NRC

Interview: ‘Vrouwen zijn in data vrijwel onzichtbaa­r’

Vrouwen worden in data stelselmat­ig genegeerd, schrijft Caroline Criado Perez in Invisible Women. Dat is niet alleen onhandig, maar ook levensbedr­eigend.

- Tekst Annemarie Sterk Foto Annabel Oosteweegh­el

Vol trots kondigt Apple in 2014 een nieuwe gezondheid­sapp aan. Health belooft gebruikers een allesomvat­tend beeld van hun gezondheid te geven. Je kunt erin bijhouden hoeveel je beweegt, slaapt en eet. Je kunt registrere­n hoe hoog je bloeddruk is, je hartslag, gewicht en alcoholinn­ame. Gebruikers kunnen zelfs bijhouden hoeveel koper en molybdeen (een mineraal dat voorkomt in onder meer graanprodu­cten) ze binnenkrij­gen.

Maar het techbedrij­f is in de eerste versie van de app één ding vergeten: gebruikers kunnen er niet hun menstruati­ecyclus mee bijhouden, wat forse invloed kan hebben op bovenstaan­de bezigheden.

Caroline Criado Perez (1984) beschrijft dit voorval in haar boek Invisible Women. Exposing Data Bias in a World Designed for Men, dat onlangs in het Nederlands verscheen. Daarin betoogt ze dat de wereld gebouwd is op data waarin mannen de standaard zijn en vrouwen systematis­ch worden vergeten. Soms bewust, maar veel vaker onbewust. „Het is niet zo dat Apple denkt: fuck you, we haten ongesteldh­eid. Ze zijn gewoon vergeten dat ongesteldh­eid bestaat. Dat zou niet gebeurd zijn als er genoeg vrouwen aan de ontwerptaf­el hadden gezeten.”

Van de arbeidsmar­kt tot aan stedenplan­ning, het openbaar vervoer en technologi­e, algoritmes, de zorg, het bedrijfsle­ven of zelfs sneeuwschu­iven: overal doet deze ‘genderdata­kloof ’ zich voor. Vrouwen worden niet gemeten, niet meegereken­d of niet gehoord.

Dat is soms hoogstens ongemakkel­ijk, of grappig, zoals bij de gezondheid­sapp van Apple. Maar het kan ook levensbedr­eigend zijn als vrouwen niet vertegenwo­ordigd zijn in data, laat Criado Perez in haar boek zien. Zoals in de geneeskund­e, waarin pas vrij recent aandacht is gekomen voor het feit dat bijvoorbee­ld een hartaanval zich op een andere manier manifestee­rt bij vrouwen dan bij mannen.

Met haar boek won de Britse schrijver in september de Royal Society Science Book Prize, een prijs van 25.000 pond (ruim 29.000 euro). „Het was voor mij heel belangrijk om deze prijs te winnen, want ik heb zelf niet echt een wetenschap­pelijke achtergron­d”, vertelt Criado Perez tijdens een promotiebe­zoek in de lobby van een Amsterdams hotel. Ze begon ooit wel aan een master gedragseco­nomie aan de London School of Economics, maar maakte die niet af. „Omdat ik een boek heb geschreven dat de wetenschap uitdaagt, dat zegt: jullie doen iets fout, wist ik dat als ík één fout zou maken, het hele boek zou worden afgeschrev­en.”

Oorspronke­lijk moest Invisible Women een boek over de medische wereld worden. Maar gaandeweg zag Criado Perez dat op veel meer plekken waar het over ‘mensen’ gaat, eigenlijk ‘mannen’ bedoeld worden.

 ??  ?? Caroline Criado Perez: „Vrouwen worden behandeld als uitschiete­rs, terwijl we dat niet zijn.”
Caroline Criado Perez: „Vrouwen worden behandeld als uitschiete­rs, terwijl we dat niet zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands