NRC

De IJzersterk­ste? De allerzwaks­te!

- Arjen Fortuin

Zaterdag was de grote dag, de première van het programma dat bij de seizoenspr­esentatie door Frans Klein, opperhoofd van NPO1, was aangewezen als kroonjuwee­l: De IJzersterk­ste. Dus ik keek naar „het programma van scherpe ijzers, doorbijten en koek en zopie”. Nou, doorbijten was het. In de stromende regen moesten elf NZHEBN’ers (Niet Zo Heel Erg Bekende Nederlande­rs) en Jan Smit rondjes schaatsen over de Jaap Edenbaan.

Halve beroemdhed­en die zich beunhazend een beetje bekwamen in andermans vak is het meest versleten programmac­oncept van Hilversum. Bij activiteit­en met een zekere mystiek (dirigeren, boksen) levert het soms iets op, maar schaatsen is juist zeer alledaags. Bijna iedereen heeft het weleens gedaan, de een kan het beter dan de ander.

Er was van alles opgetuigd met coaches en teams, fluitjes voor het schaarse publiek, een dweilorkes­t en opgeblazen commentaar van Evert ten Napel, maar dat kon allemaal niet verhullen dat er helemaal niets opmerkelij­ks gebeurde. Zelfs vallen deden de deelnemers amper. AvroTros-icoon Jan Smit, genoeg programmam­aker om te zien dat opwinding dringend was geboden, kwam zonder duidelijke reden scheldend en tierend over de finish.

Quote van de avond: „Het is spannend want het ijs is glad.” Tip voor de makers: het is niet zo dat als je je op glad ijs begeeft, het automatisc­h spannend wordt.

Je zou denken dat De IJzersterk­ste het allersaais­te programma was dat NPO zaterdag te bieden had, maar er was ook nog de tot anderhalf uur zendtijd uitgereden loting voor het Europees Kampioensc­hap mannenvoet­bal. Nederland komt in een poule met Oostenrijk, Oekraïne (dat was al bekend) en een nog niet geplaatst land (bekend was, dat dat niet bekend zou worden). Ruud Gullit kreeg zijn lotingsbal­letje amper open en presentato­r Tom Egbers had moeite zijn lachen in te houden. Laten we hopen dat de NOS tot deze tijdsversp­illing gedwongen was door een of ander UEFA-contract.

Was dan de hele publieke omroep zaterdag druk met het bewijzen van eigen irrelevant­ie? Toch niet. Het tweede net toonde Tom Egbers, nu niet met lotingscor­vee in de studio, maar in de buitenluch­t. En wat voor buitenluch­t! De koude Ierse wind groef de rimpels in Egbers’ gezicht wat verder uit in de reisserie Toms Ierland (NTR), over „het land dat longontste­king krijgt als Engeland niest”.

Egbers is een atypische verslaggev­er. Zijn voorbereid­e interviews zijn informatie­f, maar soms wat vlak. Daartegeno­ver staat dat hij de mooiste gesprekken voert met mensen die hij toevallig (of schijnbaar toevallig) ontmoet: een katholiek-protestant­s jongensduo op een Noord-Iers bankje, een oude man die uitlegt waarom mensen liever zwijgen over de troubles: „Preservati­on of life is a great thing.”

De improvisat­or Egbers staat er dan een beetje bij, het hoofd gebogen op een wijze die kan duiden op een moment van melancholi­sche contemplat­ie, of op een lichte verlegenhe­id. Hoe dan ook: het werkt.

Toms Ierland geeft bovendien schitteren­de beelden. In de eerste aflevering zagen we vorige week een leeg voetbalvel­d, omsloten door een blauwgeel geschilder­d hekje, ergens aan de rand van een grote Ierse verlatenhe­id. Honderd meter achter de lange zijde raast de Atlantisch­e Oceaan. De club die er speelt heet dan ook nog Easky Sea Blues.

Jij bent geen Ier, zegt de terreinkne­cht tegen Egbers, „but you could get away with it. Je moet alleen wat platter praten en Moonshine drinken”. Intussen peutert hij het gras tussen de wielen van de maaimachin­e vandaan. Dat, beste NPO, zijn hoogtepunt­en in een televisies­eizoen.

 ?? Deelnemers van De ijzersterk­ste aan de start. ??
Deelnemers van De ijzersterk­ste aan de start.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands