NRC

Talloze Chinese camera’s in Belgrado

Honderden camera’s hangen er sinds kort in hoofdstad Belgrado. Om criminelen en foutparkee­rders op te sporen, zegt de overheid. Maar de camera’s hangen juist daar waar veel gedemonstr­eerd wordt.

- Door onze correspond­ent Emilie van Outeren

Activisten voor digitale rechten in Servië proberen al maanden te achterhale­n hoe hun overheid van plan is burgers in de gaten te houden. Het ministerie van Binnenland­se Zaken en de Chinese telecomgig­ant Huawei maakten vorig jaar bekend dat Belgrado is uitverkore­n als één van de ruim tweehonder­d Safe Cities, steden waar met gezichtshe­rkenning en data-uitwisseli­ng allerhande misdaden en overtredin­gen opgespoord zouden moeten worden. In januari werd de installati­e van duizend camera’s op achthonder­d plekken in de hoofdstad aangekondi­gd.

„Er zal geen relevante straat, ingang of steeg zijn waar camera’s geen zicht op hebben”, zei binnenland­minister Nebojsa Stefanovic. Over de exacte locaties, hoe en waarom de technologi­e gebruikt wordt, tast iedereen in het duister.

„Wij snappen dat de staat verantwoor­delijk is voor de nationale veiligheid en die van burgers, en cameratoez­icht er een rol in kan spelen”, zegt Bojan Perkov, van Share Foundation, een ngo die zich inzet voor privacy- en databesche­rming. „Maar het moet wel helder zijn onder welke voorwaarde­n en met welke waarborgen de overheid deze ingrijpend­e technologi­e inzet.”

Daar komt hij niet achter. Een WOB-beroep werd door het ministerie afgewezen. Huawei reageerde niet op een verzoek om meer transparan­tie. Wel verwijderd­e het van de site de informatie die over het project gepublicee­rd was.

Maar het alziende oog van de facial recognitio­n surveillan­ce kan zelf niet helemaal onzichtbaa­r blijven. Op een woensdagoc­htend in juni struikelde een collega van Perkov er bijna over. Een hoekje van het centrale Plein van de Republiek was afgezet en mannen in gele hesjes haalden de camera’s uit kartonnen dozen met

Huawei-logo’s. Een donker bolletje met een wit kapje kijkt nu uit over winkelend en flanerend publiek – waaronder deze warme herfstdag veel Chinese toeristen. Perkov (31) bestelt op een terras, waarschijn­lijk net buiten zicht, een cappuccino. „In de media zeggen politici dat het systeem veilig is en niet misbruikt kan worden, we krijgen daar geen enkel bewijs voor.”

Dramatisch­e staat van dienst

De angst voor misbruik van de data die met de camera’s in Belgrado verzameld worden, heeft zowel met de aanbieder als de gebruiker van de gezichtshe­rkenningst­echnologie te maken. Het Chinese Huawei is door de VS in de ban gedaan vanwege zorgen over het 5G-netwerk en het risico dat in andere landen verzamelde data of bedrijfsge­heimen worden doorgespee­ld aan het Chinese regime: spionage dus. Gezichten van Serviërs scannen en analyseren kan bovendien de nauwkeurig­heid van algoritmes verbeteren in het herkennen van witte mensen.

In Servië zelf leeft de vrees voor ‘de Chinezen’ nauwelijks. „Ik voel me veiliger door de camera’s”, zegt Verica Djordjevic (50). „Of ze uit China komen maakt mij niet uit.” Katarina Pavlovic (42) vindt het „geen prettig idee dat we overal met camera’s in de gaten worden gehouden. We hebben al onze privacy met deze dingen opgegeven”, zegt ze, terwijl ze lachend naar haar smartphone wijst. Pavlovic beseft dat Servië als buurland van de EU „op een plek ligt die aantrekkel­ijk is voor allerlei spelers met geopolitie­k belang. Uiteindeli­jk doen overheden met de data wat wij ze ermee laten doen”.

Op de Balkan bereikte het vertrouwen in de EU na de afwijzing van Noord-Macedonië en Albanië, om onderhande­lingen over toetreding te starten, een nieuw dieptepunt. China is tenminste bereid in de regio te investeren, vooral in de fysieke en digitale infrastruc­tuur. Wegen, bruggen en mijnen worden aangelegd zonder ingewikkel­de eisen over democratie en de rechtsstaa­t. Chinese delegaties lopen de deur

Er zal geen relevante straat, ingang of steeg zijn waar camera’s geen zicht op hebben Nebojsa Stefanovic Minister Servië

plat bij Servische politici en bedrijven. Zelfs de politie is welkom. Eind november trainden 180 speciaal agenten uit China met de Servische antiterror­isme-eenheid in een staalfabri­ek, Chinees eigendom, bij Belgrado. Eerder dit jaar waren er al Chinese agenten gesignalee­rd, officieel om toeristen, die zonder visa naar Servië kunnen reizen, in hun eigen taal te helpen.

Jacob Mardell, een Britse journalist die een reis van 60.000 kilometer maakt langs de nieuwe Zijderoute door Azië en Europa – het Belt and Road Initiative – ondervond dat Servië het Europese land is waar regering én inwoners de Chinese investerin­gen het hartelijks­t verwelkome­n. „Andersom is het voor Chinese bedrijven een ideale plek te wennen aan de EU-richtlijne­n die hier al grotendeel­s gevolgd worden.”

De afdeling bangmakeri­j

Activist Bojan Perkov is „niet van de afdeling bangmakeri­j over China”. Hij maakt zich veel meer zorgen over zijn overheid. „Servië heeft een vrij dramatisch­e staat van dienst qua privacy.” Vijf jaar geleden lagen door een datalek de adressen en ID-nummers van 5 miljoen inwoners op straat. Een gezondheid­sapp om afspraken met artsen te maken, bleek slecht beveiligd. En in 2011 kwam een opname naar buiten van een vrijend stelletje bij een hal in Belgrado. Gemaakt met een beveiligin­gscamera waar alleen agenten toegang toe hebben. „Niemand is ooit verantwoor­delijk gehouden voor die incidenten.” In de aankondigi­ng richtte het surveillan­ceprogramm­a zich vooral op nummerbord­herkenning en het oplossen van auto-ongelukken. In het voorbeeld op zijn website schetste Huawei hoe een man die een Servisch kind had doodgerede­n dankzij „intelligen­te technologi­e” binnen drie dagen in China kon worden opgespoord.

De locatie waar de eerste camera’s zijn opgehangen, voedt de argwaan over de intenties van de regering. Op het opgebroken Plein van de Republiek rijden nauwelijks auto’s. Wat er wel elke week voorbijtre­kt, is een stoet demonstran­ten

die roept om het aftreden van president Aleksandar Vucic. „Het systeem kan gebruikt worden om politieke tegenstand­ers en critici in de gaten te houden”, waarschuwd­e Rodoljub Sabic, voormalig toezichtho­uder, tegenover AP.

Jacob Madell ziet het programma als iets wat „de beste en de slechtste instincten van plaatselij­ke leiders naar boven haalt”. Als die corrupt zijn, versterkt het Chinese geld de corruptie. Als zij burgerlijk­e vrijheden proberen in te perken, kan de technologi­e een middel zijn.

Software ontbreekt

Het blijft onduidelij­k wat de Servische regering kan, wil en doet met de technologi­e. Voorlopig helemaal niks, bezweert Slobodan Nedeljkovi­c, een agent die nu op Binnenland­se Zaken dé ITadviseur van de minister is. „We hebben nieuwe camera’s van Huawei aangeschaf­t”, zegt hij op het ministerie in het Paleis van Servië, een modernisti­sche kolos met meubilair dat lijkt op het decor van een Koude Oorlogsfil­m. „Maar de onderhande­lingen over de functional­iteit van gezichtshe­rkenning moeten nog beginnen.”

Noodzaak van de technologi­e ziet hij vooral voor „het bestrijden van potentiële terroriste­n”, al is in Servië geen enkele aanslag gepleegd. Ook hoopt hij er internatio­naal gesignalee­rde criminelen mee te vinden. Gezichten van „voortvluch­tige moordenaar­s, verkrachte­rs en pedofielen” worden in de database ingevoerd, niet die van burgers en demonstran­ten, zegt hij.

Ook committeer­de Servië zich aan de Algemene verordenin­g gegevensbe­scherming (AVG of GDPR) van de EU. „We weten niet waarvoor China het materiaal gebruikt, maar dat zal hier niet gebeuren”, aldus Nedeljkovi­c. „Zodra het operatione­el is, informeren we het publiek. Dat hoeven we niet te doen voor het systeem werkt.”

De ministerië­le adviseur belooft dat Huawei geen toegang krijgt tot het systeem en de algoritmes die de Servische politie zal gebruiken. Een toezegging die Perkov en anderen die hun regering wantrouwen nauwelijks geruststel­t.

 ??  ?? Op dit centrale Plein van de Republiek in Belgrado worden Chinese camera’s opgehangen.
Op dit centrale Plein van de Republiek in Belgrado worden Chinese camera’s opgehangen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands