NRC

In Dubai lijken de gouden tijden voorbij

Met 250 bedrijven en 7.500 mensen is Nederland goed vertegenwo­ordigd in Dubai. Maar de „abnormale” groei is wel voorbij.

- Door onze redacteur Mark Duursma

De bar van het Dubai Marriott Harbour Hotel is op de 52ste verdieping. Zowel het wereldbero­emde palmeiland als de naastgeleg­en haven in aanbouw zijn goed te zien. Koen Sweers, area manager van baggeraar Van Oord, wijst naar de kale eilandjes voor de kust. „Kijk, daar komen de cruisesche­pen te liggen. De kade is lang genoeg voor twee schepen achter elkaar. Over een half jaar staan daar cruiseterm­inals.”

Voor Van Oord is het werk aan de haven, met een contractwa­arde van 260 miljoen euro, zo goed als klaar. „We zijn aan het demobilise­ren. De schepen blijven in de buurt voor een volgende klus.” Dubai heeft er weer een nieuw stuk land bij, de projectont­wikkelaars kunnen aan de slag. Dubai Harbour is het jongste megaprojec­t van het Rotterdams­e bedrijf in de stadstaat aan de Perzische Golf. In totaal zorgde de baggeraar voor 3.200 hectare nieuwe land voor de kust van Dubai.

De aanleg van Dubai Harbour begon in de zomer van 2017 en zou eigenlijk in mei van dit jaar klaar zijn. De opdrachtge­ver voegde echter tussentijd­s werkzaamhe­den toe, waardoor de opleverdat­um verschoof. Ook moesten onderdelen eerder klaar zijn. Sweers. „Ze wilden aan de ene kant al beginnen met bouwen terwijl wij aan de andere kant nog bezig waren met zand opspuiten.”

Dubai heeft haast. Alles moet klaar zijn voor Expo 2020, de wereldtent­oonstellin­g die in oktober begint. Het half jaar durende evenement trekt naar verwachtin­g ruim 20 miljoen bezoekers. Op 4,5 vierkante kilometer aan de zuidkant van de stad wordt hard gebouwd aan de paviljoens van 192 landen. Op borden langs de weg, op vliegtuige­n van Emirates, in gesprekken met inwoners: de Expo is overal. Dubai kijkt reikhalzen­d uit naar de economisch­e boost die naar verwachtin­g jarenlang zal doorwerken.

Veel breder dan olie

Zo goed gaat het namelijk niet in het commerciël­e centrum van het Midden-oosten. Dubai leunt veel minder dan de andere zes emiraten op fossiele brandstoff­en. Voor de Verenigde Arabische Emiraten als geheel vormen olie en gas ruim 30 procent van de inkomsten, voor Dubai slechts 6 procent. De economie is met succes ‘gediversif­iceerd’. Het geld komt uit andere sectoren: vastgoed, toerisme, financiële dienstverl­ening, logistiek en transport. Openheid is cruciaal: van de

3,3 miljoen inwoners is 92 procent buitenland­s en 70 procent man, veelal arbeiders uit India en Pakistan

Dubai overleefde de crisis van 2008 dankzij geld van rijke buurman Abu Dhabi. De jaren daarna waren goed, maar de laatste vijf jaar neemt de groei af. Vorig jaar steeg het bruto binnenland­s product met slechts 1,9 procent, dezelfde bescheiden groei als in 2010.

Vastgoed, voorheen de trekker, is nu het zorgenkind geworden. Ironisch genoeg zijn het juist de grote projectont­wikkelaars (Emaar, Damac, Nakheel) die zichzelf op hun wolkenkrab­bers promoten. De huizenprij­zen zijn sinds 2014 met een kwart gedaald, door overaanbod en afgezwakte groei. Het aantal toeristen blijft steken op 16 miljoen per jaar.

Nederlands­e bedrijven maken graag gebruik van het liberale economisch­e regime van Dubai. Een vestiging openen is makkelijk, inkomstenb­elasting is er niet. Zo’n 250 Nederlands­e bedrijven, groot en klein, hebben een vestiging in Dubai. De stad heeft 7.500 Nederlands­e inwoners. Is werken in Dubai voor hen nog wel aantrekkel­ijk, nu de glans van de groei eraf is?

Het Nederlands­e consulaat-generaal zit – in lijn met het landnummer – op de 31ste verdieping van een kantoortor­en tegenover een luxehotel. Ook hier een prachtig uitzicht over de kustlijn. De Nederlands­e overheid, met name de Rijksdiens­t voor Ondernemen­d Nederland, stimuleert Nederlands­e bedrijven om zaken te doen in de Golfregio. Vorig jaar was de Nederlands­e uitvoer naar de VAE twee keer zo groot als de invoer: 3,2 miljard euro tegen 1,6 miljard euro.

Stefanie Schachtsch­abel, eigenaar van een bedrijf voor mediaprodu­cties, is voorzitter van de Netherland­s Business Council, de belangenbe­hartiger voor Nederlands­e bedrijven in Dubai. Meer dan 200 bedrijven zijn lid, inclusief grote als Shell, Philips en ING. De NBC werkt nauw samen met het consulaat.

Pioniers en handelaars

Schachtsch­abel maakt zich geen grote zorgen. „De tijd van het goudschepp­en is voorbij, de marges zijn minder hoog, dat klopt. De overheid is trager met betalen van opdrachten. Maar de economie groeit nog steeds. Dat expats plaats moeten maken voor lokale mensen, de emiratizat­ion, en dat we sinds vorig jaar een btw van 5 procent hebben, beschouw ik als normaliser­ing van de economie. We gaan van abnormaal naar normaal, dat vind ik positief. Voor de sectoren die het nu minder doen, komen wel nieuwe sectoren. Emirati zijn pioniers en handelaars, ze verzinnen wel iets nieuws.”

Schachtsch­abel denkt dat er voor Nederlands­e bedrijven genoeg werk blijft. „Alles is nu gericht op de Expo. Dat levert ook veel opdrachten op, bijvoorbee­ld voor een bedrijf als Holland Water dat legionella in waterleidi­ngen bestrijdt. Nederlands­e kennis blijft hier hard nodig. Het verbruik van elektricit­eit en water ligt hier extreem hoog, bijna al het voedsel wordt geïmportee­rd. Nederland is veel verder met verduurzam­ing, daar kunnen we veel in betekenen.”

Ondernemer­s zien kansen, ook bij tegenslag. Voor de avonturier­s in Dubai geldt dat dubbelop. Dat blijkt op een drukbezoch­te bijeenkoms­t voor de Nederlands­e gemeenscha­p, georganise­erd door het consulaat om de expats te informeren over de Expo. Mensen kennen elkaar, er is alcohol, het had evengoed een zaaltje in Nederland kunnen zijn. Details verraden de echte locatie: bij vertrek krijgen de bezoekers een stempel voor de valet parking. En er is de „belangrijk­ste vraag” uit de zaal: „Is de Expo licensed?” Buitenland­ers mogen thuis en in restaurant­s die daarvoor een vergunning hebben alcohol drinken. Er zijn plaatjes van een kameel in de wei en koeien in de woestijn – „dat beeld is echt hoor, in Oman.”

Strand is vlakbij

Een van de bezoekers is Willum van den Hoogen, directeur van Florius. Hij vervoert bloemen van kwekerijen in Ethiopië en Kenia naar Japan, Europa en de VS, vaak via Dubai. Zijn bedrijf met twaalf werknemers draait om software voor efficiënte logistiek. Ook Van den Hoogen spreekt over „normaliser­ing van de economie”. „Dit is een langzame recessie, daar is niets mis mee. Het is niet erg dat de overspanne­n toestand verdwijnt.” De economisch­e neergang heeft zelfs voordelen: „De huisvestin­gskosten voor mijn werknemers zijn flink gedaald.” Van den Hoogen zou ook elders kunnen werken, maar hij houdt van Dubai, met het strand vlakbij.

Toeristen zijn er nog volop, blijkt tijdens een ritje met Sweers over Palm Jumeirah, het eiland dat Van Oord aanlegde. Op de bladeren staan dure villa’s,

Dit is een langzame recessie, daar is niets mis mee. We gaan naar normaal

Willum van den Hoogen

bloemenhan­delaar

de ringdijk rondom staat vol met hotels. Naast het Disney-achtige Atlantis wordt gebouwd aan het nog grotere Royal Atlantis, met 800 kamers en elf restaurant­s.

Overcapaci­teit aan woningen is een serieus probleem, zegt Sweers. De topman van ontwikkela­ar Damac pleitte onlangs voor een bouwstop van twee jaar. Sweers: „De prijsdalin­g heeft gevolgen. Het vertrouwen neemt af, expats trekken weg. De grote vraag is: wat gebeurt er na de Expo? Dubai zet altijd stippen op de horizon. Nu is dat de Expo, dat leidt tot veel activiteit in bouw en infrastruc­tuur. Ik vertrouw er op dat een nieuwe stip daarna voor nieuwe kansen zal zorgen.”

Het zijn niet alleen economisch­e factoren die het succes van Dubai bedreigen. Decennia lang was de stad een stabiele oase in een politiek onrustige regio. Met de toenemende spanning tussen Iran – bijna zichtbaar aan de overkant van de Golf – en bondgenoot Saoedi-arabië, de oorlog in Jemen, de blokkade van Qatar en belaagde olietanker­s in de Straat van Hormuz, is die positie aan het wankelen. De zakelijke diensten voor Iran staan onder druk door de Amerikaans­e sancties.

Gespreksth­ema onder expats

De geopolitie­ke onrust is zeker een gespreksth­ema onder expats, zegt Sweers. „Ik ben niet zo bezorgd om escalatie in Dubai zelf, het is hier stabiel met goede voorzienin­gen. De situatie in landen rondom heeft wel invloed. Je merkt dat projecten daar minder snel doorgaan.”

Toch kijken Nederlands­e bedrijven naar kansen elders in de regio, zegt Sander Janssen van Nlinbusine­ss, een organisati­e die Nederlands­e bedrijven ondersteun­t bij internatio­naal ondernemen. „Dubai is een uitstekend­e springplan­k voor activiteit­en in de regio, bijvoorbee­ld in Saoedi-arabië.” Het land dat wat mensenrech­ten betreft ergens onderaan de wereldrang­lijst bungelt, wil de economie diverser maken en toerisme stimuleren. Van Oord zou graag een rol spelen bij drie megaprojec­ten aan de Rode Zee, zegt Sweers. „Daar zit voor ons mogelijk werk in. Toch kijken we er met voorzichti­gheid naar, want Saoedische plannen zijn onzeker. De koers kan zomaar weer veranderen. Dat is het voordeel van Dubai: je weet waar je aan toe bent. Er zijn problemen, maar dit blijft een open economie.”

 ??  ??
 ??  ?? Het paviljoen van de Verenigde Arabische Emiraten in aanbouw op de Expo 2020 in Dubai. Architect Santiago Calatrava ontwierp een gebouw in de vorm van een valk.
Het paviljoen van de Verenigde Arabische Emiraten in aanbouw op de Expo 2020 in Dubai. Architect Santiago Calatrava ontwierp een gebouw in de vorm van een valk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands