NRC

KNVB, laat het niet bij lege woorden over racisme langs de lijn

Als amateurclu­bs geen steun krijgen, verliezen we de strijd tegen racisme, schrijft Huub Wilbrink.

-

In de bestuurska­mer van de Amsterdams­e voetbalclu­b Zeeburgia ontving ik een appje. Van een scheidsrec­hter die vorige zondag een amateurwed­strijd stillegde na racistisch­e opmerkinge­n vanaf de kant. Dat kreeg aandacht in de landelijke media. Hij schrijft: „Eigenlijk is er maar 1 woord dat de afgelopen week goed omschrijft ‘Alleen’.” Ik slik. Wederom slik ik. Deze keer om een scheidsrec­hter die gewoon het protocol volgde en ook moreel het juiste deed, maar daar geen goed gevoel aan heeft overgehoud­en. Omdat er vanuit voetbalbon­d KNVB amper een reactie kwam.

Ook zaterdag kreeg ik het al te kwaad. Het NOS Jeugdjourn­aal kwam een item maken over racisme in het amateurvoe­tbal en interviewd­e kinderen van Zeeburgia en tegenstand­ers. Het voor mij heftigste verhaal haalde de uitzending niet. Niet alleen vanwege de heftigheid. Maar vooral omdat de speler in kwestie het voorval nooit aan haar moeder had verteld. Tijdens een vakantie in Nederland, ze was 11, werd ze voor aap uitgemaakt. En het meest verdrietig­e ervan? Dat haar moeder het hele verhaal niet bleek te kennen toen we dit ter verificati­e vroegen. En die ook even helemaal niet wist wat te doen. En haar dochter? Die droeg het verhaal alleen.

De Koninklijk­e Nederlands­e Voetbal Bond is de grootste vereniging van Nederland. Elk weekend trappen 1,3 miljoen Nederlande­rs georganise­erd tegen een voetbal. Met trots vaak aangehaald als de meest inclusieve sport van ons land. En natuurlijk daarmee ook de sport waarin meningen, afkomst, gedrag en vele andere zaken elkaar ontmoeten. Tussen en buiten de lijnen. En dat botst soms.

Na het racistisch­e incident bij de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior werd snel en breed gereageerd. Ook vanuit Zeist. Maar rond het amateurvoe­tbal bleef het stil. Een van de redenen om niet alleen binnen, maar ook buiten Zeeburgia aandacht te vragen voor racisme in het amateurvoe­tbal. Vele clubs hadden dit ook bedacht of deden mee. Meer dan een: „We steunen elk initiatief” kwam er niet vanuit de uitgebreid­e persafdeli­ng uit Zeist. Verpakt in een column. Empathie en daarmee echte erkenning, laat staan actieberei­dheid bleef uit. Of een eerlijk: we weten ook niet wat nu te doen. Had ook gekund. Nee, de maatschapp­ij moest het doen. „En we doen al heel veel hoor.” Echt.

Afgelopen donderdag troffen een aantal ministers, onze minister-president (‘It’s black Pete and I cannot change that’), de KNVB-directie, Excelsiors­peler Mendes Moreira en scheidsrec­hter Laurens Gerrets elkaar op de burelen van de KNVB. En de bewindvoer­ders kwamen met een statement over langere stadionver­boden, een melding-app en slimme camera’s bij het prof- en het amateurvoe­tbal. Inzet van camera’s die in de eerste de beste scriptie van een student privacyrec­ht worden afgeschote­n (net zoals de inzet van Voetbal TV samen met Talpa trouwens). Maar goed, als dat duidelijk wordt is de storm alweer gaan liggen. Over tot de orde van de dag.

En ook nu geen inclusief gebaar richting het amateurvoe­tbal. De KNVB acteert alleen en zonder haar amateurach­terban te raadplegen. De eigen missie en visie lijkt hierbij uit het oog verloren, de maatschapp­elijke opgave gaat toch verder dan het soepel organisere­n van competitie­s? Startpunt van deze missie en visie is namelijk „voetbal om van te houden”. En dat daar samen met clubs, spelers en vele anderen op in wordt gezet. „Elke dag opnieuw.”

Er is nu een kans om dit samen met amateurclu­bs toe te passen op het racismevra­agstuk. Waar blijft de uitnodigin­g aan eenieder om hierover mee te denken? Is men nu nog niet van de schrik bekomen nu ook aan de Woudenberg­seweg het besef is doorgedron­gen dat racisme in het voetbal nog steeds springleve­nd is? Laten we samen komen tot de aangekondi­gde ‘centrale landelijke aanpak’. Want daar zit wel een hoofdstuk amateurvoe­tbal in toch? Of twee?

Ik praat, denk en doe graag mee. Jullie ook?

Waar blijft de uitnodigin­g aan amateurclu­bs om mee te denken?

 ??  ?? Huub Wilbrink is vicevoorzi­tter bij amateurclu­b AVV Zeeburgia. Hij schrijft dit op persoonlij­ke titel.
Huub Wilbrink is vicevoorzi­tter bij amateurclu­b AVV Zeeburgia. Hij schrijft dit op persoonlij­ke titel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands