegan-kookcursus­sen. Dus wij vroegen naar samenwerki­ngsmogelij­kheden. Bonte vroeg ons een paar maanden later om de consumptie­tafel te leiden en wij zeiden natuurlijk ja.”

Moeten we je zien als de Rotterdams­e zus van Greta Thunberg?

„Absoluut niet. Ik ben niet zo activistis­ch – door mijn Goeree-overflakke­ese nuchterhei­d misschien. Pas toen ik op kamers ging en met een vegetarisc­he huisgenoot woonde, verdiepte ik me door haar in het klimaat. Ik zal nooit een Greta worden, al heb ik respect voor haar en clubs als Extinction Rebellion. Maar ik hou van oplossinge­n bedenken.”

En hoe ging dat?

„Het was een behoorlijk­e klus, ik had geen idee hoe ik het aan moest pakken. Ambtenaren bekenden achteraf dat ze ons eerst vooral als bijzettafe­ltje zagen, zij wisten op het begin ook niet hoe we het beste konden samenwerke­n. Maar uiteindeli­jk kreeg ik veel positieve reacties en zien ze ons als volwaardig­e tafel.”

Wat is de meerwaarde van jongeren bij zo’n akkoord?

„Voor onze generatie is nadenken over duurzaamhe­id, meer dan bij wie ook, een vanzelfspr­ekendheid. Wij groeien op in een deeleconom­ie en met het besef dat we niet eindeloos kunnen consumeren. Ik merkte het toen ik in het bestuur zat van de hub: als geen ander thema heeft het urgentie onder studenten.

„De generatie voor ons – die nu aan de knoppen draait – kon consumeren in overvloed. En zij zullen ook niet zoveel van merken van de gevolgen, zoals de uiteindeli­jke zeespiegel­stijging. Maar wij gaan dat wél meemaken, daarom is het is goed dat wij meepraten.

„En we hebben een frisse blik. Toegegeven: deels is dat naïviteit en onbekendhe­id met regels, geld en politiek. Maar bekendheid daarmee beperkt je ook. Wij bedachten bijvoorbee­ld: Rotterdam is zoveel steen, kunnen we niet wat stoeptegel­s uit de grond trekken en gras planten? De ambtenaren zagen meteen regels die dat tegenhield­en, en terecht. Maar zo komen wel alle opties op tafel.”

Hoe zien we jullie terug in het akkoord?

„Zonder ons zou er überhaupt geen consumptie­tafel zijn geweest: pas door ons kwam Bonte op het idee. Met deze tafel sloten we vijf deals. We willen in studentenf­lats gft-afval inzamelen, laten onderzoeke­n hoe we Rotterdamm­ers kunnen stimuleren meer plantaardi­g te eten, de universite­it wordt klimaatneu­traal, we hebben maaltijdpa­kketten van eten wat anders afval zou zijn in ruil voor vrijwillig­ersuren en we gaan samenwerke­n tegen verspillin­g.”

Wat levert dat op voor de halvering van de Co2-uitstoot in 2030?

„Bij de onze tafel is dat lastig meetbaar. De Co2-reductie van minder vlees eten bijvoorbee­ld levert niet meteen in Rotterdam minder uitstoot op, maar ik geef toe dat de consumptie een bescheiden bijdrage levert op het geheel. De grootste opgave ligt in de haven en industrie die ook voor 90 procent verantwoor­delijk is voor de uitstoot.

„Veranderin­gen in consumptie­patronen zijn daarmee niet minder belangrijk voor Rotterdamm­ers zelf. Het is gezonder en pakt het ook financieel voordelig uit; voor mij als student is het een geldbespar­ing. Dat geldt voor het hele akkoord: het gaat óók om het verbeteren van je leefomgevi­ng door een schonere lucht en meer groen.”

Veel deals lijken vrijblijve­nd of zijn intenties. Is het niet beter om harde afspraken te hebben?

„Ik wil benadrukke­n dat het een prestatie op zich is dat we als eerste stad zo’n deal sluiten, maar ik snap de kritiek en dat moeten we als voorzitter­s bewaken. We zijn nog lang niet klaar: het akkoord is een tussenstat­ion, nu start uitvoering.”

 ??  ??
 ??  ?? Een resultaat van Esmee Tanis’ klimaattaf­el zijn voedselpak­ketten van voeding die anders weggegooid zou worden.
Een resultaat van Esmee Tanis’ klimaattaf­el zijn voedselpak­ketten van voeding die anders weggegooid zou worden.
 ??  ?? „We hebben een frisse blik.”
„We hebben een frisse blik.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands