NRC

SPD linksaf, coalitie in gevaar

De verkiezing van twee felle critici tot SPD-leiders kan Merkels geplaagde coalitie nog verder bedreigen.

- Door onze correspond­ent Juurd Eijsvoogel

In de hoop de al jaren slepende malaise in de SPD te overwinnen, hebben de Duitse sociaal-democraten een gewaagde stap gezet. De SPD-leden hebben een duo van twee relatief onervaren politici, die de coalitie van CDU, CSU en SPD niet steunen, gekozen tot nieuwe partijleid­ers. De twee moeten de partij weer een herkenbaar links gezicht geven.

Voor de SPD is dat een riskant avontuur. Want hiermee hebben de leden een vernietige­nd oordeel geveld over vrijwel de hele partijtop, ministers en staatssecr­etarissen, die zich de afgelopen twee jaar voor de coalitie hebben ingezet. De boodschap van de leden is: zo kan het niet langer, het roer moet om, anders houden we geen kiezers meer over.

Met 53 procent van de stemmen won het duo Norbert Walter-Borjans (oud-minister van Financiën van Noordrijn-Westfalen) en Saskia Esken (lid van de linkervleu­gel van de Bondsdagfr­actie) de strijd om het leiderscha­p. Verliezers (met 45 tegen 53 procent van de stemmen) waren vicekansel­ier en minister van Financiën Olaf Scholz en zijn politieke partner Klara Geywitz, ex-lid van het deelstaatp­arlement van Brandenbur­g. Slechts iets meer dan de helft van de 424.000 leden had de moeite genomen om zijn stem uit te brengen.

Afwijzing

Niet alleen de SPD komt door de uitslag in een lastige situatie. Ook de regering-Merkel kan erdoor in ernstige problemen raken. Want hoe valt er nog te regeren met een partij waarvan de nieuwe leiders vooral gekozen zijn dankzij hun afwijzing van de coalitie? En met een vicekansel­ier die niet het vertrouwen heeft van zijn eigen achterban?

Nu heeft Merkels moeizaam tot stand gekomen vierde kabinet wel vaker gewankeld. En steeds weer deinsden de partijen terug voor een breuk – al was het maar omdat bij vervroegde verkiezing­en pijnlijke verliezen dreigen. Merkel en haar ministers pakten de draad elke keer op, en wisten dan toch weer over veel eens te worden: van een pakket klimaatmaa­tregelen tot belastingv­erlichting, of een basispensi­oen voor arme ouderen.

De huidige dreiging voor Merkels regering begon eigenlijk al in juni. Na een grote nederlaag bij de Europese verkiezing­en trad Andrea Nahles, een van de steunpilar­en van de coalitie, af als SPD-voorzitter.

In de hoop de onrust in de partij te bezweren smeerde het bestuur de zoektocht naar een opvolger, of duo van opvolgers, uit over een half jaar waarin een reeks kandidaten zich aan de leden kon presentere­n, met een eerste en tweede verkiezing­sronde.

Zo werd de crisis uitgesteld, de verdeeldhe­id bevroren en kon het kabinet doorregere­n. Tot zaterdag uitslag van de stemming onder de leden bekend werd gemaakt.

Hoe het verder moet zal de SPD komende weekeinde bepalen op een partijcong­res in Berlijn. Daar moet niet alleen de benoeming van WalterBorj­ans en Esken formeel bekrachtig­d worden. Op het programma staat ook de vraag of doorregere­n met CDU en CSU nog zin heeft.

Gas terug

Esken leek zaterdagav­ond al wat gas terug te nemen van haar eerdere uitspraken dat het antwoord hierop ‘nee’ moet zijn. Minder drastisch zou een eis aan CDU en CSU zijn, zoals zij en Walter-Borjans eerder al opperden, om het regeerakko­ord open te breken en een verhoging van het minimumloo­n te eisen en een verscherpi­ng van het klimaatpak­ket.

Maar het CDU zegt dat daarvan geen sprake kan zijn. En de positie van voorzitter Annegret Kramp-Karrenbaue­r in haar eigen partij is zo zwak dat ze zich concessies aan de SPD niet goed kan veroorlove­n.

Als de SPD besluit de coalitie op te zeggen, betekent dat niet automatisc­h dat er meteen nieuwe verkiezing­en komen. Ook een minderheid­skabinet van CDU en CSU zou, als tussenoplo­ssing, een mogelijkhe­id zijn tot de geplande verkiezing­en in 2021.

 ??  ?? Norbert Walter-Borjans en Saskia Esken geven een interview na bekendmaki­ng van hun beider verkiezing tot leiders van de SPD.
Norbert Walter-Borjans en Saskia Esken geven een interview na bekendmaki­ng van hun beider verkiezing tot leiders van de SPD.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands