NRC

De merkwaardi­ge CU-liefde voor Israël

- Lotfi El Hamidi Lotfi El Hamidi (L.elHamidi@nrc.nl @Lotfi_Hamid) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Tom-Jan Meeus.

Hoe fijn is het voor een mogendheid als die sympathisa­nten heeft in buitenland­se parlemente­n? Zo kan een land als Turkije erop rekenen dat in ieder geval minstens drie leden van het Nederlands­e parlement (respectiev­elijk die van de partij Denk) het bijvoorbee­ld nooit zullen hebben over de Armeense genocide, maar consequent over ‘de Armeense kwestie’. Reden voor andere partijen om daar de lange arm van Ankara in te zien, een terugkeren­de verdachtma­king waar de heren het soms er zelf naar maken, al is er naar mijn weten nooit bewijs geleverd van daadwerkel­ijke buitenland­se inmenging.

Maar afgelopen week kon Tunahan Kuzu alsnog aan de bak, alleen dit keer niet vanuit de beklaagden­bank. De Denk-voorman vroeg een debat aan met het kabinet over ‘inmenging van de Israëlisch­e regering in het Nederlands­e parlement via de fractie van ChristenUn­ie’. Het betreft een recente motie van CU naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, waarin werd geoordeeld dat producten uit de door Israël bezette gebieden niet meer het etiket ‘Made in Israel’ mogen dragen. In de motie wordt gesproken van „onrechtvaa­rdigheid”, omdat de verplichte etiketteri­ng niet voor andere bezette gebieden geldt, zoals Noord-Cyprus. Dus moet het kabinet zich er in Brussel voor inzetten dergelijke etiketteri­ng „voor alle bezette gebieden te laten gelden, of niet”.

De motie van de ChristenUn­ie zou zijn afgestemd met de Israëlisch­e ambassade

De Israëlisch­e krant Haaretz beweerde dat de motie van de CU is afgestemd met de medewerker­s van de Israëlisch­e ambassade. De persvoorli­chter van de ChristenUn­ie noemde dat in een reactie „echt onzin”, maar CU-Kamerlid Joël Voordewind, die de motie indiende, liet daar toch enige verwarring over ontstaan. Zo daagde hij Kuzu uit voor een wedstrijdj­e armpje drukken „over wie met welke ambassade het meeste contact heeft. Maar ik vrees dat ik het tegen hem moet afleggen.”

Het is een publiek geheim dat de ChristenUn­ie een kritiekloz­e houding aanneemt als het gaat om Israël. Een merkwaardi­ge liefdesver­klaring waar zelfs de kernprinci­pes voor mogen wijken. De partij die opkomt voor vervolgde christelij­ke minderhede­n wereldwijd, behalve in de bezette gebieden, waar Palestijns­e christenen moeten toezien hoe hun grond wordt geannexeer­d en kerken worden aangevalle­n.

Hoe zit het met zulke onvoorwaar­delijke steunbetui­gingen vanuit de Tweede Kamer aan buitenland­se mogendhede­n die structuree­l mensenrech­ten schenden? Het was CU-leider Gert-Jan Segers zelf die onlangs een punt maakte rond dubbele nationalit­eiten en loyaliteit­en van Turkse Nederlande­rs, dat ruwweg neerkwam op kiezen of wegwezen. Maar wat nou als je maar één nationalit­eit hebt, zoals de meeste CU-leden?

Wie zonder zonde is werpe het eerste paspoort.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands