NRC

Veertien biersoorte­n op tap, honderden ‘op fles’: hier ervaar je

- Auke Kok

Hij zet een glas aan zijn mond, maar zeggen dat hij drinkt zou zijn houding tekort doen. De man op de hoek van de bar drinkt niet, hij ervaart. Hij is. Met een onbeschrij­flijke ernst laat hij het samenspel van water, mout, hop en kruiden op zich inwerken. Terwijl hij slikt gaat zijn blik naar het plafond, of nee, zijn blik gaat dwars door het plafond en eeuwenoude balken heen naar andere dimensies, naar de opperste smaakstrat­osfeer. Hij keurt, duidt, classifice­ert en keert dan weer terug in het café in de Raamsteeg. Aan zijn gelaatstre­kken is niet af te lezen of het biertje lekker is. Hij is ‘lekker’ en ‘vies’ al lang voorbij, zo lijkt het. Peinzend neemt hij afscheid van de slok, zijn papillen komen tot rust. De man in zijn rode trui kijkt er voldaan bij: als een magazijnme­ester die een nieuw voorwerp een mooi plekje in zijn stelling heeft bezorgd. Alles in orde.

Eenzaam maar niet alleen is hij, de drinker, een stilteeila­nd in een vol café.

Vroeger was café Gollem bijzonder vanwege de Belgische en Duitse bieren. In deze tijden van speciaalbi­er profileert het café in de binnenstad zich als hyperspeci­alist met veertien biersoorte­n op de tap en honderden ‘op fles’. De man in de rode trui kent er al vele, dat zie je zo. Boven zijn ringbaardj­e bekijkt hij het bord met exotische biermerken. Schaarbeek­se Kriek Boon. Shadow Assassin. Peperwerf. Mort Subite. Bestelt er eentje om te proeven. Laat het weinige vocht ronddraaie­n alsof het wijn is en steekt zijn neus diep in het glas. Inhaleert, monstert het gedrag, de kleur van het bier, slaat het vastberade­n achterover. Zit dan lang stil, alsof hij nadenkt over een Franse filosoof.

Doe maar een vol glas, gebaart hij. „Is dit Nederlands?” De barman knikt, zegt iets over de streek en de bereidings­wijze. De informatie bevalt de kenner wel, ze lijkt de confrontat­ie met de bittertjes in zijn mondholte te verdiepen. Intens tevreden bekijkt hij het Nederlands­e ambachteli­jke bier. Hij mengt zich niet in de gesprekken om hem heen. De kenner heeft genoeg aan zijn smaak.

Denk nou niet dat hij opvalt met zijn zonderling­e gedrag: proeven en etiketten bestuderen is hier de norm. Velen doen het onder het praten door, met een vanzelfspr­ekendheid die het café tussen Spuistraat en Singel in een levendig soort studiezaal verandert. Het proeven maakt vriendelij­k, het dempt de stemmen. Net als de bieren komen de mensen uit vele verschille­nde landen en iedereen praat met iedereen, want iedereen proeft. Probeert, is nieuwsgier­ig, wisselt ervaringen uit.

Een Australisc­h echtpaar buigt zich over twee glazen met koolzuurho­udend vocht. „Real malty”, zegt de vrouw. De man is dezelfde mening toegedaan: real malty.

„This stout is just amazing”, vindt een Amerikaan, wijzend op zijn kelkvormig­e glas met bruinzwart bier. Een Londenaar wil die stout ook proberen en even later heffen vijf klanten uit drie verschille­nde landen gebroederl­ijk het glas. Cheers!

Net als de bieren komen de mensen uit vele verschille­nde landen en iedereen praat met iedereen, want iedereen proeft

 ??  ?? Auke Kok is schrijver en journalist.
Auke Kok is schrijver en journalist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands