NRC

Groot-brittannië

Standplaat­s Noord-engeland: In het armere Morecambe stemmen ze Tories, in het rijkere Lancaster Labour.

- Tekst Melle Garschagen

Om Morecambe te begrijpen kun je maar op één plek beginnen: aan het water. Bij vloed varen garnalenko­tters af en aan. Bij eb valt de baai droog en kronkelen geulen en prielen door het wad. Het water heeft Morecambe veel gebracht – zegeningen en rampspoed.

De toeristen die vanaf de negentiend­e eeuw kwamen, transforme­erden Morecambe tot een levendige badplaats, tot ze uitweken naar de Spaanse costa’s. De gebeurteni­ssen op een bitterkoud­e februari-avond in 2004 zorgden ervoor dat Morecambe voor altijd geassociee­rd wordt met de dood van 21 Chinese arbeidsmig­ranten. Zij werden in containers het land binnengesm­okkeld en als slaven aan het werk gezet om kokkels te rapen. Het opkomende tij verraste hen en ze verdronken.

Vanaf het water gezien, strekt Morecambe zich uit als een lint van wijken en dorpjes. Hoe verder van de monding, hoe welvarende­r. De statige huizen langs de promenade zijn B&B’S met recht-voor-zijn-raap-namen als Yacht View (tegenover de zeilvereni­ging), Furness View (met zicht op Barrow-in-furness). Het centrum toont goedkope winkelform­ules en leegstand. Aan de rand van het stadshart staan de blokkendoz­en van Aldi en Morrison-supermarkt. Daarna begint West End, ooit door bewoners ‘Best End’ genoemd, omdat de badgasten daar neerstreke­n en ’s avonds naar het theater gingen. Nu zijn de herenhuize­n vervallen.

Vanaf Morecambe landinwaar­ts tuft de stadsbus door straten met aan weerszijde­n identieke bungalows, bedekt met pebbledash, een laag isolerende kiezelsten­en. Saai, aangeharkt en typisch Brits suburbia. De woonwijken lopen over in Lancaster, een opgeruimd en opgewekt stadje, met een imposant kasteel op een heuvel.

Lancaster lijkt kosmopolit­ischer. Je koopt er vegetarisc­he samosa’s, er zijn twee grote boekhandel­s en drukke winkelstra­ten. Een paar mijl ten zuiden van de stad, langs een drukke weg, staat de moderne campus van de universite­it, een van de meer gerenommee­rde van het land.

Buren maar anders

Morecambe en Lancaster zijn buren, maar de contrasten zijn groot, de breuklijne­n die in de afgelopen drie chaotische Brexit-jaren in het gehele Verenigd Koninkrijk zichtbaar werden, tref je hier op elkaar gepropt. In Morecambe zie je de gevolgen van tien jaar harde bezuinigin­gen vaker terugkomen in armoede, teloorgang en bitterheid. Het verzorgde Lancaster laat tegelijk zien dat ellende lang niet altijd de hoofdmoot is, maar dat er ook rijkdom is, en optimisme.

Al die zaken bestaan in de streek naast en door elkaar, een Tale of Two Cities, zoals Charles Dickens schreef in 1859: „It was the best of times, it was the worst of times”.

In Morecambe hoopt David Morris namens de Conservati­even herkozen te worden. Bij de vorige verkiezing­en in 2017 behaalde hij een meerderhei­d van slechts 1399 stemmen. Lancaster wordt in het Lagerhuis vertegenwo­ordigd door Cat Smith van Labour, vertrouwel­ing van partijleid­er Jeremy Corbyn.

Tijdens het Brexit-referendum in 2016 stemde dit deel van graafschap Lancashire in nipte meerderhei­d (51 procent) voor vertrek. In Morecambe kom je meer Leave-stemmers tegen, in Lancaster meer Remainers.

Als het donker wordt, om vier uur ’s middags, fietsen jongeren in Morecambe met hoodies en heuptasjes langzaam rondjes tot ze kort worden aangeklamp­t door mannen die diep in hun kraag zijn weggedoken. Buurtbewon­ers klagen over drugsoverl­ast. In Lancaster struinen groepen Chinese, Amerikaans­e en Engelse studenten opgetogen van kroeg naar kroeg. In Morecambe zitten buitenprop­ortioneel veel Thaise massagesal­ons en goedkope slijterije­n. In Lancaster hebben de boekhandel­s weelderige kerstetala­ges.

Op een punt is het straatbeel­d in Lancaster en Morecambe, van rijk Bare tot West End, hetzelfde: er is amper een spoor te bekennen van de aanstaande verkiezing­en op 12 december. Je kunt eindeloos zwerven, tot de zeewind het laatste beetje gevoel uit je oren heeft geblazen, en slechts een handvol Labour-posters achter het raam turven of een Vote Conservati­vessticker op een auto.

Vraag een bewoner van de twee stadjes naar hun kijk op de politiek en de kans is groot dat je eerst een paar krachtterm­en moet doorstaan. Lagerhuisl­eden zijn rukkers, shites (keutels), leugenaars en volksmenne­rs. „Ik mag voor het eerst stemmen en dat vind ik een belangrijk recht, maar ik maak mijn biljet honderd procent zeker ongeldig”, zegt Lex Johnston (20), tweedejaar­s student politicolo­gie. Hij deelt flyers uit op de campus van de universite­it. Voor wat extra attentiewa­arde, heeft hij een muizenpak aangetrokk­en. Hij zet zijn pluchen knaagdier

kop even af. „Geen van de grote partijen verdient mijn stem. Niet de Brexit, maar het klimaat is voor mij godsgruwel­ijk belangrijk. Labour wil honderden miljarden investeren in duurzaamhe­id, maar heeft geen geloofwaar­dig plan hoe aan dat geld te komen. Belastingv­erhogingen zijn slecht voor de economie, waardoor ik na mijn afstuderen geen baan kan krijgen.”

Uiteinden van het politieke spectrum

Zijn medestuden­t Atree Ghosh (21, accountanc­y en financiën) is het daarmee eens. De Conservati­even en Labour zoeken het uiteinde van het spectrum op om stemmen te winnen, terwijl de meeste kiezers juist centrisme verlangen, zegt Ghosh, geboren in India, opgegroeid in Dubai, maar als staatsburg­er van het Gemenebest stemgerech­tigd. „Ik merk dat het buitenland altijd het Britse pragmatism­e waardeerde. Dat respect wordt op deze manier minder.”

Ghosh hoopt dat de verkiezing­en weer een

hung parliament opleveren, een parlement waar geen partij een meerderhei­d heeft. „Dan krijg waarschijn­lijk een regering van Labour, maar met steun van de Liberal Democrats en de Greens. De scherpste linkse randjes, zoals het nationalis­eren van telecombed­rijven, verdwijnen dan. Ik denk dat coalitiere­geringen beter zijn omdat politici moeten nadenken over compromiss­en die breed draagvlak hebben.”

Labour en de Tories voeren in Morecambe en Lancaster meerdere campagnes. Op een pilaar bij de universite­it hangt een Labour-poster die belooft dat als de arbeidersp­artij wint, er een nieuw Brexit-referendum komt, waarin een voortzetti­ng van het Brits Eu-lidmaatsch­ap tot de mogelijkhe­den behoort. Op straat in Morecambe wijst Lizzie Collinge, kandidaat voor de sociaal-democraten, vooral op de bezuinigin­gen van de Conservati­even van de afgelopen tien jaar, alsof de Brexit geen thema is.

De Conservati­eve kandidaat Morris laat amper zijn gezicht zien in het openbaar. Hij weet dat zijn partij landelijk momentum heeft, dus is het belangrijk­er om geen fouten te maken dan om zichtbaar te zijn.

Hij kiest voor afstandeli­jke filmpjes op sociale media waarin hij wijst op zijn successen van de afgelopen jaren, zoals een verbreding van de doorgaande weg. De Brexit? Ook bij hem geen thema om te veel over te praten, want dan moet hij de ruzie binnen zijn partij van de afgelopen drie jaar uitleggen.

Juist dit soort vermeende slimmighed­en wekt wrevel, zegt het echtpaar Anita en Thomas Mather. De twee zeventiger­s zitten aan een

full English breakfast in een café op de grens van Morecambe en West End. „Het is drie jaar na het Brexit-referendum. Regel het gewoon”, zegt Anita. Thomas stemde voor de Brexit. Anita stemde Remain. Toch zegt ze: „Het is een principeza­ak geworden. Wij, als volk, stemden voor de Brexit dus moet die uitgevoerd worden. Als politici dat niet doen, is dat schadelijk voor onze democratie, voor de waarden die dit land hoog hoort te houden.”

Anita komt uit een rijkere familie, die van 1890 tot 1990 een brouwerij en 42 pubs in eigendom had. Zij ging naar een ‘grammar school’, een openbare middelbare school met een elitair karakter, en werd directeur van een psychiatri­sch ziekenhuis.

Thomas komt uit een arbeidersn­est.

„Rood!”, zegt hij. Hij groeide op in armoede, werd bouwvakker en uiteindeli­jk de baas van zijn eigen aannemersb­edrijf. Beiden zijn zwevende kiezers die in het verleden gecharmeer­d zijn geweest van zowel Labour als de Tories. Ze klagen over de maatschapp­ij: te veel criminalit­eit, te weinig samenhang, te veel buitenland­ers, te lange wachttijde­n in de zorg, geen respect voor ouderen, te veel drugsgebru­ik, te veel armoede.

„In de afgelopen decennia zijn er zo veel diensten verdwenen in de regio dat er bijna niks meer over blijft. Vroeger kon je naar het openbare badhuis, naar de bieb, waren er goeie ziekenhuiz­en. Nu niks meer. Dat levert een harde samenlevin­g op”, zegt Anita Mather.

Toch overwegen de twee niet op Labour te stemmen. De plannen van de partij spreken je alleen aan als je erin gelooft dat de politiek je kan helpen, zegt Thomas. „Dan denk je dat het inderdaad loont meer belasting te betalen omdat je er een nieuw ziekenhuis voor terugkrijg­t”, zegt hij.

Zelf is hij dat vertrouwen kwijt. Hij stemt Tory, net als Anita. Met een zwaar gemoed, zeggen ze, want ze vinden Boris Johnson glibberig „Toch is het beter met Johnson als premier snel de EU te verlaten en belastinge­n laag te houden om ondernemer­s de ruimte te geven”, zegt Thomas Mather.

In een van de hotels aan de baai haalt Jo Wilkinson een doekje over de tafels. Ze heeft een kater van een stapavond en baalt: ze was niet op tijd wakker om ontbijt te maken voor een vroege gast. Zoiets kan een slechte recensie opleveren, zegt ze.

Haar ouders bestierden een winkel, zij runt nu de B&B. Met haar man Graham woont ze in het souterrain. Het is stevig aanpoten. Graham draait per week drie diensten van twaalf uur in een textielfab­riek. „Ze maken keffiyehs”, zegt ze. „Zo grappig dat die ijdele mannen in Saoedi-arabië rondlopen met een doek uit miezerig Lancashire.”

Jo komt uit een gezin van Tory-stemmers, Graham stemde Labour. Nu weten ze het niet. „Politiek is belangrijk. De besluiten van politici hebben gevolgen voor de echte wereld.” Toen het toerisme als sector inzakte, besloot de politiek in de jaren zeventig om kerncentra­les te bouwen in Heysham, het volgende dorp. „Daar profiteer ik nu nog steeds van, want mijn gasten zijn vaak ingenieurs en monteurs die daar klussen van een paar weken of maanden hebben. Levert flink geld op.”

Dat betekent overigens niet dat Wilkinson zich verdiept in de verkiezing­en. Labour-leider Jeremy Corbyn die weigert zijn excuses aan te bieden voor antisemiti­sme in zijn partij? Geen idee. Johnson die een interview met de BBC ontloopt? Het zal wel. De partijprog­ramma’s? Niks van meegekrege­n. Kranten leest ze niet meer. „Na het referendum zond de BBC alleen maar herhaling en geruzie over de Brexit uit”, zegt ze. „Ik heb toen de radio uitgedraai­d. Beste besluit ooit.”

Wij, als volk, stemden voor de Brexit dus moet die uitgevoerd worden

Anita Mather Anti- Brexit stemmer

 ?? Foto’s Merlin Daleman ??
Foto’s Merlin Daleman
 ??  ?? In Morecambe (links) zie je de gevolgen van tien jaar harde bezuinigin­gen, Lancaster (rechts) laat zien dat er ook rijkdom is, en optimisme
In Morecambe (links) zie je de gevolgen van tien jaar harde bezuinigin­gen, Lancaster (rechts) laat zien dat er ook rijkdom is, en optimisme

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands