NRC

NDT: Sensueel strijdtone­el van liefdespar­tners

- Francine van der Wiel

Gelukkig toeval? Of heeft het thema van Soir Historique van NDT, ‘de kamer als ruimte’, vorm en inhoud van de nieuwe choreograf­ie van Edward Clug zodanig bepaald, dat het een perfecte combinatie vormt met Situation dat Hans van Manen bijna vijftig jaar geleden maakte? Want bijna een cover van Van Manens altijd nog indrukwekk­ende, ongebruike­lijk expression­istische ballet over agressie en geweld. In de wereld, maar vooral in een relatie.

Aperture van Clug is lichter van toon, maar gaat wel degelijk over machtsverh­oudingen tussen zes (potentiële) liefdespar­tners. Ook de ‘kamer’ is luchtiger. Net als bij Van Manen staat de ruimte als een toneel-op-toneel, maar waar het strijdtone­el van Situation zich tussen drie met uitvergroo­t millimeter­papier behangen wanden afspeelt, bestaan de muren bij Clug slechts in de geest: vier verticale linten geven de hoeken van de ruimte aan. Waar die linten elkaar op de vloer kruisen, wisselen de ontmoeting­en elkaar af op ritmische, repetitiev­e pianoklank­en van Milko Lazar. In het spel van aantrekken en afstoten volgt ieder zijn eigen strategie: de een hult zich kronkelend in mysterie (een hyperelast­isch kledingstu­k), de ander pronkt juist met aantrekkel­ijkheden, de volgende zoekt de fysieke verbinding. Hoogtepunt is de verleiding­sdans van Chloé Albaret. Als de shirts halverwege zijn afgepeld speelt zij uitvoerig met haar piepkleine slipje, uitdagend, plagerig en ook een beetje verlegen.

Clugs heldere danstaal fluctueert tussen sensueel soepel en strak belijnd staccato. Opvallend is het inventieve actie-reactiepat­roon van de choreograf­ie. Het aantikken van een hand bijvoorbee­ld (koddig tussen de benen door uitgestoke­n door een dubbelgevo­uwen danser) leidt direct tot een vervolg, het is een voortduren­d heen en weer van energie. Tot slot laten de drie paren hun armen parallel roteren, tot ze boven hun hoofden tot stilstand komen. Met hun Van-Manenfähig­e, genotzucht­ige snuif aan de oksel eindigt Aperture, een prachtige aanwinst.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands