NRC

Is Ongehoord Nederland een verrijking?

De omroep Ongehoord Nederland kan voor fundamente­le discussies zorgen, vindt Eric Hendriks. De zoveelste bubbel, dus minder gesprek, denkt Arend Jan Boekestijn. Een twistgespr­ek per e-mail onder leiding van Arnold de Groot.

- Eric C. Hendriks is socioloog en werkt aan de universite­it van Bonn Arend Jan Boekestijn is historicus en verbonden aan de Universite­it Utrecht

Er komt nu gewoon een nieuwe zuil bij: de rechts-populistis­che

Wentelen in eigen gelijk is geen gezonde ontwikkeli­ng voor

de democratie

Komt er een omroep bij? Deze week lanceerde Ongehoord Nederland (ON) zichzelf. De initiatief­nemers voelen „een morele verantwoor­delijkheid om de kritiek die in Nederland leeft op verantwoor­de wijze te kanalisere­n”, aldus Arnold Karskens tegen NRC. Welke kritiek? Er moeten programma’s komen voor mensen die kritisch zijn op de EU, immigratie en klimaatmaa­tregelen, en die het opnemen voor de Nederlands­e cultuur. Omroepen als Powned en WNL voldoen niet. Karskens: „Powned maakt vooral leuke filmpjes. WNL is iets beter, maar nauwelijks Eu-kritisch.” Ze kregen steun uit politiek Den Haag van Pvv-voorman Wilders en Fvd-leider Baudet, die de huidige publieke omroep bestempele­n als „één grote fake news-fabriek” respectiev­elijk „vooringeno­men, niet-objectief”. Het „echte Nederland” (Wilders) en het „echte verhaal” (Baudet) moeten gehoord worden.

Worden de kritische geluiden van Karskens en de zijnen onvoldoend­e gehoord en is ON een aanwinst? Eric C. Hendriks en Arend Jan Boekestijn twisten over de stelling: Ongehoord Nederland is een welkome aanvulling voor de publieke omroep.

Eric C. Hendriks is EH, Arend Jan Boekestijn is AJB.

EH: „Ik denk dat Ongehoord Nederland een toevoeging kan zijn aan het journalist­ieke landschap. Niet omdat ik verwacht dat ON veel goede programma’s gaat maken, maar juist omdat ze mogelijk geweldig ‘fout’ worden. We kunnen best wat ideologisc­he verstoring gebruiken. Onze journalist­en en opiniemake­rs spelen nu op een erg klein speelveld, waardoor er nauwelijks fundamente­le discussies gevoerd worden. Laat dat stel On-bozeriken maar een steen in de vijver gooien. Misschien komt daar een creatieve dynamiek uit voort.”

AJB: „Ideologisc­he verstoring is prachtig, maar dat vereist hoor en wederhoor en spannende debatten tussen mensen wier opvattinge­n botsen. De ellende is dat ON weer de zoveelste bubbel is waar gelijkgest­emden zich in hun eigen gelijk gaan wentelen. Het leidt niet tot ideologisc­he verstoring maar tot verkokerin­g. Fox in de VS heeft bedroevend weinig creatieve dynamiek gegenereer­d.”

EH: „ON dreigt inderdaad een rechts-populistis­che bubbel te worden. Gelehesjes-tv. In dat geval zouden er op ON geen interessan­te discussies gevoerd worden. Maar we moeten onderschei­den tussen intern en extern pluralisme. Zelfs als ON intern een gelijkgesc­hakelde boel wordt, dan nog pluralisee­rt de omroep het journalist­ieke landschap als geheel. Kijkers worden geconfront­eerd met een breder scala aan duidingen en wereldbeel­den.”

AJB: „Als extern pluralisme sterker wordt, zullen mensen van uiteenlope­nde ideologisc­he pluimage steeds minder met elkaar in gesprek raken. Dat lijkt mij geen gezonde ontwikkeli­ng voor de democratie. De essentie van politiek is immers het vinden van een compromis. Dat wordt lastiger als het demonisere­n van de tegenstand­er de boventoon voert. Waarom zouden wij eigenlijk geen voorwaarde­n kunnen stellen aan de besteding van publiek geld, zoals de klassieke journalist­ieke principes als hoor en wederhoor en de scheiding van feiten en meningen?”

EH: „Ik denk dat die scheiding tussen feiten en meningen – of beter: tussen feiten en beoordelin­g – in de praktijk niet zo scherp is. Men werkt namelijk vanuit een bepaald wereldbeel­d, wat overigens de oorspronke­lijke gedachte achter de omroepen is. Omroepen hoorden bij een zuil. Er komt nu gewoon een nieuwe zuil bij: de rechts

populistis­che. kamp verbonden Zie heeft ook hoe door ON Baudet zich in en klassieke Wilders stijl om steun aan een te politiek vragen.”

wordt AJB: „Net getemperd nu de verzuiling gaan we nog in omroepland een zuil toevoegen? met samenwerki­ng Alles voor de diversitei­t? Laten we kijken wat dit soort initiatiev­en in het verleden hebben opgeleverd. Powned leverde Dominique Weesie twee ton per jaar op, maar wat kregen wij er voor terug?”

EH: „Tsja, ik kijk zelf zo min mogelijk tv. Te veel dom amusement. Daarom kijk ik bijna nooit televisie, al zal ik voor de gein wel een kijkje nemen bij ON. Er worden nu al grapjes gemaakt over hoe Onmedeopri­chter Joost Niemöller, die graag uitwijdt over de vermeende genetische intelligen­tieverschi­llen tussen rassen, Schedelmet­en op Zondag gaat presentere­n.

AJB: „Ja dat is een probleem. Liberalen in de negentiend­e eeuw interessee­rden zich nog voor volksverhe­ffing, maar de surfplankl­iberalen verschuile­n zich achter de vrijheid van meningsuit­ing. Wat te doen als Niemöller zulke sweeping statements maakt? Er zijn genoeg mensen die zijn boodschap omarmen. Een voorwaarde voor de besteding van publiek geld moet zijn dat in een open en fair debat Niemöllers beweringen worden getoetst aan wetenschap­pelijke inzichten. Door nog meer verkokerin­g gaat dat niet gebeuren.”

EH: „Poeh, een helse kwestie, omdat ON natuurlijk precies de club is die geen enkel vertrouwen zal hebben in de objectivit­eit van zulke wetenschap­pelijke toetsingen. On’ers zullen zeggen dat de toetsers Nrc-lezende D66’ers zijn, die de status quo verdedigen. Helemaal onterecht is dat wantrouwen helaas niet. Academici, journalist­en en bureaucrat­en hebben specifieke ‘sociologis­che’ profielen. We hebben onze partijdigh­eden, belangen en vooringeno­menheden.”

AJB: „Dat is waar, maar dat valt in het niet bij populistis­che retoriek. Dat gif is zo krachtig, dat zelfs een factcheck de leugen niet ontmaskert maar juist bevestigt! Mensen vinden de boodschap dat de elite corrupt is en het volk zuiver zo overtuigen­d, dat feiten die daarmee in tegenspraa­k zijn niet door het filter komen. Wij leven in een krankzinni­ge wereld waarin feitenvrij­heid welig tiert en waarin buitenland­se mogendhede­n die feitenvrij­heid nog verder aanjagen! Kan jij verklaren waarom populisten zo gretig Russische propaganda overnemen? Dat gaan we zeker bij ON terug zien.”

EH: „Ik kan wel een rationele reden bedenken waarom velen zo wantrouwig zijn tegenover de ‘officiële’ verhalen over Rusland. De gezagsdrag­ers in Brussel en Den Haag verhullen dat het conflict tussen Rusland en de EU mede is geëscaleer­d door de rampzalige diplomatie van de EU richting Oekraïne. De wijze waarop de EU de handelsdea­l met Oekraïne forceerde, is een enorme blunder geweest, maar dat inzicht lijkt niet door te dringen in mediadiscu­ssies. Zo zit er toch vaak een kern van waarheid in veel schreeuwer­ig populisme.”

AJB: „Poetin had hoe dan ook zijn kansen in Oekraïne gepakt. Toen Obama liet weten dat de inname van de Krim geen kernoorlog waard was, had hij vrij spel. Er is te weinig besef hoe slim de Russische propaganda in elkaar zit. Het Kremlin bevestigt de vooroordel­en van de populisten over de EU en de multicultu­rele samenlevin­g. Het schrikt er zelfs niet voor terug om verkiezing­en te beïnvloede­n en aanslagen te plegen. Tegenover Poetin, Xi en Trump staat een verdeeld en verzwakt Europa. Vreselijk!”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands