NRC

Zorg voor ‘gevaarlijk­e mensen’ in geding

Drie forensisch psychiatri­sche klinieken eisen in een kort geding tegen het ministerie van Justitie hogere tarieven voor 2020.

- Door onze redacteur Frederiek Weeda

Ze noemt het ‘forensisch­e scherpte’. Dat je kunt inschatten of een psychiatri­sch patiënt, die behandeld wordt voor gewelddadi­gheid, opnieuw agressief zal worden. Psychiater Melina Rakic weet er veel van – ze leidt Inforsa, een Amsterdams­e kliniek voor patiënten die een behandelin­g is opgelegd door de strafrecht­er. „Wij kunnen door veel ervaring risico’s taxeren: kan hij van de kamer af? Kan hij aan de lunchtafel? Kan hij op verlof?”

Ze heeft het over gevaarlijk­e mensen, onderstree­pt Rakic. Meestal mannen. „Voor wie we de samenlevin­g (tijdelijk) moeten beschermen.” En daarom kan ze niet bevatten dat het ministerie van Justitie en Veiligheid weigert een „fatsoenlij­k” tarief te betalen. Voor het eerst hebben drie forensisch psychiatri­sche klinieken (Inforsa, het Rotterdams­e Fivoor en de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek) een kort geding aangespann­en tegen het ministerie. Ze eisen dat Justitie de tarieven voor 2020 verhoogt. Ze kunnen niet nóg twee jaar interen op reserves om personeel te betalen, zeggen zij. Het kort geding dient overigens pas in januari.

Neem het Zuid-Hollandse Fivoor. Dat geeft elk jaar ongeveer 160 miljoen euro uit aan verpleegku­ndigen, psychiater­s en alle andere kosten in 39 locaties. Ze bieden alles van reclasseri­ng tot behandelin­g voor de zwaarst beveiligde tbs’ers. Erik Masthoff, bestuurder bij Fivoor: „Met wat gepuzzel kan ik best een begrotings­gat van 1 miljoen euro dichten. Maar ik heb volgend jaar een tekort van 9 miljoen euro, met name als Justitie zijn aanbestedi­ng niet aanpast aan de reële kosten.”

Naar een andere aanbieder

Een aanbestedi­ng? Jazeker, zegt Masthoff: strafrecht­elijk opgelegde behandelin­gen zijn een markt. Klinieken zoals Fivoor (dat een vijfde van de markt heeft) moeten elke twee jaar concurrere­n om de opdracht van Justitie. Hij wijst erop dat de organisati­e niet op winst is gericht. Rakic: „Justitie zegt dat als we het niet voor dit tarief doen, ze naar een andere aanbieder gaan.”

Maar dat kán helemaal niet, zeggen Rakic en Masthoff, omdat er te weinig instelling­en zijn die dit kunnen. Er is een wachtlijst voor forensisch­e psychiatri­sche behandelin­gen, waaronder tbs. Sinds Anne Faber in 2017 werd vermoord, leggen strafrecht­ers vaker tbs op, waardoor nu ongeveer 40 veroordeel­den op een tbs-plek wachten.

Het gaat om veiligheid, onderstree­pt Masthoff. „We kunnen niet zeggen: ‘Sorry mensen, het geld is op, dus we sturen minder begeleidin­g mee tijdens zijn verlof.’ We kunnen in de kliniek niet één verpleegku­ndige alleen laten met tien (vlucht)gevaarlijk­e patiënten. Dat moeten er twee zijn en het liefst drie. Dat zijn de kwaliteits­normen.”

Sommige forensisch­e patiënten verblijven korter dan een jaar in de kliniek, anderen langer. En de tbs’er gemiddeld acht jaar. Er zijn landelijk twaalf forensisch psychiatri­sche klinieken waarvan zeven ook tbs bieden en twee bij het Rijk horen.

Bij het Amsterdams­e Inforsa, een kleinere kliniek die onder de ggz-instelling Arkin valt, gaat het om een verschil van 2 miljoen euro: Inforsa zegt volgend jaar 15,5 miljoen euro nodig te hebben voor zeventig bedden, Justitie biedt 13,5 miljoen. Financieel directeur Dick de Wit van Inforsa: „Arkin subsidieer­t al twee jaar onze verliezen. Dat kan niet zo doorgaan.”

Meer geld vragen in de Randstad

Het meningsver­schil over de tarieven is te verklaren doordat Justitie uitgaat van landelijke gemiddelde­n – een vaststaand aantal uren behandelin­g per patiënt, per dag. Maar psychiatri­sch geschoold personeel is schaars en kan in de Randstad meer geld vragen dan elders. Ook het onderhoud van de gebouwen is duurder in de Randstad, zegt Rakic.

Daarnaast verhuren steeds meer psychiatri­sch verpleegku­ndigen én psychiater­s zich als zzp’er. Dat kost tot 30 procent meer dan als iedereen in loondienst is. Masthoff: „De lonen stijgen ook en Justitie heeft een korting van 4 procent doorgevoer­d op ambulante forensisch­e zorg.”

Interessan­t is dat zorgverzek­eraars, waar andere zorgverlen­ers doorgaans over mopperen, voor ongeveer even intensieve psychiatri­sche zorg méér betalen dan Justitie. Wel 100 euro meer per dag per patiënt, zegt Dick de Wit van Inforsa. Zijn collega Rakic: „We zouden financieel gezien kunnen stoppen met forensisch­e zorg, want voor niet-veroordeel­de zware psychiatri­sch patiënten krijgen we meer geld, van de zorgverzek­eraar. Maar dan heeft de maatschapp­ij echt een probleem, want goeie forensisch­e zorg bouw je niet zomaar op.”

Het verschil tussen ‘gewone’ intensieve zorg voor zware psychiatri­sch patiënten en forensisch­e zorg werd pijnlijk zichtbaar na de moord op een passagier in de Amsterdams­e metro

Taxatie in forensisch­e zorg: kan hij van zijn kamer, aan de lunchtafel of op verlof?

in 2017. Zoals Rakic uitlegt, zijn forensisch psychiater­s getraind om gevaar in te schatten. De gevaarlijk­e Philip O., die al vaak was veroordeel­d, onder meer voor een gewapende overval, liep nu vrij rond, maar werd opgenomen op de psychiatri­sche afdeling van het AMC. Daar wilde hij niet zijn en het AMC wist zich geen raad met hem. De medewerker­s wisten ook niet hoe ze hem in een forensisch­e kliniek konden krijgen. Ze stuurden hem met verlof.

Een grote inschattin­gsfout, oordeelde de Inspectie Justitie en Veiligheid onlangs. Dezelfde middag raakte Philip O. buiten zinnen, in de metro, en stak hij een passagier dood.

 ??  ??
 ??  ?? De Van der Hoeven Kliniek in Utrecht, waar onder anderen tbs’ers worden behandeld, is een van de drie instelling­en achter het kort geding.
De Van der Hoeven Kliniek in Utrecht, waar onder anderen tbs’ers worden behandeld, is een van de drie instelling­en achter het kort geding.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands