NRC

‘We want Bouta!’ gillen zijn aanhangers

President Bouterse werd bij aankomst in Suriname als held ontvangen. Over zijn veroordeli­ng liet hij weinig los.

- Door onze correspond­ent Nina Jurna

‘Mi lob’ unu! Ik hou van jullie!” Volledig in het zwart gekleed spreekt de Surinaamse president Desi Bouterse (74) zondagocht­end rond vier uur lokale tijd zijn juichende aanhangers toe. Hij staat op een geïmprovis­eerd podium bij het populaire ontspannin­gsoord Colakreek, twee kilometer van de luchthaven waar hij vlak daarvoor is geland na een staatsbezo­ek aan China. Om hem heen partijbonz­en van zijn politieke partij NDP en uitbundige aanhangers die hem willen aanraken.

Bouterse omhelst mensen en spreekt het publiek, dat gehuld is in de partijkleu­ren, in het Sranantong­o toe. Dat hier een president staat die twee dagen eerder door de Krijgsraad tot twintig jaar celstraf veroordeel­d is wegens zijn betrokkenh­eid bij de Decembermo­orden uit 1982, valt uit niets op te maken. Volgens de rechtbank besloot Bouterse, die in 1982 bevelhebbe­r van het leger was, vijftien politieke tegenstand­ers te „elimineren”, met als doel „de macht te behouden”. Op zijn aanhangers lijkt het vonnis weinig indruk te maken.

Bij zijn aankomst wordt Bouterse als een held ontvangen. En zoals vaker tijdens massabijee­nkomsten gedraagt hij zich als een popster. „Ze willen mij en de NDP politiek uitschakel­en en dat heeft allemaal te maken met de verkiezing­en van volgend jaar 25 mei, die wij gaan winnen”, houdt Bouterse zijn aanhangers voor.

‘Ze’, dat zijn de politieke tegenstand­ers, maar ook Nederland, dat volgens de NDP overal achter zit. Dat premier Mark Rutte vrijdag al met een verklaring kwam – terwijl de Krijgsraad in Paramaribo nog bezig was het vonnis voor te lezen – is volgens de NDP een teken dat de voormalige kolonisato­r nog altijd de touwtjes in handen heeft in Suriname.

‘Kijk naar Nederland’

„Bouterse is de enige echte revolution­aire leider die we hier in Suriname sinds de slavernij hebben gehad”, zegt een man die in het publiek staat met een NDP-vlag in zijn handen. „Voor mij hoeft een leider geen schone vingers te hebben, dat is een illusie. Kijk naar Nederland, een land dat nog vaak ons referentie­kader is. Mensen als admiraal De Ruyter, Piet Hein, Karel de Grote, dat zijn hun helden maar het waren allemaal viezeriken.”

Samen met een paar duizend andere aanhangers is de man uren eerder met door de NDP ingezette bussen vanaf Paramaribo naar de luchthaven gereden om Bouterse te onthalen. „We want Bouta!” gillen de mensen. Er wordt muziek gemaakt, mensen zwaaien met vlaggen, en zijn gehuld in traditione­le kleding, ‘One Love’ van Bob Marley klinkt.

Wanneer Bouterse en zijn delegatie tegen half twee landen, verplaatst het spektakel zich naar Colakreek. De drukte rondom de luchthaven is enorm, de landing van een lijnvlucht uit Brazilië rond hetzelfde tijdstip wordt met twee uur uitgesteld.

„Dat de mensen de tijd hebben genomen om op dit vroege tijdstip de ontbering te trotseren om mij op te halen, doet me wat. Ik denk niet dat een andere politieke partij dat voor elkaar krijgt”, zegt Bouterse later. Hij gaat uitgebreid in op zijn staatsbezo­ek aan China: de successen die daar zijn behaald, de nieuwe leningen die zijn afgesloten. „Daar draait alles om business en ze vragen zich daar echt af waar wij ons hier druk over maken.”

Over zijn veroordeli­ng laat hij weinig los. „Het is een tik-tak politiek spelletje. Je moet weten hoe je het spel mee speelt, in de plooi blijven en de wet en regels in de gaten houden. Maar we komen nog met een gepast antwoord. We weten al wie er nu hard ‘hoera’ roepen [...]. Alles draait om de verkiezing­en.”

Spoedbijee­nkomst

Eerder verklaarde Ramon Abrahams, de machtige vicevoorzi­tter van de NDP, al dat de veroordeli­ng van Bouterse een „a-nationale” daad is – in het patriottis­che Suriname een zware aantijging – en dat niet geacceptee­rd kan worden dat „mensen zijn gekomen om de integritei­t van de president en de NDP aan te tasten”. „Laat ons niet dwingen dingen te doen die we niet willen doen”, zei Abrahams vrijdagavo­nd dreigend.

Zondagavon­d stond een beraad gepland tussen Bouterse en zijn adviseurs. Bouterse liet zijn aanhangers weten dat vervolgsta­ppen zouden worden besproken, waarna duidelijk moet worden wat er de komende tijd gaat gebeuren. Volgende week worden de Decembermo­orden herdacht.

In Suriname is de zittende president veroordeel­d tot twintig jaar cel, maar hij loopt voorlopig nog vrij rond. Zeven vragen over hoe nu verder.

1 Is er kans dat Bouterse wordt opgepakt?

Niet nu. Er kan binnen veertien dagen hoger beroep worden aangeteken­d. Bouterses advocaat, Irvin Kanhai, heeft aangekondi­gd dat te doen. En Bouterse bevestigde dat na terugkeer uit China. De Krijgsraad heeft bovendien geen gevangenne­ming gelast. Vicepresid­ent Ashwin Adhin zei vrijdagavo­nd op een inderhaast belegde bijeenkoms­t van Bouterses partij NDP: „Het verdere proces kan één jaar of misschien wel tien jaar duren. Wat ons betreft zal het vonnis nooit rechtskrac­ht hebben. We hebben genoeg rechtsmidd­elen om binnen de rechtsstaa­t te handelen.”

2 Hoe reageert zijn partij?

Direct na het vonnis reageerde NDPondervo­orzitter Ramon Abrahams nog bijna timide. De veroordeli­ng was „als een behoorlijk­e klap overgekome­n” en op zaken rond het functioner­en van de president wilde hij „niet vooruitlop­en”. Enkele uren later, na de vrijdagavo­nd belegde NDPkaderve­rgadering, noemde Abrahams het vonnis een „a-nationale daad” en een „regelrecht­e politieke aanval”. Het is volgens hem niet te accepteren „dat mensen zijn gekomen aan de integritei­t van de president en de NDP”. Dreigend voegde hij eraan toe: „Laat men ons niet dwingen dingen te doen die wij niet willen doen.”

3 Kan Bouterse president blijven?

Volgens de Surinaamse jurist Gerold Sewcharan, voorzitter van de Stichting ter Verstevigi­ng van de Democratie van Suriname, is „de staatsrech­telijke legitimite­it van de invulling van het presidents­chap door Bouterse door dit vonnis met ingang van heden volledig en direct komen weg te vallen”. Hij wijst op nieuwssite Starnieuws op grondwetsa­rtikel 92. Hierin staat dat personen die president willen worden geen handelinge­n verricht mogen hebben die strijdig zijn met de grondwet. Bouterse handelde volgens Sewcharan in strijd met grondwetsa­rtikel 14, dat het recht op leven beschermt.

De advocaat meent zelfs dat het

Surinaamse parlement moet overgaan tot afzetting van de president als hij niet zelf opstapt. Dit ongeacht het feit dat nog hoger beroep mogelijk is. De argumenten van Sewcharan werden al in 2010 gebruikt (door onder meer de Surinaamse mensenrech­tenorganis­atie OGV) toen Bouterse door het parlement tot president werd gekozen. Suriname heeft nog altijd geen Constituti­oneel Hof (waarin de grondwet wel voorziet) dat besluiten grondwette­lijk kan toetsen. Zeker de NDP zal zich ook nu niets van grondwette­lijke argumenten aantrekken. De partij toont zich een gesloten front, in elk geval tegenover de buitenwere­ld.

Geen van de andere in het parlement vertegenwo­ordigde partijen reppen in hun reacties over ‘aftreden’ – met uitzonderi­ng van de kleine partij voor Democratie en Ontwikkeli­ng in Eenheid (DOE). De grotere oppositiep­artijen VHP en NPS (vóór 2010 in de regering) beperkten zich in hun schrifteli­jke reactie tot oproepen het vonnis te respectere­n, en de rechtsstaa­t niet te verzwakken of te ondermijne­n. Naar verluidt willen deze partijen geen triomfalis­me laten doorklinke­n.

4 Wat is de rol van de publieke opinie, met de verkiezing­en in mei 2020 in aantocht?

Dat de NDP meteen de aanhang begon te mobilisere­n en opriep Bouterse bij terugkeer uit China op het vliegveld warm te onthalen, laat zien dat de publieke opinie erg belangrijk is. Ingewijden zeggen dat men zich in de NDP, die nu een nipte absolute meerderhei­d heeft, zorgen maakt over de verkiezing­en.

Volgens een peiling uit april 2019, in Paramaribo door peilingbur­eau IDOS, staat de NDP op fors verlies ten opzichte van 2015. Saillant is de peiling in het dichtbevol­kte district Wanica: 65 procent onderschre­ef daar de stelling dat president Bouterse „zelf het probleem is”. Vooral het wanbeleid, de verarming en corruptie leiden tot onvrede.

Het is echter de vraag of het vonnis daar veel aan verandert. De nervositei­t bij de NDP zal in elk geval niet minder worden. Op sociale media wordt, veelal anoniem, flink uitgehaald naar de president, maar dat gebeurt al langer. Er circuleren ook spotprente­n, zoals die welke inspeelt op het sentiment dat China te veel invloed krijgt in Suriname. Daarop zegt

Bouterse tegen de Chinese president Xi: „Als ik Suriname aan je geef, kan ik dan in China blijven?” Xi: „Eh… Dat is al van mij!”

5 Welke juridische mogelijkhe­den zijn er naast een hoger beroep?

Bouterses advocaat zei dat hij ook ‘verzet’ instelt tegen het vonnis. Dat kan bij een veroordeli­ng van een persoon die nooit op een zitting verscheen, omdat deze dan onvoldoend­e is geïnformee­rd. Volgens jurist Sewcharan moet Bouterse dan alsnog binnen twee maanden worden gedagvaard. Het lijkt er niet op dat dit veel zal uithalen. Vicepresid­ent Adhin zei vrijdag dat amnestie en gratie pas aan de orde komen als hoger beroep niets oplevert.

6 Speelt de factor tijd een rol, met name met het oog op de verkiezing­en van 2020?

De tijd werkt alleen in Bouterses voordeel als hij in 2020 voor vijf jaar tot president wordt herkozen. Ervan uitgaande dat het hoger beroep in die periode wordt afgehandel­d, kan de president volgens grondwetsa­rtikel 109 gratie verlenen – in dit geval aan zichzelf. Adder onder het gras: dit kan alleen „na het advies te hebben ingewonnen van de rechter die het vonnis heeft gewezen”. Maar er staat niet dat de president dit advies moet volgen.

Als Bouterse de verkiezing­en verliest en zijn partij niet meer in de regering komt, moet een nieuwe regering niet alleen de miserabele economie op de rails krijgen, maar ook de heikele kwestie ‘wat te doen met Bouterse’ oplossen. En dan spelen de leeftijd (74) en de broze gezondheid van Bouterse, die zich meermalen in Cuba liet behandelen om niet nader genoemde redenen, nog een rol. Is hij tegen die tijd nog in leven?

7 Gaan andere landen in de regio iets doen?

President Bouterse benadrukte bij terugkeer in Suriname dat het „politieke spel binnen wet- en regelgevin­g” moet worden meegespeel­d. Dat is belangrijk om geen veroordeli­ng door bijvoorbee­ld de OAS (Organisati­e van Amerikaans­e Staten) aan de broek te krijgen – of erger, sancties. Dit gebeurde bij Venezuela, maar daar waren frauduleuz­e verkiezing­en. Bij Suriname ziet de OAS iets unieks: een zittende president die in eigen land voor moord is veroordeel­d.

 ??  ?? Desi Bouterse, vlak na aankomst in Paramaribo.
Desi Bouterse, vlak na aankomst in Paramaribo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Winkelend publiek op de markt op het Annie Romeinplei­n in Amsterdam-Zuidoost.
Winkelend publiek op de markt op het Annie Romeinplei­n in Amsterdam-Zuidoost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands