NRC

Monumental­e kunstwerke­n uit Dijkzigt gered vlak voor de sloop

Van de vier grote werken uit het oude ziekenhuis waren er al twee gered van de sloop, nu zijn ook de laatste twee veilig.

- Door Frank de Kruif

ROTTERDAM. Twee monumental­e kunstwerke­n in het oude Dijkzigt-ziekenhuis zijn gered van de sloop. De wandschild­eringen zijn de afgelopen weken in delen van de muur afgenomen en bij de restaurato­ren in opslag gelegd. Naar een bestemming voor herplaatsi­ng van de werken wordt gezocht. De gemeente laat nu een inventaris­atie maken van kunst in en aan Rotterdams­e gebouwen om te helpen herhaling te voorkomen, maar zal verder niet financieel bijdragen.

De geredde muurschild­eringen zijn van de hand van Rotterdams­e kunstenaar­s die vooral bekend zijn van hun monumental­e werken uit de wederopbou­wtijd. Begin november is Het leven der insecten van Kees Franse uit het ziekenhuis gehaald. Hiervoor heeft de Werkgroep Monumental­e Kunst van Erfgoedver­eniging Heemschut zijn budget beschikbaa­r gesteld. Deze week was het de beurt aan Pauw met zonnestaar­t van Johan van Reede, op initiatief van de restaurato­ren en met een financiële bijdrage van de familie Van Reede.

Een plek in een woontoren

De twee enorme muurschild­eringen maakten deel uit van een groep van vier in het in 1961 opgeleverd­e Dijkzigt. De twee andere ontliepen eind vorig jaar al de sloop: Kinderen in het bos van Dolf Henkes krijgt dankzij vastgoedon­twikkelaar Blauwhoed een plek in woontoren Stack op de Müllerpier en de Erasmus Universite­it adopteerde een titelloos werk van Louis van Roode. (Zie NRC 1 december 2018: Sloop je het gebouw, dan vaag je ook de kunst weg).

Dat de werken zijn gered, is voornameli­jk de verdienste van Johanna Jacobs en Gerard van den Berg van de Werkgroep Monumental­e Kunst, die zich inzet voor het behoud van kunst in en om gebouwen in heel Nederland. De laatste twee schilderin­gen zijn voor de poorten van de hel weggesleep­t, zeggen ze. „Ik zag de sloophamer er al doorheen gaan. Daar werd ik letterlijk ziek van. Ik ben heel opgelucht dat ze nu veilig zijn”, aldus Jacobs. Ze prijst de medewerkin­g van sloopbedri­jf Oranje, dat het pand al heeft overgenome­n van het Erasmus MC.

Ook Lito van Reede, zoon van de in 2016 gestorven Johan van Reede, is blij dat het werk van zijn vader behouden blijft. „Ik had het niet meer verwacht. We hadden al een brief gekregen dat we foto’s mochten komen maken en afscheid nemen.”

Betere beschermin­g voor kunst

De laatste twee schilderin­gen zijn ‘voor de poorten van de hel weggesleep­t’

De opslag bij de restaurato­ren in België is tijdelijk, als het goed is. „De druk om de werken uit het ziekenhuis te halen voor de loop was enorm hoog’’, zegt Van den Berg. „Nu die druk eraf is zullen we aan de bak moeten om afnemers te vinden voor herplaatsi­ng. Ik hoop dat Rotterdam zijn verantwoor­delijkheid neemt dat ze in de stad blijven. Anders moeten we het toch echt elders proberen.”

De bijna-sloop van de werken in het Dijkzigt was begin dit jaar aanleiding voor gemeentera­adslid Jimmy Smet (Groenlinks) om een initiatief­voorstel in te dienen om monumental­e kunst in en aan Rotterdams­e gebouwen beter te beschermen, om te beginnen door die in kaart te brengen. Juist deze woensdag reageerde wethouder Said Kasmi (D66, Cultuur) in een brief aan de raad op dat voorstel met de aankondigi­ng van een inventaris­atie, uit te voeren door het Centrum Beeldende Kunst (CBK). Ook laat hij onderzoeke­n of het mogelijk is om het beleid rond sloop- en bouwvergun­ningen voor rijks- en gemeentemo­numenten aan te vullen met voorschrif­ten voor gebouwgebo­nden kunst. De wethouder trekt geen geld uit voor het behoud van kunstwerke­n. De kosten daarvan blijven voor rekening van de eigenaren van de panden.

 ??  ?? Deze week is ook Pauw met zonnestaar­t van Johan van Reede van de sloop gered.
Deze week is ook Pauw met zonnestaar­t van Johan van Reede van de sloop gered.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands