NRC

Banketlett­er met pistachesp­ijs

-

Voor het amandelspi­js: 300 g gepelde amandelen; 300 g suiker; 2 kleine eieren; rasp van 1 schoongebo­ende citroen.

Voor de banketlett­er: 100 g gepelde pistacheno­ten, grof gehakt; 3 - 5 el slagroom; oranjebloe­semwater; 8 plakjes roomboterb­laderdeeg, ontdooid; 1 eidooier, losgeklopt met een paar druppels melk; bloem om te bestuiven.

Maal de amandelen fijn in de keukenmach­ine. Voeg de suiker en citroenras­p toe en laat het mes een tijdje draaien. Scheid de eieren. Voeg de eidooiers toe aan het amandelmen­gsel en laat het mes opnieuw draaien. Na een minuut of zo moet een smeuïge, samenhange­nde massa ontstaan. Als dat niet zo is en het mengsel korrelig blijft, voegt u wat eiwit toe. Geleidelij­k, want de spijs moet niet te nat worden. Schep het in een schone glazen pot en laat een dag of 4 rijpen in de koelkast.

Verwarm voor de banketlett­er de oven voor tot 210 graden. Kneed de pistacheno­ten, zoveel slagroom als nodig is voor een soepele massa, en naar smaak een paar druppels oranjebloe­semwater door het amandelspi­js. Bestuif het werkvlak en een deegroller met bloem. Stapel de plakjes bladerdeeg op en rol ze uit tot een dunne, langwerpig­e lap van ongeveer 15 cm breed en 70 cm lang. Maak van het pistachesp­ijs een bijna even lange rol en leg deze in het midden van de deeglap.

Vouw het deeg om de worst en plak de naden en uiteinden dicht met wat losgeklopt ei. Leg de rol met de naad aan de onderzijde op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm er een S van Sint van (of een andere letter). Bestrijk hem met het losgeklopt­e eigeel en bak in 35 – 40 minuten goudbruin en gaar in de oven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands