NRC

Eindelijk gerechtigh­eid na compromisl­oos vonnis over Bouterse

-

Wat lange tijd in Suriname voor onmogelijk werd gehouden, is toch gebeurd. Desi Bouterse, de altijd ongrijpbar­e opportunis­t en demagoog, heeft zijn meerdere gevonden in de Surinaamse rechters. Vrijdag kwam het langverwac­hte vonnis in de Decembermo­orden, het oordeel over het aandeel van de huidige president Bouterse in de zwartste episode in de recente Surinaamse geschieden­is. Het is een snoeihard vonnis: twintig jaar cel voor de toenmalige bevelhebbe­r die met opzet en voorbedach­te rade vijftien politieke tegenstand­ers liet vermoorden en achteraf geen onderzoek naar de zaak liet instellen, laat staan dat hij berouw toonde.

Symbolisch­er kon het niet. Terwijl het vonnis tegen hem werd gewezen, verbleef Bouterse zelf in China. Onder zijn bewind heeft dat land Nederland vervangen als geldschiet­er en handelspar­tner – sommigen zeggen als kolonisato­r.

Pogingen van Bouterse de rechtsgang te frustreren en zichzelf vrij te pleiten met een Amnestiewe­t werden door de rechters verijdeld. Dat getuigt van grote profession­ele integritei­t en persoonlij­ke moed. Het compromisl­oze vonnis is zodoende ook een weerleggin­g van de achteloosh­eid waarmee minister Stef Blok (Buitenland­se Zaken, VVD) Suriname vorig jaar afdeed als een failed state.

Met de gerechteli­jke uitspraak is, zevenender­tig jaar na de moorden en vijftien jaar nadat de dagvaardin­gen werden bezorgd, recht gedaan. Die moord op advocaten, journalist­en en vakbondsle­iders – gelegitime­erd met verzinsels over een op handen zijnde staatsgree­p – zorgde ervoor dat op 8 en 9 december 1982 in Suriname de burgerlijk­e oppositie tegen het militaire bewind in een klap werd uitgeschak­eld. Niet alleen dat: de moordparti­j had op de hele Surinaamse samenlevin­g een traumatise­rend en lange tijd verlammend effect.

Pas in de loop van de jaren negentig werd de democratie hersteld en krabbelde het land langzaam op. Met het vervagen van herinnerin­g aan de moorden stegen wrang genoeg de politieke kansen van Bouterse, die in 2010 opnieuw aan de macht kwam, via de stembus.

Er was nog een dramatisch effect. Na de moorden schortte Nederland de ontwikkeli­ngshulp op die bij de onafhankel­ijkheid van 1975 was toegezegd. Een begrijpeli­jke strafmaatr­egel, maar wel een die tot nevengevol­g had dat het land verder afgleed. Bouterse en zijn criminele vertrouwel­ingen zochten hun financiële heil onder andere bij de Colombiaan­se drugsmaffi­a.

Bouterse is nu niet door de oud-kolonisato­r veroordeel­d zoals in 1999 in verband met zijn drugsactiv­iteiten het geval was, maar door zijn eigen, Surinaamse rechters. Dat is van groot belang. Sinds 1982 zijn generaties Surinamers opgegroeid die vooruit willen en voor wie de moorden niet eens meer een herinnerin­g zijn. Een amnesie waar Bouterse behendig op inspeelde, tot en met censuur op schoolboek­en.

DRechters hebben laten zien dat Suriname geen ‘failed state’ is zoals minister Stef Blok beweerde

e makelaar van de macht die zijn geboortela­nd heeft uitgebuit als een particulie­r wingewest en die niet terugdeins­de voor koelbloedi­ge moord op zijn democratis­che tegenstand­ers is veroordeel­d. Er is reeds hoger beroep aangekondi­gd en een lange rechtsgang ligt nog in het verschiet. Maar dit vonnis met zijn grote betekenis ligt er. Het is alleen te hopen dat het ooit nog zal worden uitgevoerd. Want de enige plek voor Desi Bouterse is achter de tralies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands