NRC

Componist John Adams krijgt Erasmuspri­js omdat hij hedendaags verstaanba­ar maakt

- Joep Stapel

John Adams. Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard, m.m.v. Anna voor de Wind (klarinet) & Paolo Gorini (piano). Gehoord: 28/11 Muziekgebo­uw aan ’t IJ

De Erasmuspri­js 2019 is uitgereikt aan de Amerikaans­e componist John Adams, omdat hij volgens de jury „de hedendaags­e klassieke muziek weer ‘verstaanba­ar’ maakte” met een idioom dat elementen uit pop, jazz en klassiek in zich verenigt. Hij is de derde componist die de Erasmuspri­js krijgt, na Olivier Messiaen (1971) en Mauricio Kagel (1998).

In zijn dankwoord schetste Adams (1947) de spagaat tussen de academisch­e muziek die hij als compositie­student in de jaren zestig geacht werd te schrijven, en de opwinding die uitging van rock en jazz in de echte wereld. Zulke opwinding wilde hij ook. Die impuls leidde tot een rijk en vitaal oeuvre, met als blikvanger­s zijn grote geëngageer­de opera’s, als Nixon in China (1987), The death of Klinghoffe­r (1991) en, meest recent, Girls of the Golden West.

’s Avonds leidde Ed Spanjaard in het Muziekgebo­uw aan ’t IJ een feestconce­rt met minder bekend ensemblere­pertoire van Adams, in aanwezighe­id van de componist en de koning. Paolo Gorini speelde de pianosolo American Berserk, een woeste hutspot van over elkaar heen buitelende ideeën. Er klonken delen uit John’s Book of Alleged Dances voor strijkkwar­tet en cd, lieflijke of aanstekeli­jke dansjes, soms met een flinke scheut bluegrass. De klapper was het drieluik Gnarly Buttons, een prachtig, persoonlij­k klarinetco­ncert waarmee Adams zijn vader herdacht. Naast solist Anna voor de Wind was er ook een glansrol weggelegd voor banjo- en mandolines­peler Ferdinand Binnendijk.

De avond had een wrange bijsmaak: Pavane, corrodanse van componist Rick van Veldhuizen (1994) was de laatste in een lange reeks wereldprem­ières door het onvolpreze­n Nieuw Ensemble, dat vanwege de subsidiest­op ophoudt te bestaan en volgende week zijn laatste concert speelt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands