NRC

INBOX VAN DE REDACTIE

- Hans Steketee plv chef Opinie

Soms ontvangen wij een brief waar nadrukkeli­jk in staat dat deze niet voor publicatie bedoeld is; een stille hint aan de redactie, bijvoorbee­ld om een stijlfiguu­r of een spellingsw­ijze te vermijden. Maar het merendeel van de briefschri­jvers gaat voor Le plaisir de se voir imprimé.

Sinds het voor abonnees mogelijk is online te reageren onder opiniearti­kelen bent u slechts een muisklik verwijderd van het ‘zichzelf in druk te zien’, al voelt een brief in de papieren editie vermoedeli­jk toch echter. Statistisc­h is de kans daarop niet hoog: van de 1.982 brieven die wij in de afgelopen acht weken ontvingen plaatsten wij er 275; een kans van één op ruim zeven, iets ongunstige­r dan Russisch roulette.

Maar natuurlijk trekken we – er is geen vaste brievenred­acteur, elke opiniereda­cteur ‘doet’ elke week wel een keer de brieven – niet

‘blind’ uit de inbox. Somige brieven vallen meteen af: vloekpost, zevenduize­nd woorden met Gods plan voor de wereld, of een blauwdruk voor het perpetuum mobile.

Om sommige onderwerpe­n kun

nen we daarentege­n niet heen, zeker als u er massaal over schrijft. Denk Iraakse burgerdode­n, pfas en stikstof, Zwarte Piet en het enigszins komkommeri­ge nieuws dat poezen volgens Europese richtlijne­n eigenlijk niet buiten zouden mogen rondlopen. Maar binnen zo’n populair onderwerp moet een brief dan wel zien op te vallen, door een heldere stijl en een prikkelend­e boodschap die de briefschri­jver niet heeft uitgesteld tot de allerlaats­te zin. Ik heb het niet geturfd, maar ik denk dat kortere brieven kansrijker zijn.

Er is nog een element van willekeur. Want up to a point zijn de opiniepagi­na’s vergelijkb­aar met een menu dat in balans moet zijn. Op dagen dat de gepublicee­rde opiniestuk­ken nogal hartig zijn, kan de brievenpag­ina juist zorgen voor een zoete toets in het geheel, zoals de brief met het recept voor kruidnoten­deeg („bloem/boter/suiker in de verhouding 2/1/1”, 28/11). En zo bezien geeft de inbox dus niet alleen een indruk van uw stemming, maar ook van die van de opiniereda­ctie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands