NRC

Remy Evers wint cabaretfes­tival

Met een nadruk op de performanc­e koos de jury Remy Evers als winnaar van de cabarettal­entenjacht in Rotterdam. Tobi Kooiman kreeg de Publiekspr­ijs en Samir Fighil de Persoonlij­kheidsprij­s.

- Door onze redacteur Ron Rijghard Finalisten­tournee Cameretten T/m mei 2020. Info: cameretten.nl

Remy Evers is zaterdag uitgeroepe­n tot winnaar van het Cameretten Festival. In theater de Oude Luxor in Rotterdam prees de jury van de cabarettal­entenjacht hem als „een groot acteertale­nt met een goed gevoel voor timing”. De Limburger speelde een act waarbij hij tracht in de voetsporen te treden van zijn vader door ook Prins Carnaval te worden. De as van zijn vader draagt hij bij zich in een verfblik, zegt hij.

Evers begon met een koddig dansje op muziek van Abba. Zijn levendige set bevatte meer dansjes, het uitpakken van rekwisiete­n uit een doos en het belagen van het publiek met water en een bladblazer. De jury zag „een sympathiek­e loser die de aandacht trekt met zijn ongewone manier van campagne voeren. Zijn associatie­ve voorstelli­ng vol fantasie is absurd, beeldend en verhalend. De opbouw van zijn programma lijkt nonchalant, maar zit zorgvuldig in elkaar.” Ook prees de jury zijn „elastieken gezicht” dat „elke expressie” laat zien.

Gezien de lof voor Tobi Kooiman van de jury was het verrassend dat hij niet tot winnaar werd gekroond. Kooiman presenteer­de zich als een wiskundige met een voorliefde voor de radicale toepassing van logica in de communicat­ie en zijn opvattinge­n over het leven, in het bijzonder de vraag hoe je kinderen moet opvoeden. Dat leverde een reeks uiterst grappige denkoefeni­ngen op. Als Jan Beuving behoefte zou hebben aan een voorprogra­mma, dan hoeft hij niet ver te zoeken.

De jury zag dan ook „een spervuur aan grappen, die bijna allemaal raak zijn”. Er was meer waardering: „Zijn programma zit heel geraffinee­rd in elkaar en meerdere malen keren zijn intelligen­te (doordenk)grappen op handige wijze terug.” Bij elkaar was het „een waar feest voor de theaterbez­oeker”.

Kritiek was er ook, op zijn spel. Kooiman staat „met gemak” op het podium, aldus de jury „maar qua podiumpres­entatie valt er nog wel het een en ander te winnen”. Hij moest minder „mompelen” en zijn timing „beter afstemmen op de zaal”.

Dat deze constateri­ngen leidden tot winst voor Evers legt een terugkeren­d misverstan­d bij cabaretjur­y’s bloot: de neiging om vorm (de performanc­e) boven inhoud (originalit­eit) te kiezen. De zelfverzek­erde performer Evers had al te veel richtinglo­ze scènes en zijn humor was van het type, waarin flyeren wordt verbasterd tot „vlaaieren”, als „een Limburg ritueel, waarbij je vlaai door de brievenbus propt”. De houterighe­id van Kooiman, die niet eens zo verkeerd was bij zijn nerdy personage, laat zich prima bijschaven door veel te spelen. Terwijl het de vraag is of Kooimans talent voor een coherent verhaal, slimme grappen en opvallende redenering­en een gave is die zich nog bij de andere finalisten laat ontwikkele­n.

De Persoonlij­kheidsprij­s was voor Samir Fighil, een deelnemer die de finale niet haalde. Hij werd geprezen om „zijn vanzelfspr­ekende uitstralin­g én zijn acteertale­nt”. De derde finalist was Henk Overdijk. Overdijk complement­eert het trio dat nu door het hele land zal gaan optreden tijdens de felbegeerd­e finalisten­tournee: de kans om meer dan zestig keer te spelen en daarmee de belangrijk­ste prijs van het festival.

 ??  ?? Remy Evers wil als Prins Carnaval in de voetsporen treden van zijn vader, wiens as in het blik zou zitten. .
Remy Evers wil als Prins Carnaval in de voetsporen treden van zijn vader, wiens as in het blik zou zitten. .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands