NRC

V-strijd op het kinderbord­je

-

Een kinderdagv­erblijf in Chester dat overstapte op een vegan menu, riep afgelopen week in het Verenigd Koninkrijk niet alleen de woede van de ouders over zich af, maar die van de hele natie. Het was misschien een beetje onhandig gecommunic­eerd van de leiding, maar de boosheid oversteeg die van de gemiddelde ophef over slaapjes en hapjes. Er waren ouders die riepen dat kinderen het recht op vrije voedselkeu­ze werd afgenomen. Een moeder die vóór was verwoordde het zo: alsof je niet wilt dat je kind onderwezen wordt over hoe de planeet gered kan worden.

Het ging niet om die ‘shephardle­ss pie’ of rijstpuddi­ng met kokosmelk – wat maakt dat een peuter nou uit, die smeert het toch in z’n haar. De crèche kon ook prima uitleggen dat de kinderen alle noodzakeli­jke voedingsst­offen binnenkrij­gen. Het ging om iets anders. Hier werd over het bord van de kinderen de strijd tussen vleeseters en veganisten uitgevocht­en, die langzamerh­and een strijd tussen wereldbeel­den is geworden.

Ander nieuwtje van afgelopen week. Wetenschap­pelijk platform The Lancet publiceerd­e een onderzoek naar de reacties op een rapport uit januari, waarin 38 wetenschap­pers een gezonder voedingspa­troon voor de wereld beschreven. Minder suiker, meer granen, noten, peulvrucht­en, groente en fruit. Maar het enige wat bleef hangen was: we moeten de helft minder vlees eten.

Vorige week liet The Lancet zien hoe „de best beschikbar­e wetenschap” over dat thema was ontvangen. Meer dan 15.000 tweets met de trefwoorde­n EAT-Lancet en yes2meat werden bekeken. Daaruit bleek dat tegenstand­ers van het rapport zich al voor publicatie lieten horen: de ‘wetenschap’ die stelt dat we minder vlees moeten eten overdrijft de gevolgen van veeteelt, bedrijft activisme en heeft bovendien banden met mensen die vleesverva­ngers verkopen.

En die sceptische gemeenscha­p bleef groeien, waarbij óók twitteraar­s die eerst neutraal leken in het kritische kamp kwamen. „Hoewel het rapport positief werd ontvangen door de gevestigde media, leidde het, vergezeld met #yes2meat, tot een sterk gepolarise­erd online-debat, inclusief misinforma­tie, samenzweri­ngstheorie­ën en persoonlij­ke aanvallen”, schrijven de onderzoeke­rs. „Wetenschap­pers en publicatie­s zoals The Lancet moeten proactief handelen om manipulati­e en misinforma­tie tegen te gaan over thema’s die van fundamente­el belang zijn voor de gezondheid van mens en de planeet.” Dat laatste is dan wel weer opmerkelij­k, want dit EAT Lancet-rapport was nou juist een tot in de puntjes geregissee­rde mediacampa­gne, met conferenti­es en gelikte websites en een social-mediastrat­egie en alles erop en eraan. Misschien joeg juist dát de vleesverde­digers zo in de gordijnen. De niet al te neutrale termen (‘verontrust­end’, ‘lasterlijk’) in het vervolgond­erzoekje zullen het debat niet sussen.

Je zou willen dat we over vlees konden praten zoals we over het middagdutj­e praten, of over zwaartekra­chtgolven. Maar dat gaat niet meer gebeuren. Vlees heeft als gesprekson­derwerp inmiddels de splijtkrac­ht van uranium, met het verschil dat deze splijtstof overal vrij verkrijgba­ar is voor iedereen met een mening. Je kunt alleen maar hopen dat met Kerst de vaten niet gaan lekken.

Martine Kamsma

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands