NRC

Een mondiaal actieplan om het internet te redden

Het internet staat op een keerpunt, schrijft Tim Berners-lee: of het zal zijn potentieel ten goede verwezenli­jken of ons naar een digitale dystopie leiden.

-

Mijn ouders waren wiskundige­n. Mijn moeder werkte mee aan de codering van een van de eerste computers met opgeslagen programma’s – de Manchester Mark 1. Ze leerden mij dat bij de programmer­ing van een computer de enige beperking wordt gevormd door onze verbeeldin­g. Mijn opwinding over experiment­en en veranderin­g hielpen mij bij de bouw van het World Wide Web.

Ik had gehoopt dat we dertig jaar na het ontstaan het internet vooral zouden gebruiken om de mensheid te dienen. Projecten als Wikipedia, Openstreet­map en de wereld van de open source-software zijn het soort constructi­eve hulpmiddel­en waarvan ik hoopte dat het internet ze voort zou brengen.

Maar de werkelijkh­eid is veel ingewikkel­der. Gemeenscha­ppen worden verscheurd omdat online vooroordel­en, haat en desinforma­tie worden verspreid. Oplichters gebruiken het net om identiteit­en te stelen, stalkers gebruiken het om hun slachtoffe­rs lastig te vallen en te intimidere­n, en slechte acteurs ondermijne­n de democratie met behulp van slimme digitale tactieken. Het gebruik van op individuen gerichte politieke advertenti­es in de Amerikaans­e presidents­campagne van 2020 en andere verkiezing­en dreigt wederom het inzicht en de keuzen van de kiezers te ondermijne­n.

We staan op een keerpunt. Onze reactie op dit misbruik zal bepalen of het internet zijn potentieel als mondiale kracht ten goede zal verwezenli­jken of ons naar een digitale dystopie zal leiden.

Het internet heeft radicale ingrepen nodig van iedereen die macht heeft over de toekomst ervan: overheden die wet- en regelgevin­g kunnen maken; bedrijven die producten ontwerpen; maatschapp­elijke organisati­es en activisten die de machthebbe­rs ter verantwoor­ding roepen; en elke internetge­bruiker die online met anderen communicee­rt.

We moeten de patstellin­g doorbreken die tekenend was voor eerdere pogingen om de problemen van het net op te lossen. Overheden moeten platforms niet meer verwijten dat ze te passief zijn en bedrijven moeten constructi­ever meewerken aan de opstelling van toekomstig­e regelgevin­g – en daar niet alleen maar tegen zijn.

Ik introducee­r een nieuwe aanpak om deze patstellin­g te doorbreken: het ‘internetco­ntract’. Dat is een mondiaal actieplan dat het afgelopen jaar is opgesteld door activisten, academici, bedrijven, overheden en burgers uit de hele wereld om ervoor te zorgen dat onze online wereld veilig, toegankeli­jk en echt voor iedereen is.

Het bevat stappen om opzettelij­k misbruik van het net en onze informatie te verhindere­n. Het roept bijvoorbee­ld overheden op tot publicatie van openbare dataregist­ers, zodat ze niet meer voor hun eigen burgers kunnen verbergen hoe hun gegevens worden gebruikt. Als overheden onze gegevens met particulie­re bedrijven delen – of gegevens van hen kopen – hebben wij het recht dit te weten en in actie te komen.

Het contract legt vast hoe het systeemont­werp zo kan worden verbeterd dat het prikkels wegneemt die clickbait of de verspreidi­ng van desinforma­tie belonen. Gerichte politieke reclame geeft politieke partijen de mogelijkhe­id om het debat te ondergrave­n. Het is nodig dat platforms zoals Facebook hun ‘zwarte doos’ [met hun algoritmes] openen en duidelijk uitleggen hoe ze de risico’s van hun producten voor de samenlevin­g minimalise­ren of wegnemen. Overheden zouden naar mijn mening een onmiddelli­jk verbod op gerichte politieke reclame moeten instellen om het vertrouwen in ons publieke debat te herstellen.

Essentieel is ook dat het contract concrete acties bevat om de negatieve gevolgen van platformon­twerpen aan te pakken, ook als deze onbedoeld zijn. Waarom zouden vrouwen zich bijvoorbee­ld bij een trainingsa­pp zorgen moeten maken dat hun precieze joggingrou­tes standaard met andere gebruikers worden gedeeld? Misschien omdat ze zijn ontworpen door mensen die niet bij de veiligheid­sbehoeften van vrouwen stilstaan.

We hebben een veel en veel diverser personeels­bestand in onze technologi­sche industrieë­n nodig om ervoor te zorgen dat hun producten alle groepering­en bedienen. En bedrijven zouden op een zinvolle manier verslag moeten doen van de vooruitgan­g die ze met deze diversitei­tsdoelstel­lingen boeken.

Om de online wereld tot een waardevoll­e omgeving te maken, moet iedereen het internetco­ntract gebruiken om te vechten voor het net dat we willen.

Overheden moeten hun burgers online ondersteun­en en zorgen dat hun rechten met doeltreffe­nde regelgevin­g en handhaving worden beschermd. Bedrijven moeten verder kijken dan de volgende kwartaalci­jfers en inzien dat succes op de lange termijn betekent dat ze met producten komen die goed zijn voor de samenlevin­g en dat mensen daarop kunnen vertrouwen.

Er is al een krachtige coalitie die het contract steunt. In landen als Frankrijk, Duitsland en Ghana heeft de overheid de beginselen onderschre­ven. De techreuzen Google, Facebook, Microsoft en Reddit praten met andere specialist­en over gezamenlij­ke actie, zoals de zoekmachin­e Duckduckgo [die geen gegevens van de gebruiker opslaat]. Veel maatschapp­elijke organisati­es, waaronder de Electronic Frontier Foundation, Reporters Without Borders en Accessnow, hebben zich bij de groeiende beweging aangeslote­n.

Overheden en bedrijven die het contract onderschri­jven, verbinden zich om in allerlei kwesties concrete actie te ondernemen. Sommige veranderin­gen zullen misschien lang duren: we verwachten niet dat van de ene op de andere dag alles anders is. Maar we zullen hun inspanning­en volgen en als ze geen vooruitgan­g boeken, verliezen ze hun status als ondersteun­er van het contract.

Het contract wordt inmiddels al gebruikt om beleidsbes­lissingen te nemen, als best practice-leidraad voor overheids- en bedrijfsfu­nctionaris­sen, en als middel om het maatschapp­elijk middenveld te helpen om veranderin­g te bevorderen, vooruitgan­g te meten en overheden en bedrijven ter verantwoor­ding te roepen.

Maar alleen dat is niet voldoende. Onze World Wide Web Foundation zal samen met haar mondiale partners werken aan de mobiliseri­ng van mensen over de hele wereld. Als er verkiezing­en aankomen, stel deze kwesties dan bij uw politieke vertegenwo­ordigers en kandidaten aan de orde. De beste manier om de prioriteit­en en de daden van de machthebbe­rs te veranderen, is door ons te laten horen.

Verbied onmiddelli­jk politieke reclames om het vertrouwen te herstellen

 ??  ?? Tim Berners-lee is directeur van het World Wide Web Consortium dat toezicht houdt op de standaarde­n van het internet. Dit artikel is eerder verschenen in The New York Times.
Tim Berners-lee is directeur van het World Wide Web Consortium dat toezicht houdt op de standaarde­n van het internet. Dit artikel is eerder verschenen in The New York Times.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands