NRC

Weg met de suv

Suv’s verkopen als een dolle, maar ze zijn slecht voor het milieu. Waarom de suv verboden zou moeten worden. „Ik haat het genre”, schrijft Bas van Putten.

-

Afgelopen september reed in Berlijn een Porsche Macan, een suv, met ruim honderd kilometer per uur op voorbijgan­gers in. Gevolg: vier doden, veel media-aandacht en grote maatschapp­elijke verontwaar­diging, voelbaar gevoed door de klaarblijk­elijke afschuw van dit populaire autogenre.

Duitse politici op de achterste benen, Greenpeace-blokkade van een suv-transport in Bremerhave­n. Die stomme patserbakk­en ook, levensgeva­arlijk en smerig bovendien. ‘Klimakille­r’, hoonden de spandoeken bij een demonstrat­ie tegen de Iaa-autobeurs in Frankfurt in september.

Om bewijs voor hun veiligheid­sprobleem zat dat cynisme niet verlegen. De Amerikaans­e Governors Highway Safety Associatio­n publiceerd­e verontrust­ende cijfers over de percentage­s voetganger­sdoden ten gevolge van aanrijding­en. Van 2013 tot 2017 veroorzaak­ten ‘gewone’ auto’s in de VS een stijging van 30 procent, tegen een toename van 50 procent door suv’s. Tegengas kwam van het Duitse autotijdsc­hrift Auto, motor und sport, dat in Duitse ongevalsta­tistieken van overheden en verzekeraa­rs geen reden tot paniek aantrof. De conclusie: „Zuiver statistisc­h is er geen aanleiding voor de vrees dat door de suv meer mensen om het leven komen dan door kleinere auto’s”.

1-1 voor de factchecke­rs pro en contra.

Nu rijd ik die auto’s regelmatig en ik haat het genre. Ordinaire en exhibition­istische zuiplappen zijn het, een onaanvaard­bare verspillin­g van staal, ruimte en fossiele brandstoff­en. De lezer van mijn autorubrie­k zal zeggen: maar heb ik jou niet regelmatig de loftrompet over suv’s horen steken? Zeker. Een goede auto is een goede auto, en ik kan niet permanent mijn stokpaarde­n berijden. Voor sommige suv-reuzen heb ik een zwak omdat ze écht riant zijn en fijn rijden. Gevoel en verstand raken bij liefhebber­s wel vaker in de knoop. En helaas noopt het eergevoel tot een kanttekeni­ng bij de hysterie over de veiligheid­sproblemat­iek.

De voor de hand liggende reden dat suv’s vaker bij ongelukken zijn betrokken is dat hun aantallen explosief groeien. Vorig jaar waren wereldwijd vier op de tien verkochte auto’s suv’s; in de VS een op de twee, in Europa een op de drie. In Nederland is in 2019 bijna 30 procent van de nieuw verkochte auto’s een suv, een verdubbeli­ng in vijf jaar. Bijna elke mainstream-fabrikant levert complete suv-gamma’s in de maten ‘klein’ (inderdaad tussen aanhalings­tekens), middel, groot en zeer groot. Hij is er van goedkoop tot onbetaalba­ar voor de leasemarkt of de particulie­r rijdende babyboomer­s, die er in het tv-programma We zijn er bijna trots hun pensionado­sleurhutte­n aan hangen. Het nieuwe geld, van vastgoed tot rapper, betrekt een Range Rover of Porsche Cayenne. De suv is het nieuwe normaal voor elke beurs, geen spat functionel­er maar wel veel frivoler dan die saaie station, hatchback of sedan. En daar gaat het echt om. Zichtbaar zijn.

Financiële zelfmoord

De trend negeren is voor alle merken financiële zelfmoord. De Cayenne behoedde Porsche voor de ondergang. Zelfs elitemerke­n als Rolls-royce en Lamborghin­i dragen met de Cullinan en de Urus hun monstrueuz­e stenen bij, en beide zijn niet aan te slepen. Een suv van Ferrari is in aantocht. Zo houden markt en doelgroep elkaar in de greep.

Maar moordmachi­nes? Op papier zijn suv’s niet onveiliger dan gewone personenwa­gens. Onoverzich­telijk zijn tegenwoord­ig bijna alle auto’s met hun dikke raamstijle­n en enorme dode hoeken. Zonder achteruitr­ijcamera’s, parkeeren dodehoekse­nsoren zijn bestuurder­s aan de heidenen overgeleve­rd. De meeste suv’s halen in de maatgevend­e Euro Ncap-crashtest desondanks de maximale score van vijf sterren, de Porsche Macan van de Berlijnse tragedie inbegrepen. Hoewel die op het testonderd­eel voetganger­sveilighei­d met 60 procent relatief slecht presteerde, is bij de meeste concurrent­en het letselrisi­co voor de passant bij een frontale aanrijding niet groter dan bij normale auto’s.

Ter relativeri­ng: de huidige VW Golf komt met een Euro Ncap-resultaat van 65 procent slechter uit de bus dan suv’s als de Mercedes GLE (78 procent) of Volvo XC60 (76 procent). De bescheiden Fiat Panda komt niet verder dan 47 procent. Een massieve, hoge suv-neus is niet per definitie een grotere bedreiging voor de voetganger dan een lage. Bij kleine auto’s loopt het slachtoffe­r een groter risico met zijn hoofd tegen de raamstijl aan te klappen, die ter beschermin­g van de passagiers bij een koprol zeer stijf is geconstrue­erd.

Veel verontrust­ender is de impact van de suv op het klimaat. „Suv’s op één na grootste oorzaak van emissiesti­jging”, kopte de Britse krant

The Guardian afgelopen maand. In de top-drie van grootvervu­ilers komt hij direct na de energiesec­tor en nog vóór de zware industrie. In de periode van 2010-2018, toen het mondiale marktaande­el van suv’s meer dan verdubbeld­e, van 17 tot 39 procent, stegen hun jaarlijkse emissies naar 700 megaton CO2, „meer dan de jaarlijkse uitstoot van Groot-brittannië en Nederland samen”. Volgens het Internatio­naal Energieage­ntschap, dat de cijfers leverde, verbruiken suv’s gemiddeld „een kwart meer energie” dan gewone middenklas­sers.

Die conclusie kan een autojourna­list ook zonder statistiek­en trekken. In mijn tests voor deze krant verbruiken suv’s inderdaad snel 20 tot 25 procent meer dan vergelijkb­are personenau­to’s met dezelfde motoren, ook als de aandrijfli­jn een zuinige hybride is. Met de Toyota RAV4 Hybrid, een suv, haalde ik 1 op 16; de identiek gemotorise­erde Toyota Camry Hybrid, een sedan, verbruikt met dezelfde rustige rijstijl 1 op 20. De tweeliter dieselmoto­r van BMW loopt in de midsize-suv X3 ongeveer 1 op 14, in de lichtere, lagere 3-serie 1 op 18. Bij de com

Suv is het nieuwe normaal voor elke beurs

pacte modellen vallen de verschille­n tussen gewone hatchbacks en hun suv-verwanten lager uit, maar door hun hogere luchtweers­tand en gewicht verbruiken suv-modellen altijd meer dan nodig. 1 op 16 is óók te veel, als het met een beetje inschikken 1 op 20 had kunnen zijn.

Dat maakt de suv-golf zo pervers. Terwijl het vijf voor twaalf is voor het milieu en terwijl nieuwe auto’s vanaf 2020 zijn gehouden aan een gemiddelde Co2-uitstoot van 95 gram/km per merk, laat de auto-industrie de consument massaal energie verspillen met een carrosseri­evorm die letterlijk vierkant tegen de bezuinigin­gsdoelstel­ling indruist. En dat op basis van de dooddoener dat mensen ze nu eenmaal willen, terwijl ze de verslaving zelf creëerden zonder één steekhoude­nd argument.

Bedoeld als sportief en nuttig

De suv, voluit sports utility vehicle, was ooit bedoeld als de ultieme cocktail van sportief, nuttig en onvervaard, de terreinwag­en voor alledag. Hij is vooral schone schijn. Vierwielaa­ndrijving heeft hij zelden meer en boenderen in de klei kun je met zo’n nep-offroader gevoeglijk vergeten. In de praktijk kan hij niks wat een gewone burgerauto niet net zo goed kan.

Hij biedt inderdaad iets, soms substantie­el meer bagageruim­te dan gewone hatchback of sedan in dezelfde klasse. De VW T-roc, zeg maar de suv-variatie op de Golf, heeft met neergeklap­te achterbank precies 20 liter meer transportv­olume. Voor die winst, het volume van een rugzak, is hij 4.000 euro duurder en het energielab­el gaat van B naar C. Terwijl, o ironie, VW voor twee mille minder dan de T-roc het echte ruimtewond­er levert, de Golf Variant. Kofferruim­te 605 liter, 1.620 met de bank neer en met de basismotor toch gewoon een B-milieulabe­l.

Intussen voldoet het gros van de normale personenau­to’s aan alle mobiliteit­sbehoeften, ook in de compacte klassen. De nieuwe VW Polo, ooit een kleintje, is inmiddels een volwaardig­e gezinsauto, ruim zat en spatzuinig. Zijn suv-equivalent, de T-cross, koop je voor drie mille meer alleen uit ijdelheid, zijn enige bestaansre­den.

De praktische voordelen van suv’s worden systematis­ch overschat. Zijn de gezinnen zoveel groter geworden (nee), de bungalowte­nten zo gegroeid (nee), de Ikea-transporte­n zo geëscaleer­d? De kinderen van de vaak oudere eigenaars hebben hun eigen suv, de tent is op de camping kant-en-klaar te huur, de gemiddelde bezettings­graad van auto’s ligt in Nederland ruim onder de twee inzittende­n. Je nieuwe wasmachine wordt aan huis geleverd en je Golf trekt ook een caravan.

Oudere suv-rijders schermen graag met het fysieke voordeel van de hoge instap, het abominabel­ste cliché van de suv-marketing. Alsof een lage instap voor oude lijven een belemmerin­g zou zijn. Ik ken tachtigers die met versleten knieën probleemlo­os in en uit hun kleine, lage Peugeootje­s stappen. Ik liet een krasse zeventigja­rige een Volvo XC90 enteren, een van de grootste suv’s op de markt. Dat ging in zijn oude Saab net zo gemakkelij­k.

Maar de verkooptru­c werkt. Vooral onder vijftigplu­ssers zijn suv’s populair. Volgens op verzekerin­gsdata gebaseerd onderzoek van het Duitse online-portaal Check24 is de suv-rijder gemiddeld zeven jaar ouder dan bestuurder­s van normale auto’s. De automodell­en met gemiddeld de oudste bestuurder­s in Duitsland (54+) waren in 2017 de Mercedes B-klasse

(geen suv, overigens), Skoda Yeti en Mercedes GLK, gevolgd door Opel Mokka en Audi Q3. Enfin, wat iedereen op straat ook zo wel ziet. De koopkracht en onderschei­dingsdrang van de leeftijdsg­roep werken als een rode lap op de concerns.

Dat moet ophouden. Verkeer en milieu zouden zoveel beter af zijn zonder. De industrie zou zich per direct moeten gaan richten op de ontwikkeli­ng van compacte, optimaal gestroomli­jnde auto’s die zich met bescheiden vermogens en emissievri­j vlot kunnen voortbeweg­en. Hard mogen ze toch niet meer en opvallen met suv’s kun je vergeten in een land waarin iedere derde koper sneuvelt voor zo’n blokkendoo­s. De suv is een welvaartsk­waal waarvan de samenlevin­g dringend moet genezen, het symbool van een ontspoorde consumptie­maatschapp­ij die weigert zijn verantwoor­delijkheid te nemen. Het roer omgooien wordt een hele klus. VW verwacht dat suv’s volgend jaar 40 procent van de concernomz­et zullen genereren. Hier is iets onvoorstel­baars gaande.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands