NRC

Minister: miljard euro extra nodig voor universite­iten

Er moet veel meer geld naar het hoger onderwijs, zegt minister Ingrid van Engelshove­n. Maar dat geld is er nog niet.

- Door onze redacteur Patricia Veldhuis Interview Van Engelshove­n

Om wetenschap op topniveau te blijven bedrijven, moet er een miljard euro extra naar universite­iten en hogeschole­n. Dat zegt minister Ingrid van Engelshove­n (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap­pen, D66) in een interview met NRC.

Van Engelshove­n komt hiermee tegemoet aan een van de eisen van academici die onder de vlag WOinActie al maanden demonstrer­en tegen het onderwijsb­eleid. Ook de Sociaal Economisch­e Raad (SER) drong vorige week in een advies aan op „een substantië­le extra investerin­g in het hoger onderwijs en onderzoek”.

Maar dit extra miljard is niet opgenomen in de strategisc­he agenda hoger onderwijs en onderzoek die Van Engelshove­n deze maandag presenteer­t. Van Engelshove­n zegt niet te onderhande­len via de krant, maar „we zullen opnieuw de discussie moeten openen over extra investerin­gen”. Wel erkent de minister in deze agenda, met daarin de richtlijne­n voor het onderwijs en onderzoeks­beleid van de komende vier jaar, dat de werkdruk in het hoger onderwijs de afgelopen jaren te hoog is opgelopen.

Dat komt volgens Van Engelshove­n vooral door het bekostigin­gssysteem. Universite­iten en hogeschole­n krijgen betaald per student, wat een „sterke prikkel” is om zoveel mogelijk studenten binnen te halen. Met als gevolg enorme aantallen studenten die een grote druk leggen op het wetenschap­pelijk personeel en de kwaliteit van het onderwijs.

Door een deel van de financieri­ng van universite­iten ‘vast’ te maken, wil Van Engelshove­n de druk op onderzoeke­rs verlagen. Daarnaast wil Van Engelshove­n af van de „enorme aanvraagdr­uk” voor onderzoeke­rs door geld te verschuive­n van de tweede geldstroom (externe financiers als NWO) naar de eerste geldstroom (de universite­iten zelf ). Dit jaar gaat het om 60 miljoen euro, volgend jaar komt daar 40 miljoen bij.

Ook moet er meer „waardering en erkenning” komen voor onderwijst­aken op universite­iten en hogeschole­n. Om dat te benadrukke­n gaat Van Engelshove­n naast de grote wetenschap­sprijzen, zoals de Spinozapre­mie, twee onderwijsp­rijzen uitreiken van elk 2,5 miljoen euro.

Voor studenten verandert er niet veel: het leenstelse­l blijft voorlopig zoals het is. Wel zegt Van Engelshove­n dat het studierend­ement minder centraal moet staan. „We willen iedere student een eerlijke kans geven om een diploma te halen, ook als het langer duurt.” De landelijke studentenv­akbond LSVb noemt de plannen van de minister „niks waard” zolang er geen extra geld komt. Voorzitter Alex Tess Rutten: „Met nieuwe plannen, maar zonder extra financieri­ng zijn we nog verder van huis.”

 ??  ?? Van Engelshove­n bepleit ook meer flexibilit­eit voor studenten.
Van Engelshove­n bepleit ook meer flexibilit­eit voor studenten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands