NRC

Hyperperfe­ctionistis­che klankpolij­ster

De Let Mariss Jansons, van 2004 tot 2015 dirigent van het Concertgeb­ouworkest, stond voor lucide en opwindende interpreta­ties.

- Door onze redacteur Mischa Spel

Afgelopen maand nog was hij in het nieuws. Voorzichti­g gemor in München bij het orkest van de Bayerische Rundfunk. Chef-dirigent Mariss Jansons, internatio­naal zeer gevraagd, zegde de laatste tijd concert na concert af vanwege zijn broze gezondheid. Jansons overleed zondag in zijn woonplaats Sint-Petersburg. Hij werd 76 jaar.

Jansons leed al zeer lang aan ernstig hartfalen – een conditie die begon toen hij in 1996 getroffen werd door een infarct. Talrijke ingrepen hielden hem op de been, maar zijn conditie bleef voortduren­d breekbaar.

Mariss Jansons was de zesde chef-dirigent in de recente geschieden­is van het Koninklijk Concertgeb­ouworkest. Hij kwam er in 2004, als opvolger van Riccardo Chailly, en bleef tot 2015, toen hij – opnieuw voornameli­jk om gezondheid­sredenen – ervoor koos alleen nog in München chef te willen blijven en werd opgevolgd door Daniele Gatti.

Jansons’ Amsterdams­e chefschap was het enige relationee­l rimpelloze in de geschieden­is van het orkest. Het was ook onder Jansons dat het orkest in 2008 door muziektijd­schrift Gramophone werd verkozen tot beste orkest ter wereld. Met reden: Jansons toonde zich elf jaar lang een hyperperfe­ctionistis­che klankpolij­ster die excelleerd­e in diepgevoel­de uitvoering­en van met name Mahler, Bruckner, Strauss en Russisch repertoire.

Met moderne muziek had hij wat minder; als er een kritiekpun­t klonk, was het dat. Toen Jansons tijdens de wereldtour­nee van het orkest in 2013 instortte tijdens een concert in Sydney, vreesde iedereen dat hij het lot van zijn vader, dirigent Arvids Jansons, zou volgen: die overleed op de bok aan een infarct, tijdens het dirigeren van Mahlers Vijfde symfonie.

Maar Jansons bleef opstaan en doorgaan. „Een artiest heeft geen keuze. Koorts, moe, pijn? Jammer dan, hij moet performen”, zei hij in 2013 in een interview met NRC.

Als kleuter al dirigentje spelen

Als de zoon van een dirigent en van een operazange­res groeide Mariss Jansons (Riga, 14 januari 1943) op in een artiesteng­ezin. Zijn moeder nam hem mee naar de repetities in de opera van Riga. Kleuter Mariss speelde thuis dirigentje – en werd het ook. Een muzikale opvoeding, legde hij eens uit, moet je niet vrijblijve­nd aanbieden; daarvoor is de inzet te cruciaal. „Muziek is voedsel voor de menselijke ziel. Wie genoten heeft van een goede opera of een mooi concert, heeft de volgende dag een opgeladen spirituele batterij. Wie zijn ziel níét voedt met kunst, leidt een leven gevuld met eten, werken en slapen; de matte, primitieve monotonie van een beest. Daarom zeg ik: kunst moet. Alleen dan maak je mensen bewust van hun menselijkh­eid.”

Toen vader Arvid assistent werd van de legendaris­che chef-dirigent Jevgeni Mravinski in Sint-Petersburg (toen Leningrad), ging Mariss, dertien, er naar het conservato­rium. Lange leerdagen brachten hem een discipline bij die zijn ego onderdrukt­e, maar zijn muzikale talent „deden opengaan als een bloem”. Hij studeerde cum laude af bij Nikolaj Rabinovits­j, van wie hij leerde dat slagtechni­ek alleen bedoeld is om muziek te maken, niet als expressiem­iddel. Jansons slag was ingetogen en instrument­eel; het tegendeel van ijdel – net als Jansons zelf. „Muziek, emotie en religie hangen voor mij zeer nauw samen”, zei hij daarover. „Een rijke innerlijke wereld brengt meer geluk dan tien auto’s.”

‘Generaal in de loopgraven’

Zijn perfection­isme en werkhoudin­g als ‘generaal in de loopgraven’ in plaats van ‘presidenti­eel adviseur’ zoals een musicus ooit verwoordde, maakten hem geliefd bij de vele orkesten die hij later overal ter wereld zou dirigeren. Prille Nederlands­e successen boekte hij bij het Rotterdams

Kunst moet. Alleen dan maak je mensen bewust van hun menselijkh­eid Mariss Jansons

Philharmon­isch Orkest. „Mariss Jansons is spectacula­ir: een van de opmerkelij­kste dirigenten van deze tijd”, schreef NRC al in 1991.

In Pittsburgh was Jansons chef tussen 1997 en 2004. De laatste jaren beperkte hij zich naast de Bayerische Rundfunk in München tot de Wiener en de Berliner Philharmon­iker en het Concertgeb­ouworkest. Vorige maand reisde Jansons nog met zijn Münchense orkest naar New York. Daar leidde hij onder meer Strauss’ Vier letzte Lieder – een gedroomd slotakkoor­d voor een van de grootste dirigenten van onze tijd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mariss Jansons dirigeert een concert van het Koninklijk Concertgeb­ouwd Orkest in 2014.
Mariss Jansons dirigeert een concert van het Koninklijk Concertgeb­ouwd Orkest in 2014.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands