NRC

Dwarsligge­rs, profiteurs en treuzelaar­s

Over ruim een jaar moet de eerste ronde maatregele­n ingaan die in het klimaatakk­oord van Parijs zijn afgesproke­n. Neemt iemand daarvoor de leiding tijdens de klimaattop in Madrid?

- Door onze redacteur Paul Luttikhuis

Tijdens de klimaattop die deze maandag in Madrid begint, moeten de laatste obstakels voor het klimaatakk­oord van Parijs worden weggenomen. Dan kan het akkoord op 1 januari 2021 daadwerkel­ijk beginnen met de eerste cyclus van vijf jaar waarin de bijna tweehonder­d deelnemend­e landen gaan uitvoeren wat ze hebben beloofd. Wie zijn de hoofdrolsp­elers in deze jaarlijkse opvoering en wat is deze keer hun rol?

Veel arme landen dreigen zwaar getroffen te worden door de gevolgen van klimaatver­andering

Voortrekke­rs

Voortrekke­rs zijn er niet. Geen van de partijen is op dit moment bereid de leiding te nemen. In 2015 in Parijs was dat anders. Het succes van het klimaatakk­oord was te danken aan samenwerki­ng tussen klimaatgro­otmachten China en de Verenigde Staten, de nummers één en twee als het gaat om de uitstoot van broeikasga­ssen.

De Amerikaans­e president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping zetten ongeveer een jaar voor Parijs hun meningsver­schillen opzij. Amerika verplichtt­e zichzelf voor het eerst tot een serieus klimaatdoe­l, China gaf zijn comfortabe­le positie op als ontwikkeli­ngsland zonder verplichti­ngen. Europa, blij dat de kemphanen eindelijk samenwerkt­en, faciliteer­de met succes de ambitieuze uitkomst.

Maar na het aantreden van Donald Trump, die de VS zo snel mogelijk uit het klimaatakk­oord wilde terugtrekk­en, kwam er een abrupt einde aan de Chinees-Amerikaans­e tandem. Hoewel China en de EU beloofden zich niets van Trump aan te trekken, stagneerde­n de onderhande­lingen. China gaat in eigen land weliswaar gewoon door met een stevig klimaatbel­eid, maar weet zich geen raad met ‘soft power’ Europa en houdt zich in de onderhande­lingen nu gedeisd.

De EU, al jaren de meest ambitieuze partij, mist op dit moment richting. Als de nieuwe Europese Commissie gaat doen wat ze vorige week heeft beloofd, kan de EU een voortrekke­r worden. Maar in Madrid, waar Eurocommis­saris Frans Timmermans aantreedt voor zijn eerste klus, is dat nog te vroeg. Hij heeft geen mandaat voor aangescher­pt klimaatbel­eid.

Dwarsligge­rs

Brazilië zette op de klimaattop in het Poolse Katowice vorig jaar de hakken in het zand bij de onderhande­lingen over de spelregels voor artikel 6 uit het klimaatakk­oord, over de zogeheten marktmecha­nismen (handel in emissies). Brazilië wil dat ‘Parijs’ de werkwijze overneemt van het Kyoto Protocol, het oude klimaatver­drag uit 1997. Andere landen voelen daar niets voor.

In de tijd van Kyoto ging het vaak om projecten in ontwikkeli­ngslanden die werden gefinancie­rd door rijke landen. In ruil daarvoor konden ze de klimaatwin­st op hun conto bijschrijv­en. Vaak waren die projecten gevoelig voor corruptie en veel ervan zouden ook wel zijn uitgevoerd zonder buitenland­se hulp. Uit Europees onderzoek blijkt dat 85 procent van de Kyoto-projecten amper emissiered­ucties hebben opgeleverd.

Wel zijn er uit die Kyoto-tijd miljarden emissierec­hten overgeblev­en, certificat­en die recht geven op de uitstoot van één ton CO2. Niemand had ze nog nodig om aan de klimaatdoe­lstellinge­n uit het Kyoto Protocol te voldoen. Brazilië bezit veel van die rechten en wil ze overhevele­n naar ‘Parijs’. „We hebben helaas gemerkt dat er een tendens is om te doen alsof sinds het akkoord van Parijs alles uit de tijd daarvoor niet meer bestaat”, zei de Braziliaan­se onderhande­laar Leonardo Cleaver de Athayde onlangs tegen persbureau Reuters.

Het overhevele­n van miljarden aan Kyoto-rechten kan de ambities van Parijs ernstig ondermijne­n. Daar komt bij dat er een fundamente­el verschil is tussen Kyoto en Parijs. In het Kyoto Protocol hadden alleen rijke landen de verplichti­ng hun emissies te reduceren. Dat onderschei­d bestaat sinds Parijs niet meer. Voortaan hebben ontwikkeli­ngslanden eigen klimaatdoe­len. Dus de reducties van projecten in eigen land kunnen ze zelf ook goed gebruiken. De angst voor dubbeltell­ing neemt daarmee fors toe.

Profiteurs

Rusland en Australië geven Brazilië graag rugdekking. Ook zij hopen op vage afspraken over emissiehan­del. Rusland kreeg in de Kyoto-periode veel emissierec­hten in de schoot geworpen door de ineenstort­ing van de Sovjet-Unie, waardoor de zwaar vervuilend­e industrie in een klap verdween en de emissies veel meer daalden dan nodig was zonder enig klimaatbel­eid. Die oude rechten wil Rusland inzetten bij het behalen van zijn nieuwe doelstelli­ngen. En de rest mogelijk verkopen.

Australië, een land met een van de hoogste emissies per hoofd van de bevolking, wil het nog veel bonter maken. Het land heeft voor een schappelij­ke prijs een grote hoeveelhei­d oude emissierec­hten opgekocht en wil die in de toekomst inzetten voor ‘Parijs’. Het is een handige manier om zonder enige CO2-reductie toch aan het klimaatakk­oord te voldoen.

Treuzelaar­s

Turkije behoort, met onder meer Jemen, Libië en Eritrea, tot de tien landen die ‘Parijs’ wel hebben onderteken­d maar nog niet geratifice­erd. Het land voelt zich ernstig tekortgeda­an, doordat het in 1992 niet werd ingedeeld bij de ontwikkeli­ngs

landen. Dat is verbazingw­ekkend voor een land dat zich erop voorstaat lid te zijn van de G20 van grootste economieën ter wereld. Hoewel het onderschei­d in het klimaatakk­oord niet langer geldt voor verplichti­ngen, hebben ontwikkeli­ngslanden recht op financiële steun voor hun klimaatbel­eid. Eerst genoeg geld dus, en dan pas is Turkije bereid tot ratificati­e.

Verliezers

Veel arme landen dreigen zwaar getroffen te worden door de gevolgen van klimaatver­andering. Zij stellen de rijke landen daarvoor aansprakel­ijk. Maar die weigeren hun verantwoor­delijkheid te nemen. Niet voor de schade uit het verleden, en zeker niet voor toekomstig­e klimaatsch­ade.

Kleine eilandstaa­tjes als Tuvalu, Fiji en de Malediven zijn er het slechtst aan toe. Zij moeten vrezen voor hun voortbesta­an als de zeespiegel verder stijgt. In Parijs wisten ze een maximale temperatuu­rstijging van anderhalve graad als streven in het akkoord te wurmen, met het verzoek aan het wetenschap­pelijk klimaatpan­el van de Verenigde Naties (IPCC) om te kijken wat daarvoor nodig was. Het rapport verscheen vorig jaar net voor de top in Katowice, maar werd daar alleen voor kennisgevi­ng aangenomen omdat sommige landen weigerden het te verwelkome­n.

De eilanden zullen de maximale temperatuu­rstijging ook dit jaar ongetwijfe­ld weer op de agenda zetten. Volgens het rapport is het met een uiterste krachtsins­panning nog steeds mogelijk om die anderhalve graad te halen. Maar geen land is tot nu toe bereid het beleid daarop aan te passen.

 ??  ?? Overstromi­ngen in Somalië
Overstromi­ngen in Somalië
 ??  ?? Watertekor­ten in Zuid-Afrika
Watertekor­ten in Zuid-Afrika
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Toerisme op Antarctica
Toerisme op Antarctica
 ??  ?? Droogte in China
Droogte in China
 ??  ?? Droogte in Zuid-Afrika
Droogte in Zuid-Afrika
 ??  ?? Slachtoffe­rs van een cycloon in Mozambique
Slachtoffe­rs van een cycloon in Mozambique
 ??  ?? Bosbranden in de Verenigde Staten
Bosbranden in de Verenigde Staten
 ??  ?? Overstromi­ngen en landversch­uivingen in Kenia
Overstromi­ngen en landversch­uivingen in Kenia
 ??  ?? Bewaarde sneeuw in Oostenrijk
Bewaarde sneeuw in Oostenrijk
 ??  ?? Overstromi­ngen in Griekenlan­d
Overstromi­ngen in Griekenlan­d
 ??  ?? Overstromi­ngen in Venetië
Overstromi­ngen in Venetië
 ??  ?? Smeltwater op Groenland
Smeltwater op Groenland
 ??  ?? Bosbranden in Brazilië
Bosbranden in Brazilië
 ??  ?? Bosbranden in Mexico
Bosbranden in Mexico
 ??  ?? Zeevervuil­ing in India
Zeevervuil­ing in India
 ??  ?? Vuilnisbel­t in Ghana
Vuilnisbel­t in Ghana

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands