NRC

‘We moesten toezien hoe collega’s afgevoerd werden’

Opgepakt, spullen doorzocht – en plots weer vrijgelate­n. De redactie van het laatste onafhankel­ijke medium in Egypte, Mada Masr, kampt met intimidati­e.

- Door onze medewerker Emma van der Zalm

Op 23 november wordt er vroeg in de ochtend luid op de deur gebonkt bij Shady Zalat. De 37-jarige journalist werkt als redacteur bij Mada Masr. Vier agenten in burgerkled­ing komen zijn huis in Caïro binnen, bewapende veiligheid­stroepen in uniform blijven buiten. De agenten weigeren zich te identifice­ren en laten geen geldig arrestatie­bevel zien. Ze kidnappen Shady en nemen zijn laptop, documenten en mobiel in beslag. Ze nemen hem mee naar het politiebur­eau in Giza, zeggen ze. Uiteindeli­jk blijkt dat hij op het hoofdkanto­or van de veiligheid­sdienst in buitenwijk Sheikh Zayed wordt vastgezet.

Mada Masr is inmiddels het enige onafhankel­ijke nieuwsmedi­um in Egypte. President Abdel Fattah al-Sisi houdt de media sinds zijn aantreden in 2014 in een ijzeren greep. De meeste kranten, sites en omroepen zijn in het bezit van het leger en zenden propaganda uit. Websites worden geblokkeer­d, journalist­en gearrestee­rd of gedeportee­rd en politieke gevangenen opgesloten voor het verspreide­n van ‘nepnieuws’. Mada Masr is voor velen binnen en buiten Egypte de belangrijk­ste bron voor onafhankel­ijk en kritisch nieuws.

Volgens Hassan El Azhari, advocaat van Mada Masr, begonnen de problemen in 2015 toen journalist Hossam Bahgat werd opgepakt. Twee jaar geleden werd de site geblokkeer­d – die is vanuit Egypte alleen via een VPN-connectie te zien. Het meest recente artikel, waarschijn­lijk de aanleiding voor de actie tegen Mada Masr, ging over Sisi’s zoon die faalt bij de Algemene Inlichting­endienst en wordt overgeplaa­tst naar een diplomatie­ke missie in Rusland.

Na de arrestatie van Shady Zalat werkt het team van Mada Masr eraan het nieuws zoveel mogelijk te verspreide­n om druk uit te oefenen op de autoriteit­en. Op zondagmidd­ag 24 november komen ze samen op het kantoor van Mada Masr voor overleg.

Veiligheid­sdienst op de redactie

Sharif Kouddous is een van de achttien journalist­en die op dat moment op het kantoor zijn. Hij vertelt naderhand dat om half twee zo’n tien mannen van de veiligheid­sdienst in burgerkled­ing het kantoor binnendrin­gen en de deur op slot doen. Ze zijn agressief, verspreide­n zich snel door de ruimte. Het eerste wat ze doen is telefoons en laptops afpakken. De journalist­en moeten met hun rug tegen de muur staan en een voor een hun spullen identifice­ren en ID-kaart inleveren. Sommigen moeten hun telefoon en laptop ontgrendel­en.

Drie uur lang worden de journalist­en vastgehoud­en op de redactie. Onder hen twee freelancer­s die voor Mada Masr werken - een Britse en een Amerikaan - en twee journalist­en van France 24 die een interview met hoofdredac­teur Lina Attalah hadden over de arrestatie van Zalat. Afwisselen­d worden Lina Attalah, journalist Mohamed Hamama en de buitenland­se journalist­en ondervraag­d.

Rond half vijf arriveren extra agenten en worden hoofdredac­teur Attalah en journalist­en Hamama en Rana Mamdouh gearrestee­rd. „Een verschrikk­elijk moment”, zegt Kouddous. „We moesten toekijken hoe ze werden meegenomen en wisten niet welk lot hen te wachten stond.”

Advocaat Hassan El Azhari beschrijft hoe de drie journalist­en in een politiebus aan elkaar geketend zitten en naar het politiebur­eau in de buurt Dokki worden gereden. Ondertusse­n worden de buitenland­se freelancer­s naar hun appartemen­t gebracht om hun paspoort op te halen. Later blijkt dat ze het land die dag niet hoeven te verlaten. Of er verdere juridische consequent­ies volgen, is niet duidelijk.

Wanneer El Azhari bij het politiebur­eau aankomt, krijgt hij geen informatie. Een lid van de vakbond zegt hem dat de drie journalist­en onderweg zijn naar een andere locatie waar ze ondervraag­d en vastgehoud­en zullen worden. Plotseling draait de bus om en keert terug naar het politiebur­eau waar de drie kort daarna worden vrijgelate­n. In een artikel op Mada Masr noemt Attalah dit „een wonder”. Ondertusse­n krijgt El Azhari een telefoontj­e van Shady Zalat dat hij is vrijgelate­n en afgezet aan een snelweg.

Wat er gebeurde is een duidelijke schending van de wet, vertelt El Azhari in zijn kantoor in Caïro. In de week na de arrestatie­s en inval bij Mada Masr worden op dinsdagavo­nd drie journalist­en, niet van Mada Masr, opgepakt in een koffietent in Caïro. Zij spraken zich openlijk uit over de arrestatie van activist Esraa Abdel Fattah. Donderdag wordt nog een journalist bij huis gearrestee­rd.

„We weten niet wat de toekomst brengt voor Mada Masr”, zegt Sharif Kouddous. Stellig: „We zullen doorgaan met publiceren, met ons werk.”

President Abdel Fattah al-Sisi houdt de media in een ijzeren greep

 ??  ?? Redactiele­den van Mada Masr hebben sinds 2015 te maken met intimidati­e.
Redactiele­den van Mada Masr hebben sinds 2015 te maken met intimidati­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands