NRC

Tweede Kamer kan Europese machine niet bijbenen

De Tweede Kamer vindt dat de macht van de Europese Commissie te groot is geworden. Nederlands­e ambtenaren in Brussel zijn verbaasd.

- Tekst Stéphane Alonso en Clara van de Wiel

Een Europese Commissie die op de winkel past en verder niet al te gek doet. Dat is waar de Tweede Kamer al jaren van droomt. Wat anders dus dan Jean-Claude Juncker: die speelde in Nederlands­e ogen iets te graag ‘regering’. Ursula von der Leyen dan? De nieuwe voorzitter loopt net als de oude over van ambitie. De Duitse oud-minister van Defensie, die zondag 1 december begint als ‘EU-baas’, wil van Europa eindelijk de wereldspel­er maken die het al jaren te weinig is. „Dit is de geopolitie­ke Commissie die de EU zo dringend nodig heeft”, zei Von der Leyen woensdag in Straatsbur­g tijdens de presentati­e van haar team.

Juist die ambitie voedt in Nederland de argwaan. De tijden dat de Commissie werd gezien als beschermer van kleinere EUlanden tegenover de grote, zijn voorbij. Tegenwoord­ig wordt de Commissie zélf als te dominant ervaren. Eerder dit jaar liet de Tweede Kamer het functioner­en ervan zelfs analyseren, door de aan denktank Clingendae­l verbonden Adriaan Schout. Titel van zijn rapport: De Europese Commissie in balans? Algemene teneur: het EU-bestuur moet worden beteugeld.

Schout schetst het beeld van een bureaucrat­ische machine die qua effectivit­eit ongeëvenaa­rd is in de wereld, en door de vermenging van ‘ambtelijk DNA’ uit 28 landen „de kracht van een vuilnisbak­kenras” bezit – een grappig bedoeld compliment van de onderzoeke­r. Maar juist in die kracht schuilt ook het gevaar, want hoofdstede­n kunnen de Commissie daardoor niet meer bijbenen. Schout eindigt met een pleidooi om lidstaten meer taken terug te geven en meer te investeren in EUkennis.

De grote handelings­vrijheid die de Commissie nu heeft, leidt tot te grote ambities en uiteindeli­jk dus tot publieke teleurstel­ling.

„Ik ben benieuwd wat ze in Brussel van het rapport vinden”, zegt Tweede Kamerlid Anne Mulder (VVD), die er samen met Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) het initiatief toe nam. Het rapport is in het Engels vertaald en naar de Commissie gestuurd voor een officiële reactie, vertelt Mulder met een brede grijns.

Bestuurskr­acht bittere noodzaak

Vooralsnog zijn de eerste reacties verbaasd. Voor de grote opgaven van deze tijd – klimaatver­andering, migratie, kunstmatig­e intelligen­tie, geopolitie­k – is ferme bestuurskr­acht bittere noodzaak, zeggen Nederlands­e Commissie-ambtenaren met wie NRC sprak. Dat is óók in het Nederlands­e belang, zeggen zij eensgezind. En sinds wanneer is het hebben van een kennisvoor­sprong problemati­sch?

„Los van de vraag of dit waar is – ik betwijfel dat – kun je dat de Europese Commissie toch moeilijk verwijten”, zegt ook ex-VVD’er Gijs de Vries, staatssecr­etaris in het tweede kabinet-Kok, die in het verleden ook Europarlem­entariër en EU-coördinato­r terrorisme­bestrijdin­g was.

VVD’er Mulder vindt het goed dat op grote dossiers ambitie wordt getoond. „Maar de Commissie zou lidstaten vooral moeten helpen zélf sterker te worden.” Volgens Mulder is de Commissie ook niet zo goed in handhaving. Kijk maar, zegt hij, hoe coulant wordt omgegaan met landen die EU-begrotings­afspraken niet nakomen. „Wat wringt is dat zaken die we in Nederland gescheiden hebben – beleid en handhaving – bij de Commissie in één hand zitten”, zegt Mulder. „De vraag is of dat wenselijk is. Nee, denk ik dan.”

Dat verwijt klinkt vaker, en niet alleen uit Nederland. Vooral de portefeuil­le van de Deense Eurocommis­saris Margrethe Vestager roept vragen op. Zij gaat straks over mededingin­g, waarbij ze zich als ‘neutrale scheidsrec­hter’ moet opstellen. Maar ze gaat óók over het stimuleren van de Europese techsector. Het verwijt dat politieke motieven meespelen, ligt op de loer. Volgens Mulder is dit op te lossen door handhaving bij de Commissie weg te halen, of in ieder geval goed te scheiden.

Gevoelige snaar

Mulder raakt met zijn kritiek een gevoelige snaar: ook binnen het Europese ambtenaren­apparaat is er ongemak over de meer openlijk politieke rol van de Commissie de afgelopen jaren onder Juncker. Tegelijker­tijd heeft de Commissie die niet altijd zelf gewild, maar was die het gevolg van wereldgebe­urtenissen – eurocrisis, vluchtelin­gen – en een vraag vanuit de lidstaten. „De Commissie doet vaak het werk dat nationale regeringen zelf niet willen doen”, zegt De Vries. „Kijk naar Polen en de rechtsstaa­t. Volgens het EU-verdrag mogen lidstaten elkaar voor de rechter slepen, maar niemand doet dat. Deze hete aardappel wordt liever doorgescho­ven naar de Commissie.”

Mulder is niet bang dat Nederland snel wordt overvleuge­ld door de Commissie. Maar andere, vooral Oost-Europese lidstaten, landen die veertig jaar onder een communisti­sche deken hebben gelegen, zijn volgens hem ambtelijk zwakker en daardoor vatbaarder voor Brusselse stu

ring. „De combinatie van eurofielen en zwakke lidstaten is fnuikend”, zegt de VVD’er. In Brussel begrijpen ze die kritiek niet, of zoals een topambtena­ar het zegt: „Als Europa er in die gevallen niet zou zijn, dat zou toch nog veel erger zijn?” Dat zwakkere lidstaten zich aan sterkere landen of aan EU-instelling­en kunnen optrekken, is juist het hele idee achter Europese samenwerki­ng.

Zwartmaken is niet ongevaarli­jk

Europa zwartmaken is gemakkelij­k, maar niet ongevaarli­jk. In Brussel herinnert iedereen zich het onderzoek dat het Verenigd Koninkrijk liet uitvoeren naar de werking van de interne markt. Die bleek vooral positief, maar veel aandacht kreeg dat niet en drie jaar later stemden de Britten nipt voor vertrek uit de EU. Het jarenlange geklaag over Europa, door politiek en media, kreeg uiteindeli­jk de bovenhand. De Vries denkt niet dat Nederland die kant opgaat. Brexit heeft Nederlande­rs veel positiever gemaakt over de EU – en overigens ook over de Commissie, die door 65 procent wordt vertrouwd. De Vries: „De Nederlande­r is nuchter en kijkt naar wat het beste werkt. De Kamer loopt achter.”

Volgens De Vries kan de Kamer zich beter druk maken over de eigen controlere­nde taak. Hij wijst op een trits Europese afspraken die door Nederland niet worden nagekomen. Over de luchtkwali­teit bijvoorbee­ld. Of over de minimale investerin­g die elk land heeft beloofd te zullen doen in onderzoek en innovatie. „Nederland presteert op dat vlak slechter dan België”, zegt De Vries. „Waarom heeft de Tweede Kamer dát niet scherper gecontrole­erd? Als je echt iets wilt doen aan het democratis­ch tekort in de EU, dan moet je eerst je eigen stoep schoonvege­n.”

Talenkenni­s schiet tekort

Wat ook hoger op de Kameragend­a zou mogen: het verlies aan Nederlands­e invloed in EU-instelling­en. Het percentage Nederlande­rs dat werkt als EU-ambtenaar is laag, rond de 2 procent, minder dan waar Nederland verhouding­sgewijs ‘recht’ op heeft. Onderzoek naar de achtergron­den ontbreekt. Maar het ministerie van Buitenland­se Zaken is bezorgd en wil onder meer extra geld steken in het Europacoll­ega in Brugge. Op deze springplan­k voor veel Europese ambtenaren stonden de afgelopen jaren nauwelijks Nederlande­rs, niet in de laatste plaats door het Haagse besluit om het beurzenpro­gramma hiervoor stop te zetten. Het ministerie wil dat nu herstarten, en hoopt zo tien à twintig Nederlande­rs per jaar te kunnen aantrekken.

De Vries vreest dat de talenkenni­s in Nederland tekortschi­et, een probleem waar ook de Britten op een gegeven moment keihard tegenaan liepen. Wat waarschijn­lijk ook een rol speelt: een baan in Brussel is voor jonge mensen uit armere lidstaten een reusachtig­e carrièresp­rong, terwijl het voor een Nederlande­r qua loon zelfs ‘verliesgev­end’ kan zijn. Maar dat ook negatieve beeldvormi­ng over Europa een rol speelt, betwijfele­n weinigen. „Woorden hebben gewicht. Het signaalged­rag van opinieleid­ers is belangrijk”, zegt De Vries. „Kennelijk voelen mensen zich unheimisch bij de Commissie”, merkt een Nederlands­e ambtenaar op. „Ik vind dat we ons daar grote zorgen over moeten maken.”

Nederlande­rs zijn nuchter en kijken naar wat het beste werkt. De Kamer loopt achter

Gijs de Vries ex-Europarlem­entariër

 ??  ?? Het Berlaymont-gebouw in Brussel, waar de Europese Commissie zetelt. „De Commissie zou lidstaten vooral moeten helpen zélf sterker te worden”, vindt Tweede Kamerlid Anne Mulder (VVD).
Het Berlaymont-gebouw in Brussel, waar de Europese Commissie zetelt. „De Commissie zou lidstaten vooral moeten helpen zélf sterker te worden”, vindt Tweede Kamerlid Anne Mulder (VVD).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands