NRC

Rotterdamm­er?

- Willem Pekelder

Echte Rotterdamm­ers, bestaan die? Natuurlijk. De Van Rijckevors­els, de De Monchy’s en de Hudigs, om er maar eens enkele te noemen. Hoewel. Het eerste geslacht kwam oorspronke­lijk uit Brabant, het tweede uit Frankrijk (Hugenoten) en het derde uit Duitsland. Toch zal elke historicus de drie families als echte Rotterdamm­ers bestempele­n, omdat ze zich hier een paar eeuwen geleden vestigden, en er vaak nóg wonen.

Vanuit geschiedku­ndig oogpunt is er niets nieuws onder de zon: migratie is er altijd geweest, toen en nu. Maar vanuit sociologis­ch perspectie­f is er ook een ander verhaal te vertellen. Dat deden vorige week Paul van de Laar en Peter Scholten, schrijvers van het volgend jaar uit te komen boek

Een echte Rotterdamm­er komt van buiten. „We zijn een stad met 52 procent migranten”, zeiden ze tijdens de Nacht van de Sociologie in Arminius, „dus een superdiver­se stad. Maar ook eentje met botsingen.”

Die uiten zich vooral op cultureel gebied, en dat is opmerkelij­k, vond het tweetal, want aanvankeli­jk was migratie zuiver een sociaal-economisch vraagstuk. Werk, huisvestin­g en onderwijs, daar ging het om. Dat was voor de oorlog al zo, toen Zeeuwen en Brabanders hier naartoe verhuisden om in de havens te werken. Na 1945 verplaatst­e het vraagstuk zich naar de buitenland­se gastarbeid­ers. En nu is migratie een cultureel conflict, dat met verhitte hoofden wordt uitgevocht­en.

Die strijd zal nooit meer over gaan, waarschuwd­en de auteurs. In de superdiver­se stad, waar de echte Rotterdamm­er van buiten komt, behoren fricties tot de normalitei­t.

Na afloop dacht ik: de schrijvers hebben gelijk: de echte Rotterdamm­er komt van buiten. Niet alleen zij die hier sinds eeuwen wonen, zoals de Hudigs, etc., maar ook de buitenland­se gastarbeid­er en de Groninger. Ik ben zelf een migrantenz­oon met ouders uit het hoge noorden, die met de Delfshaven­se groentenbo­er in ‘cultureel conflict’ kwamen als ze het over bietjes hadden in plaats van kroten.

Nú zijn de twisten helaas minder gemoedelij­k van aard. Een voortduren­de strijd, in de ogen van de schrijvers. Misschien moeten de Rotterdamm­ers, in navolging van hun wapenspreu­k, sterker worden door strijd. Maar dan wel graag sámen sterker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands