NRC

FVD’ers komen voor het clubgevoel

Forum voor Democratie wil volop doorgaan als beweging tegen het establishm­ent.

- Door onze redacteure­n Rik Rutten en Philip de Witt Wijnen

Forum voor Democratie is een vroemparti­j. De shuttlebus­sen die leden vervoeren vanaf treinstati­on Barneveld Centrum vullen zich traag, de parkeerpla­ats voor de congreshal staat vol. Binnen hebben zich zaterdag bijna tweeduizen­d bezoekers verzameld voor het vierde FVD-congres – het eerste zonder Henk Otten.

Over Otten, die deze zomer uit de partij werd gezet, gaat het nauwelijks. In de besloten ledenverga­dering blikt de partijtop nog even formeel terug op de financiële onregelmat­igheden van Otten – consequent aangeduid als „de penningmee­ster”. Die zou salarissen dubbel hebben uitgekeerd, de contante inkomsten uit de boekverkoo­p hebben verduister­d en de administra­tie tot een rommeltje hebben gemaakt.

Als een lid vraagt of de modus operandi van Otten niet veel weg heeft van een criminele organisati­e, maken zijn opvolgers in het bestuur duidelijk dat de zaak met een royement gesloten is. Tot een aangifte tegen Otten komt het niet meer.

Formeel punt is ook de aanstellin­g van het nieuwe partijbest­uur. Die benoeming was al in september aangekondi­gd, maar wordt nu door de leden bekrachtig­d. Partijleid­er Thierry Baudet en secretaris Rob Rooken blijven ook in het nieuwe bestuur betrokken.

Is de schade van de botsing met Otten voor Forum permanent? De winstmarge van de Provincial­e Statenverk­iezingen is sindsdien verdampt, ook al blijft de prognose van 12 tot 16 zetels een enorme verbeterin­g ten opzichte van de huidige twee Kamerzetel­s.

Lange Frans

Maar de meeste bezoekers komen niet voor peilingnie­uws, moties, bestuurswi­ssels en stemmingen per acclamatie. Het is een samenzijn, een hecht en zelfverzek­erd clubgevoel. FVD mag dan niet de grootste partij van Nederland zijn, in de Barnevelds­e Midden Nederland Hallen voelt de wereld van Forum heel even alom aanwezig en onvermijde­lijk.

„Het is niet alleen een partij, maar een culturele beweging”, zegt Paul Cliteur, de fractievoo­rzitter in de Eerste Kamer, in zijn toespraak. „Het gaat om niks anders dan de veranderin­g van de cultuur.”

En dus rapt Lange Frans, met Baudet op de piano, in een herschreve­n versie van zijn hit ‘Het Land Van’ over nationale trots, het migratiede­bat en de vermeende onbetrouwb­aarheid van NOS-weerman Gerrit Hiemstra.

In de foyer keuvelt Jan Roos, ooit presentato­r voor PowNed en voorman van de gesneefde partij VNL. Even verderop flyeren Arnold Karskens

en Joost Niemöller voor hun nieuwe omroep Ongehoord Nederland. Baudet sprak eerder via Twitter zijn steun uit. Met veel succes, volgens Karskens, want zijn wervende folders raakt hij nauwelijks kwijt. „Iedereen hier is al lid.”

Op het podium in de grote zaal is het niet anders. Presentato­r Robert Jensen, die met een rechtse talkshow op YouTube een achterban van enkele tienduizen­den kijkers bedient, trekt de champagne open terwijl hij partijidol­en Annabel Nanninga en Theo Hiddema interviewt. Jenny Douwes, voorvrouw van de blokkeerfr­iezen, verschijnt in een videoboods­chap om de ondernemer­sachterban van FVD aan te spreken.

Het internatio­nale imago wordt gestut door speeches van de Belgische oud-staatssecr­etaris Theo Francken en de Amerikaans­e ambassadeu­r Pete Hoekstra. Francken, die het Belgische kabinet hielp op te blazen door te weigeren het migratiepa­ct van Marrakesh

Henk Otten, deze zomer uit de partij gezet, wordt ‘de penningmee­ster’ genoemd

te tekenen en zijn opmars maakt binnen de rechts-conservati­eve N-VA, neemt het op tegen „activistis­che rechters”. Hoekstra oogst applaus als hij zich voorstelt als „vertegenwo­ordiger van Trump”.

Establishm­ent

Zo weet Forum voor Democratie zich een dag lang omringd door gelijkgest­emden in alle takken van de samenlevin­g – een ecosysteem dat andere anti-establishm­entpartije­n nooit om zich heen wisten te creëren. Dat past bij de culturele omslag die Baudet zelf al langer zegt na te streven en de laatste maanden opnieuw benadrukt in buitenland­se optredens. In Los Angeles, op een conferenti­e van de American Freedom Alliance. In Stockholm, als gastspreke­r op het partijcong­res van de Zwedendemo­craten. Steeds was de boodschap hetzelfde: partijen als Forum kunnen alleen winnen als ze op alle fronten – politiek, media, cultuur – hun anti-establishm­entgeluid vertolken en hun krachten bundelen.

Het is een allesomvat­tende kijk op politiek, waarin de politieke praktijk zelf vaker een obstakel dan een middel is. „Het parlementa­ire gebeuren is een theaterstu­k”, zegt Baudet in zijn slottoespr­aak. „Het doet er allemaal niet toe, het besluit staat al vast.” Hij wil bestuurlij­ke vernieuwin­g. Daarna hijst hij alle FVD-vertegenwo­ordigers uit de provincies, de gemeentera­den en de senaat op het podium – precies wat Otten ooit zei te missen bij de verkiezing­stoespraak van Baudet na de Provincial­e Statenverk­iezingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands