NRC

Het is niet de beperkte hoeveelhei­d geld, het is de stress

- Gert Ringenoldu­s Via nrc.nl

Als ervaringsd­eskundige (zelfstandi­ge, ziek, schulden, bijstand, schuldhulp­verlening, afgekeurd) valt mij op dat in de discussie over armoede, waar Clarice Gargard haar column vorige week aan wijdde (Het misverstan­d dat armoede luiheid is, 27/11), het altijd maar gaat over de boodschapp­en en het te besteden bedrag per dag of per week.

Met een volledige bijstandsu­itkering, een huurhuis en toeslagen is het redelijk te doen. Als je niet ook nog allerlei schulden en andere oude verplichti­ngen uit je ‘goede tijd’ moet oplossen, tenminste.

Wat mij na tien jaar het meest opbreekt is de stress die de zorg over grotere uitgaven (van meer dan 50 euro) oplevert. Fatsoenlij­ke schoenen, een winterjas, een fiets, een computer, een telefoon, een wasmachine, een koelkast. Dingen gaan kapot, verouderen, je wordt dikker of dunner, en lang niet alles is via de kringloop op te lossen. En ook dat kost geld. ‘Vakantiege­ld’ (wie van ons zou er echt van op vakantie gaan?) en incidentel­e minimarege­lingen bieden soms even soelaas, tenminste, voor zolang het duurt. In Leiden wordt er al op geknepen.

En dan hebben we het maar niet over ‘luxe’ zaken als een lidmaatsch­ap van een vereniging, een bibliothee­kabonnemen­t, een theaterbez­oek, etc. Helaas kan dat allemaal niet meer.

Als je gedwongen op de bank zit en je schrikt van elk vreemd geluidje van de wasmachine, dan is ‘lui’ zijn echt geen lolletje.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands